Garnizon Częstochowa

Garnizon Częstochowa

Witam,

w "mieście Świętej wieży" stacjonowały dwie jednostki liniowe: 6 WPZmech., będący częścią składową 2 dywizji (m. p. dowództwa Nysa) oraz Częstochowski Batalion OT.

Administracja: WSzWoj. i WKU

Szkolnictwo: liceum "wojskowe"

Wie ktoś, czy GSA umieszczono pod miastem? Jeżeli tak, to gdzie? W Blachowni?

Re: Garnizon Częstochowa

Witam,

GSA garnizonu były w lasach za Blachownią, a dystrybucją zajmował się batalion samochodowy mobilizowany na czas W z oddziału PKS w Cz-wie , jeżeli dobrze pamiętam oczywiście

pozdrawiam

Roman Antonowicz

Liceum wojskowe powstało w koszarach batalionu OT po jego rozformowaniu.

pozdrawiam

Roman Antonowicz

PS no i trochę poza Częstochową - lotnisko zapasowe w m.Rudniki - KLZ2 10plm w łasku - ze stacjonującym tam plutonem zabezpieczania lotniska

Parę pytań: znacie strukturę batalionu OT? Miał patrona i sztandar? Czy "szef" WSzW. był etatowo generałem? Czy garnizon miał dowódcę?

Roman, pierwsze słyszę o tym baonie samoch. Na czas pokoju był jakiś zalążek jego? Skąd o nim wiesz? W internecie nic nie znalazłem. To samo z plutonem zab.: napisz wszystko, co wiesz.

Krzysztof, dzięki, ale znam ten link.

był, bo miałem w nim swoją funkcję, ale niestety wtedy nie przykładałem wagi do takich rzeczy jak jednostki rezerwowe i niewiele mogę powiedzieć (nie pamiętam nawet numeru jednostki ) poza tym że miałem ćwiczenia raz w roku jeden dzień a w latach olimpijskich obóz 10-dniowy...... dosyć uregulowany stosunek do służby wojskowej. Tylko raz mieliśmy zgrupowanie w rzeczonym lesie ale dziś bym tam nie trafił. W bazie PKS był jeden gazik Gaz69 dla dowódcy jednostki i jedna karetka -chyba porosyjska , na ZISie , kuchnia polowa, reszta to ówczesne STARy i Jelcze z PKS (transportowego , a nie osobowego) .

Nie słyszałeś o baonie , bo był tajny , głęboko schowany w cywilnym życiu i nikt się nami nie interesował.

Jeszcze była "tajna" JW w Herbach. Logistyczna, a dokładniej - służby MPiS. Dowodził mjr, przynajmniej w ostatnim okresie. Struktury nie znam, ale wiem, że był pododdział wartowniczy.

Mój tata twierdzi, że jakieś 30 lat temu leżał w Częstochowie w szpitalu z chłopakiem, który służył w jednostce budowlanej. Prawdopodobnie pod Częstochową. Może była to t. zw. kompania polowa 6 pułku?

Może to za mała jednostka by się tym ktoś interesował ale w Częstochowie był jeszcze:

- Garnizonowy Ambulans Lekarsko-Dentystyczny (jednostka miała swój etat) - rozformowany w terminie do 1.09.1959 r.

Były także:

Wojskowa Komenda Rejonowa Częstochowa Miasto - rozformowana w terminie do 01.02.1965 r.
Wojskowa Komenda Rejonowa Częstochowa Powiat - rozformowana w terminie do 01.02.1965 r.
Powiatowy Sztab Wojskowy - sformowany w terminie do 01.02.1965 r.
Miejski Sztab Wojskowy - rozformowany w terminie do 31.12.1971 r.
Orkiestra Wojskowa Kat.II - sformowana w terminie do 15.05.1957 r. w 1964 przeformowana na Kat.Ia
Wojskowa Administracja Koszar Częstochowa
Wojskowa Komenda Odcinka Kolejowo-Drogowego - rozformowana w terminie do 1.12.1966 r.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl