wiele ostatnio na forum pojawiało się dyskusji np.o armii radzeckiej w polsce, onaszym lotnictwie w latach 80tych.chcę zaproponować nowy i podobny wątek o armii która mogła się znaleźć na pierwszej lini frontu w III wojnie światowej.czy może ma ktoś informację jak przedstawiał się potencjał militarny NRD w 1990r. lub w 2 poł.lat osiemdziesiątych.bardziej interesuje mnie organizacja i struktura, liczebność i formacje niż wyposarzenie.to w następnej kolejności.zarówno jeśli chodzi o armię lądową jak i o lotnictwo wojskowe i opl.
jestem także ciekawy jak pozbywano się wyposarzenia armii NRD po zjednoczeniu.co działo się ze sprzętem; do jakich krajów trafiał itp.
NRD-owskie siły zbrojne.
#2Witam
Temat jest szalenie ciekawy - może Grzegorz Prasał nie potraktuje go OT i nie zamknie - bo jest warty dogłebnej analizy.
Na początek struktura
SZ NAL NRD składały sie z dwóch OW - III -Lipsk i V-Neubrandenburg, które miały sie rozwinąć w armie.
III OW składał sie w czasie pokoju z:
4 DSZ, 7 DPanc, 11 DSZ + 3 Br. Rak, 3 PRPlot, 3 PArt (po mob. - Br.), 3 PŚB
V OW składał sie odpowiednio z:
1 DSZ, 8 DSZ, 9 DPanc + 5 Br. Rak, 5 PRPlot, 5 PArt (po mob. - Br.), 5 PŚB
Na czas wojny mobilizowano jeszcze 5 DSZ z których dwie wchodziły w skład armii NRD: 10 DSZ - III OW/Sudarmee, 20 DSZ - V OW/Nordarmee.
3 pozostałe dywizje 6,17,19 DSZ miały wchodzić w skład 3 armii ZGW AR.
Dywizja Strzelców Zmot. składała sie z
3 PSZ + 1 PCz + PArt. + PRPlot
Dywizja Panc.
3 PCz + 1 PSZ + PArt. + PRPlot
Struktura pułku 4 batalionowa 3/1 lub 1/3
Tyle na wstepie, jeśli bedą dalsze pytania to służę.
Pozdrawiam
Temat jest szalenie ciekawy - może Grzegorz Prasał nie potraktuje go OT i nie zamknie - bo jest warty dogłebnej analizy.
Na początek struktura
SZ NAL NRD składały sie z dwóch OW - III -Lipsk i V-Neubrandenburg, które miały sie rozwinąć w armie.
III OW składał sie w czasie pokoju z:
4 DSZ, 7 DPanc, 11 DSZ + 3 Br. Rak, 3 PRPlot, 3 PArt (po mob. - Br.), 3 PŚB
V OW składał sie odpowiednio z:
1 DSZ, 8 DSZ, 9 DPanc + 5 Br. Rak, 5 PRPlot, 5 PArt (po mob. - Br.), 5 PŚB
Na czas wojny mobilizowano jeszcze 5 DSZ z których dwie wchodziły w skład armii NRD: 10 DSZ - III OW/Sudarmee, 20 DSZ - V OW/Nordarmee.
3 pozostałe dywizje 6,17,19 DSZ miały wchodzić w skład 3 armii ZGW AR.
Dywizja Strzelców Zmot. składała sie z
3 PSZ + 1 PCz + PArt. + PRPlot
Dywizja Panc.
3 PCz + 1 PSZ + PArt. + PRPlot
Struktura pułku 4 batalionowa 3/1 lub 1/3
Tyle na wstepie, jeśli bedą dalsze pytania to służę.
Pozdrawiam
NRD-owskie siły zbrojne.
#3Strona o NVA którą warto odwiedzić:
http://www.samberg.de/strukturen/index.html
W jednym z niemieckich źródeł (w internecie) znalazłem też wykaz uzbrojenia NVA obejmował nawet ilość pistolety i karabiny. Pewnymi liczbami się zdziwiłem. Poza tym wiem, że uzywano w NRD pm-63 Rak a w wykazie nie było ich. Strasznie dużo wykazali AT-4. Poza tym BTR-152 i BTR-40. Nawet u nas je wcześniej wycofano a niemcy wschodni mieli więcej od nas TO.
