Sowieckie bazy rakietowe w Polsce

Re: Sowieckie bazy rakietowe w Polsce

Na wszystko daje odpowiedź bardzo dokładny opis Witolda 😀
W uzupełnieniu chciałem tylko dodać, iż 22.Baza przez długie lata była jednostką frontową (na czas "W").
W 1984 roku przeszła reorganizację i stawała się w czasie "W" armijną dla 2.A (ŚOW) i mobilizowała 23.Bazę, również armijną dla 1.A (POW).
4.A (WOW) jako, że nie była "rakietowa" nie miała swojej bazy tego typu.

Witam !
Drobne uzupełnienie do postu Witolda. Po reorganizacji batalionu dowozu amunicji w 1984r. jego jednorazowa zdolność transportowa na czas "W" (w etacie batalionu czasu "W" - 78 żołnierzy zawodowych i 226 żołnierzy zsw) wyglądała następująco:
* 24 rakiety ziemia-ziemia /R-300/
* 81 rakiet ziemia-ziemia /R-70/
* 72 rakiety ziemia-powietrze /KUB/
* 180 rakiet ziemia-powietrze /OSA/
* 8 rakiet ziemia-powietrze /KRUG/
* 36 głowic do rakiet operacyjno-taktycznych i taktycznych /różnych typów/.
Pozdrawiam Tomek

Cześć.
Jedno małe pytanie. Czy bataliony dowozu amunicji nie były tworem czasu „P”, a na czas „W” organizowały dywizjony dowozu rakiet oraz baterie dowozu rakiet przeciwlotniczych? Czytając opracowania opisujące system zaopatrzenia w amunicję czasu „W” zawsze spotykałem się z określeniami dywizjon dowozu rakiet, bateria dowozu rakiet przeciwlotniczych. Natomiast bataliony dowozu amunicji służyły do transportu amunicji konwencjonalnej, rakiet ppanc. i plot. typu Strzała-2, rakiet do wyrzutni artyleryjskich. Bataliony te były tworzone na bazie sprzętu transportowego pochodzącego z GN (Gospodarki Narodowej).

Pozdrawiam
Witek

Cześć Witku!
Faktyczne użyłem niefortunnego określenia. Potwierdził to na forum swego czasu również płk Kajetanowicz na moje pytanie odnośnie zmiany nazwy bda na ddr w cz. "W". Jednym słowem masz rację. I faktycznie do zadań PTBR /PTBRPlot. należało dostarczenie rakiet do jednostek. Ale głównym celem mojego postu było przedstawienie zdolności transportowej.
Pozdrawiam Tomek