Dywizje WP były czteropułkowe (znane są przecież nazwy poszczególnych pułków). Struktury pułków czołgów i zmechanizowane też są znane. W latach 70. pczś na T-54/T-55 miały struktury kompanijne (81 czołgów w pułku). Dopiero wprowadzenie T-72 spowodowało wprowadzenie struktury batalionowej (po 31 czołgów w batalionie) w pułkach. Dodatkowo struktura pułku czołgów była rózna w DPanc i DZ.
NRD-owskie siły zbrojne.
#12Panie Krzysztofie
Generalnie zgadzam się z Panem. Chociaż chciałem zgłosić jedną wątpliwość. Cztery pułki kubów również miały po 4 baterie a kupowane były wcześniej. Koniec dostaw to chyba początek lat osiemdziesiątych.
Żeby mieć odpowiednią ilość pułków mogliśmy po prostu przyoszczędzić.
Z drugiej strony niekoniecznie było tak jak przypuszczam.
Jeszcze jedna uwaga przeczytałem dokładnie post z 23.08.2003r. Pan Ryszard Nowak był zołnierzem 28pz z 20 DPanc i 8 Bałtyckiej DOW. 8 DOW istniała dopiero od 1994 r. (PMW 1995) dlatego przypuszczam, że jego uwaga odnosi się wyłącznie do 20 DPanc. Pisze struktura kompanijna istaniała do 1984r. Czyli nową wdrożono 1984/1985.
Będę tutaj uparty jak przysłowiowy osioł, czy przypadkiem do nie była struktura jednak eksperymentalna tylko w jednej dywizji.
Struktura 20 DPanc przyznaję zabiła mi porządnego ćwieka. Sprawę komplikuję fakt, że w końcówce lat osiemdziesiątych wprowadzano strukturę trzypułkową ale wszystkie pułki zmechanizowane.
PO CO BYŁY DWIE STRUKTURY W TAKIM KRÓTKIM OKRESIE CZASU.
W monografii WOW jest info 1pz 1DZ 82 czołgi T-72 (1989 lub 1990r.) Jak sądzę był to dawny 1pułk czołgów dlaczego więc 82 a nie 94. Najnowsza struktura przewidywała z kolei 62 czołgi.
PANOWIE PISZCZCIE MOŻE KTOŚ MA NOTATKI o 11, 10 bądź 5 DPanc. Jak nie to trzeba na koszykową i wertować Żołnierza Wolności i Polskiego 1989 - 1991. Spisać pułki i może się czegoś dowiemy.
Generalnie zgadzam się z Panem. Chociaż chciałem zgłosić jedną wątpliwość. Cztery pułki kubów również miały po 4 baterie a kupowane były wcześniej. Koniec dostaw to chyba początek lat osiemdziesiątych.
Żeby mieć odpowiednią ilość pułków mogliśmy po prostu przyoszczędzić.
Z drugiej strony niekoniecznie było tak jak przypuszczam.
Jeszcze jedna uwaga przeczytałem dokładnie post z 23.08.2003r. Pan Ryszard Nowak był zołnierzem 28pz z 20 DPanc i 8 Bałtyckiej DOW. 8 DOW istniała dopiero od 1994 r. (PMW 1995) dlatego przypuszczam, że jego uwaga odnosi się wyłącznie do 20 DPanc. Pisze struktura kompanijna istaniała do 1984r. Czyli nową wdrożono 1984/1985.
Będę tutaj uparty jak przysłowiowy osioł, czy przypadkiem do nie była struktura jednak eksperymentalna tylko w jednej dywizji.
Struktura 20 DPanc przyznaję zabiła mi porządnego ćwieka. Sprawę komplikuję fakt, że w końcówce lat osiemdziesiątych wprowadzano strukturę trzypułkową ale wszystkie pułki zmechanizowane.
PO CO BYŁY DWIE STRUKTURY W TAKIM KRÓTKIM OKRESIE CZASU.
W monografii WOW jest info 1pz 1DZ 82 czołgi T-72 (1989 lub 1990r.) Jak sądzę był to dawny 1pułk czołgów dlaczego więc 82 a nie 94. Najnowsza struktura przewidywała z kolei 62 czołgi.
PANOWIE PISZCZCIE MOŻE KTOŚ MA NOTATKI o 11, 10 bądź 5 DPanc. Jak nie to trzeba na koszykową i wertować Żołnierza Wolności i Polskiego 1989 - 1991. Spisać pułki i może się czegoś dowiemy.
NRD-owskie siły zbrojne.
#13Kurcze gość był też żołnierzem 8 DZmech. Ale poglądów nie zmieniam ponieważ pisał o strukturach
20 DPanc a nie o 8 DZmech, poza wzmianką, że w niej służył.
Pozdrawiam wszystkich fascynatów
20 DPanc a nie o 8 DZmech, poza wzmianką, że w niej służył.
Pozdrawiam wszystkich fascynatów
NRD-owskie siły zbrojne.
#14Pułki Kubowskie wchodziły od połowy lat 70 (1974?) i prawdopodobnie pierwotnie wszystkie były pieciobateryjne tak jak pułki samodzielne (armijne/okregowe).
Prawdopodobnie z uwagi na kłopoty finansowe zmieniono ich strukture na 4 bateryjna przesuwając po jednej baterii (do 16 DPanc?) jednak i tak nie zdołano "zrakietyzować" wszystkich DPanc.
Prawdopodobnie z uwagi na kłopoty finansowe zmieniono ich strukture na 4 bateryjna przesuwając po jednej baterii (do 16 DPanc?) jednak i tak nie zdołano "zrakietyzować" wszystkich DPanc.
NRD-owskie siły zbrojne.
#15Panowie
Ponieważ prowadzona dyskusja ma sienijak do głównego tematu proponuję przenieść ja do tematu "Polskie DPanc i DZmech 1957-89" bo niedługo zupełnie sie pogubimy w postach.
Już jest mały miszung a za chwile bedzie zupełny chaos.
Pozdrawiam
Ponieważ prowadzona dyskusja ma sienijak do głównego tematu proponuję przenieść ja do tematu "Polskie DPanc i DZmech 1957-89" bo niedługo zupełnie sie pogubimy w postach.
Już jest mały miszung a za chwile bedzie zupełny chaos.
Pozdrawiam
NRD-owskie siły zbrojne.
#16Panie Jarosławie
Czy ma Pan może wykaz wszystkich pułków Dpanc i DZmech z dyslokacja na początek lat 80?
Jeśli tak to byłbym wdzieczny za udostepnienie
Czy ma Pan może wykaz wszystkich pułków Dpanc i DZmech z dyslokacja na początek lat 80?
Jeśli tak to byłbym wdzieczny za udostepnienie
NRD-owskie siły zbrojne.
#17Panie Jarosławie
czy może Pan powiedzieć coś więcej o tych róznych strukturach pcz DPanc i DZmech
czy może Pan powiedzieć coś więcej o tych róznych strukturach pcz DPanc i DZmech
NRD-owskie siły zbrojne.
#18Gdy w WP wchodziły Kuby wchodziły one na uzbrojenie pułków okręgowych (frontowych). Dopiero około 1982 roku niektóre z nich zostały włączone w skład dywizji. W tych dywizjach pułki aoplot na S-60 rozformowano.
NRD-owskie siły zbrojne.
#19Nie mam przy sobie swoich notatek. W pułku czołgów DZ nie było batalionu zmechanizowanego. Pułk czołgów DPanc miał natomiast taki batalion.