Aha zamówili Tunguzki 8 szt ale rosjanie je zabrali albo nie dostarczyli.
http://www.samberg.de/strukturen/index.html
W jednym z niemieckich źródeł (w internecie) znalazłem też wykaz uzbrojenia NVA obejmował nawet ilość pistolety i karabiny. Pewnymi liczbami się zdziwiłem. Poza tym wiem, że uzywano w NRD pm-63 Rak a w wykazie nie było ich. Strasznie dużo wykazali AT-4. Poza tym BTR-152 i BTR-40. Nawet u nas je wcześniej wycofano a niemcy wschodni mieli więcej od nas TO.
Aha zamówili Tunguzki 8 szt ale rosjanie je zabrali albo nie dostarczyli.
NRD-owskie siły zbrojne.
#4dziękuję za te informację.poruszyłem ten temat także dlatego że trudno znaleźć coś ciekawego na ten temat w internecie.dlatego cieszę się z każdego nowego artykału.
NRD-owskie siły zbrojne.
#5Interesuję się głównie WP, LWP tak naprawdę od lat 70tych, NAL, Armią Czerwoną i innymi UW. Dlatego zbieram na ten temat informacje (niestety straciłem większość źródeł).
Za Aeroplanem 5/6 "01" podaję ilość MiG-21 w Niemczech w 1991r.:
41MiG-21bis (dostawy 1975 - 1978 dla porównania LWP w latach 1980 - 1981)
46MiG-21MF
57MiG-21M
44MiG-21PFM
36MiG-21UM
13MiG-21US
Dla porównia podaję stan LWP na 31.12.1990 r. za pewne przyjąłem dane wg MON. W jednym z numerów Lotnictwo podało inne al moim zdaniem mniej wiarygodne:
31MiG-21R 65MiG-21bis 209MiG-21MF, M, PFM 48MiG-21UM, US
Problem miałem z rozbiciem 209 i 48 ale na drodze różnym poszukiwań uznałem, że było
101MiG-21MF 24MiG-21M 84MiG-21PFM 38MiG-21UM 10MiG-21US
Za Aeroplanem 5/6 "01" podaję ilość MiG-21 w Niemczech w 1991r.:
41MiG-21bis (dostawy 1975 - 1978 dla porównania LWP w latach 1980 - 1981)
46MiG-21MF
57MiG-21M
44MiG-21PFM
36MiG-21UM
13MiG-21US
Dla porównia podaję stan LWP na 31.12.1990 r. za pewne przyjąłem dane wg MON. W jednym z numerów Lotnictwo podało inne al moim zdaniem mniej wiarygodne:
31MiG-21R 65MiG-21bis 209MiG-21MF, M, PFM 48MiG-21UM, US
Problem miałem z rozbiciem 209 i 48 ale na drodze różnym poszukiwań uznałem, że było
101MiG-21MF 24MiG-21M 84MiG-21PFM 38MiG-21UM 10MiG-21US
NRD-owskie siły zbrojne.
#6Co Krugów chyba pamięć mnie zawiodła. Takie liczby jak Pan podaje również widziałem w internecie.
Jeżeli były 2 pułki Krugów to faktycznie na szczeblu armii Kuby nie były potrzebne.
Tylko apropo 4 pułków największa liczba wyrzutni z jaką się spotkałem to 20. Czy dysponuje Pan informacją jaki był ich podział. A może 4 pułki bojowe i 1 szkolny.
Co do Os. Były tylko 2 pułki co do tego nikt nie ma wątpliwości. Miałem kiedyś taką zieloną książkę (cienką, miękka okładka, mało stron, dużo zdjęć, m.in. orde de batalie DPanc i DZmech z info ile i jakiego sprzętu posiadały) i tam o ile dobrze pamiętam była informacja o 32 Osach, 60Strzałach-10 i 40Strzałach-1.
Ilość S-2 przypominam sobie ale czy liczby S-10 i S-1 nie są zbyt małe.
Sądzę jednak, że dane przesłana tutaj przez Pana są bardziej wiarygodne.
Dla ciekawostki podaję dane za JANE'S LAND-BASES AIR DEFENCE 1990-1991
NRD: 54SA-4, 120SA-6, 40SA-8, 40+ -SA-13; 60SA-9, 2S6, 100ZSU-23-4.
PRL (po prostu bomba): 20+ -SA-11, 100SA-6, 60SA-8, SA-13, 200SA-9, 150ZSU-23-4
Krugów u nas nie zauważyli a Buki tak.
Jeżeli były 2 pułki Krugów to faktycznie na szczeblu armii Kuby nie były potrzebne.
Tylko apropo 4 pułków największa liczba wyrzutni z jaką się spotkałem to 20. Czy dysponuje Pan informacją jaki był ich podział. A może 4 pułki bojowe i 1 szkolny.
Co do Os. Były tylko 2 pułki co do tego nikt nie ma wątpliwości. Miałem kiedyś taką zieloną książkę (cienką, miękka okładka, mało stron, dużo zdjęć, m.in. orde de batalie DPanc i DZmech z info ile i jakiego sprzętu posiadały) i tam o ile dobrze pamiętam była informacja o 32 Osach, 60Strzałach-10 i 40Strzałach-1.
Ilość S-2 przypominam sobie ale czy liczby S-10 i S-1 nie są zbyt małe.
Sądzę jednak, że dane przesłana tutaj przez Pana są bardziej wiarygodne.
Dla ciekawostki podaję dane za JANE'S LAND-BASES AIR DEFENCE 1990-1991
NRD: 54SA-4, 120SA-6, 40SA-8, 40+ -SA-13; 60SA-9, 2S6, 100ZSU-23-4.
PRL (po prostu bomba): 20+ -SA-11, 100SA-6, 60SA-8, SA-13, 200SA-9, 150ZSU-23-4
Krugów u nas nie zauważyli a Buki tak.
NRD-owskie siły zbrojne.
#7Co do Kub-ów to napisałem że liczba 107 wyrzutnijest b.dziwna bo etatowo powinno być 4 pułki po pieć baterii po 4 wozy czyli 80 wozów.
Ale skoro było ich stać aby wymienić wozy w dwóch pułkach (na OSY) po 8-10? latach to może cześć poszła na kanibalizm a cześć do rezerwy? (bo informacji o "pułku szkolnym " niestety nie znalazłem.
Pierwotnie sadziłem ze struktura z Kubami była podobna do naszej - dlatego mieli 6 pplot Kub + 2pplot Osa - czyli 6 pułków dywizyjnych i dwa samodzielne ale oni pułki armijne mieli na Krugach!
Ciekawostka:
Kopenhagen podaje że w 1990 w NAL NRD było w służbie 99 Sziłek a ogólna liczba dostrczonych wyniosła 132!
Co do podawanej przeze mnie informacji ze u nas ZSU 23-4 wystepowały w pcz DPanc i DZmech wynika "z nieoficjalnych informacji" oraz przypuszczeń - 72 wozy: 4 wozy w baterii= 18 pułków - czyli tyle ile było pcz w DPanc i DZmech w drugiej połowie lat 80-tych.
Pozdrawiam
Ale skoro było ich stać aby wymienić wozy w dwóch pułkach (na OSY) po 8-10? latach to może cześć poszła na kanibalizm a cześć do rezerwy? (bo informacji o "pułku szkolnym " niestety nie znalazłem.
Pierwotnie sadziłem ze struktura z Kubami była podobna do naszej - dlatego mieli 6 pplot Kub + 2pplot Osa - czyli 6 pułków dywizyjnych i dwa samodzielne ale oni pułki armijne mieli na Krugach!
Ciekawostka:
Kopenhagen podaje że w 1990 w NAL NRD było w służbie 99 Sziłek a ogólna liczba dostrczonych wyniosła 132!
Co do podawanej przeze mnie informacji ze u nas ZSU 23-4 wystepowały w pcz DPanc i DZmech wynika "z nieoficjalnych informacji" oraz przypuszczeń - 72 wozy: 4 wozy w baterii= 18 pułków - czyli tyle ile było pcz w DPanc i DZmech w drugiej połowie lat 80-tych.
Pozdrawiam
NRD-owskie siły zbrojne.
#8Witam
Napisał Pan o liczbie pułków czołgów w drugiej połowie lat 80 tych.
Jak rozumiem 10 w pięciu DPanc + 8 w ośmiu DZmech. Mam szczególnie wątpliwości co do 3 i 9.
Miały w końcówce lat 80-tych po ok. 135T-55A, 82-90Skot-2AP, na pewno bez SO-122.
W WOW tylko w 1DZmech była 1 bateria SO-122 (za momografią WOW) i sziłek też pewnie nie było.
Tutaj mam wątpliwości.
1) Spotkałem się z opinią, że struktury LWP nigdy nie zostały w pełnie ujednolicone.
2) Do początku lat 80-tych były dywizje 4 pułkowe a sziłki wtedy właśnie sprowadzano.
Nie było ich w 3 i 9DZmech. Nie jestem pewien ale chyba również w 1DZmech (jeżeli już to w 1PZ).
Z różnych danych wynika mi, że sziłek w LWP było 100. W domu jeszcze sprawdzę czy wynika to wprost z jakiegoś źródła.
3) Obecnie uważam (pod wpływem forum) że były trzy rodzaje struktur:
A) 4 pułkowa 3 + 1
B) 3 pułkowa 2 + 1 (O tej słyszałem tylko na forum)
C) 3 pułkowa 3 (3 pułki zmechanizowane, krótki opis w monografii WOW, w jakieś prasie specjalistycznje przeczytałem, że DZmech tp 186czołgów, 190bwo, 72shb - chyba wiarygodne).
Na wariant C) została przekształcona w 1989 r. 1DZmech. 3, 9, 15 i 20(dawna 2) zostały przekształcone w Bazy Materiałowo Techniczne (dokładnej daty nie znam ale prawdopodobnie 1988 - 1989)
Wertowałem kiedyś Polskę Zbrojną z lat 1989 i 1990 i o ile pamietam wszystkie opisywane dywizje były 4-pułkowe (Tu pamięć mogła mnie zawieść). Ale nie znalazłem informacji o 20DPanc (potem przekształcona w 2DZmech). Kiedyś uważałem, że w zgrupowaniu szczecińskim najlepsza jest 12DZmech ale chyba nie miałem racji. 20DPanc dla mnie jest jedną z bardziej tajemniczych dywizji. Słyszałem tylko od znajomego, że była tzw. układową, niestety nie dopytałem się o nic więcej.
Czy nie było tak, że tylko ta jedna dywizja przeszła na strukturę 2 + 1. podobnie jak XX Korpus w AR.
SWOJĄ DROGĄ MON CHYBA MÓGŁBY PODAĆ ORDE DE BATALIE W 1980 R.
Napisał Pan o liczbie pułków czołgów w drugiej połowie lat 80 tych.
Jak rozumiem 10 w pięciu DPanc + 8 w ośmiu DZmech. Mam szczególnie wątpliwości co do 3 i 9.
Miały w końcówce lat 80-tych po ok. 135T-55A, 82-90Skot-2AP, na pewno bez SO-122.
W WOW tylko w 1DZmech była 1 bateria SO-122 (za momografią WOW) i sziłek też pewnie nie było.
Tutaj mam wątpliwości.
1) Spotkałem się z opinią, że struktury LWP nigdy nie zostały w pełnie ujednolicone.
2) Do początku lat 80-tych były dywizje 4 pułkowe a sziłki wtedy właśnie sprowadzano.
Nie było ich w 3 i 9DZmech. Nie jestem pewien ale chyba również w 1DZmech (jeżeli już to w 1PZ).
Z różnych danych wynika mi, że sziłek w LWP było 100. W domu jeszcze sprawdzę czy wynika to wprost z jakiegoś źródła.
3) Obecnie uważam (pod wpływem forum) że były trzy rodzaje struktur:
A) 4 pułkowa 3 + 1
B) 3 pułkowa 2 + 1 (O tej słyszałem tylko na forum)
C) 3 pułkowa 3 (3 pułki zmechanizowane, krótki opis w monografii WOW, w jakieś prasie specjalistycznje przeczytałem, że DZmech tp 186czołgów, 190bwo, 72shb - chyba wiarygodne).
Na wariant C) została przekształcona w 1989 r. 1DZmech. 3, 9, 15 i 20(dawna 2) zostały przekształcone w Bazy Materiałowo Techniczne (dokładnej daty nie znam ale prawdopodobnie 1988 - 1989)
Wertowałem kiedyś Polskę Zbrojną z lat 1989 i 1990 i o ile pamietam wszystkie opisywane dywizje były 4-pułkowe (Tu pamięć mogła mnie zawieść). Ale nie znalazłem informacji o 20DPanc (potem przekształcona w 2DZmech). Kiedyś uważałem, że w zgrupowaniu szczecińskim najlepsza jest 12DZmech ale chyba nie miałem racji. 20DPanc dla mnie jest jedną z bardziej tajemniczych dywizji. Słyszałem tylko od znajomego, że była tzw. układową, niestety nie dopytałem się o nic więcej.
Czy nie było tak, że tylko ta jedna dywizja przeszła na strukturę 2 + 1. podobnie jak XX Korpus w AR.
SWOJĄ DROGĄ MON CHYBA MÓGŁBY PODAĆ ORDE DE BATALIE W 1980 R.
NRD-owskie siły zbrojne.
#9Do końca lat 80. w WP:
DPanc = 3 pczś + pz
DZ = 3 pz + pczś
W drugiej połowie lat 80. na BM-T przeformowano 3. DZ i 9. DZ.
Na poczatku lat 90. na BM-T przeformowano 2. DZ i 15. DZ.
Wprowadzono nową strukturę dywizji = 3 pz (każdy 2 bcz i 2 bz)
W połowie lat 90. przeformowywano pz na BPanc i BZ.
Tyle ogólnych informacji. Większość szczegółów została dawno opublikowana w różnych źródłach. Fakt że brakuje jednej monografi WP w latach 90. ale może powstanie już niedługo.
DPanc = 3 pczś + pz
DZ = 3 pz + pczś
W drugiej połowie lat 80. na BM-T przeformowano 3. DZ i 9. DZ.
Na poczatku lat 90. na BM-T przeformowano 2. DZ i 15. DZ.
Wprowadzono nową strukturę dywizji = 3 pz (każdy 2 bcz i 2 bz)
W połowie lat 90. przeformowywano pz na BPanc i BZ.
Tyle ogólnych informacji. Większość szczegółów została dawno opublikowana w różnych źródłach. Fakt że brakuje jednej monografi WP w latach 90. ale może powstanie już niedługo.
NRD-owskie siły zbrojne.
#10Witam Panie Jarosławie,
Swego czasu wywołałem temat:"Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89" gdzie Pan
Ryszard Nowak były zołnierz 20 DPanc i 8 DZmech (23.08.03) dość dokładnie omówił zmiany strukturalne na przykładzie tych jednostek w latach 70/80.
O tym że w latach 80 istniała struktura 3 pułkowa świadczy moim zdaniem to że "nowe" OSowskie pułki plot miały strukture 4 bateryjna a nie piecio jak w jednostkach radzieckich i NRD. Nowa struktura dotyczyć powinna zarówno DPanc jak i DZmech. Oczywiście sa to moje spekulacje ale z całą pewnoscia pcz wyposażone w T72 nie miały struktury kompanijnej z 16 wozami w kazdej a batalionowa z 31 wozami.
Bardzo się cieszę ze temat znów się pojawił i może wreszcie ostatecznie rozwieje moje wątpliwosci.
Swego czasu wywołałem temat:"Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89" gdzie Pan
Ryszard Nowak były zołnierz 20 DPanc i 8 DZmech (23.08.03) dość dokładnie omówił zmiany strukturalne na przykładzie tych jednostek w latach 70/80.
O tym że w latach 80 istniała struktura 3 pułkowa świadczy moim zdaniem to że "nowe" OSowskie pułki plot miały strukture 4 bateryjna a nie piecio jak w jednostkach radzieckich i NRD. Nowa struktura dotyczyć powinna zarówno DPanc jak i DZmech. Oczywiście sa to moje spekulacje ale z całą pewnoscia pcz wyposażone w T72 nie miały struktury kompanijnej z 16 wozami w kazdej a batalionowa z 31 wozami.
Bardzo się cieszę ze temat znów się pojawił i może wreszcie ostatecznie rozwieje moje wątpliwosci.