Siły zbrojne ZSRR. Od Armii Czerwonej do Armii Radzieckiej

Ukazała się I część zapowiadanej od dawna książki „Siły zbrojne ZSRR. Od Armii Czerwonej do Armii Radzieckiej”.
Książka została napisana przez zespół uznanych specjalistów od tej tematyki: W. Fieskow, W. Golikow, K. Kałasznikow i S. Sługin. Część pierwsza poświęcona jest wojskom lądowym Armii Radzieckiej.
Opracowanie obejmuje historię oraz przekształcenia organizacyjne wojsk lądowych AR od zakończenia wojny do rozpadu ZSRR. Przedstawiono w niej wszystkie grupy wojsk, okręgi wojskowe, armie, korpusy i dywizje Armii Radzieckiej z tego okresu. Zestawiona została obsada dowódcza wszystkich struktur od szczebla korpusu wzwyż. Wyczerpująco zaprezentowane są struktury organizacyjne wraz ze zmianami numeracji, dyslokacji, numerów jednostek wojskowych, nadanymi orderami oraz nazwami wyróżniającymi poszczególnych jednostek oraz związków taktycznych i operacyjnych. W osobnych zestawieniach zaprezentowano po raz pierwszy wszystkie struktury organizacyjne wojsk lądowych ZSRR od szczebla armii aż do pułku włącznie – wraz z krótką historią przeformowań.
Zdecydowana większość zawartości książki – to różne wykazy, zestawienia, tabele. Część opisową zredukowaną do niezbędnego minimum ocenia się na około 10 procent całości. Książka pięknie wydana, w formacie A-4 – liczy 620 stron.
Druga część pracy będzie poświęcona wszystkim pozostałym rodzajom Sił Zbrojnych ZSRR.
Zamawiać książkę można poprzez adres jednego z autorów – Witalija Iwanowicza Fieskowa:
viftomsk@mail.ru
W załączeniu spis treści pierwszej części opracowania.
Pozdrawiam, Bogusław

Re: Siły zbrojne ZSRR. Od Armii Czerwonej do Armii Radziecki

Jak rozumiem ta książka jeszcze nie została wydana. Witalij Fieskow odpisał mi ,że sprzedaż rozpocznie się po oficjalnej prezentacji, która będzie miała miejsce 14 marca. Cena wraz z kosztami wysyłki 100 Euro. To całkiem sporo, ale jeżeli jest to materiał znacznie uzupełniony i poprawiony w stosunku do opracowania z 2004 roku to chyba warto.

pozdrawiam

Arkadiusz Snopek

Po ukazaniu się sygnalnej partii książki na stronie soldat.ru rozpoczęła się debata: http://soldat.ru/forum/viewtopic.php?f=12&t=35300
Tam też W.Fieskow zamieścił kilkadziesiąt stron demo opracowania - do pobrania. Są tam również głosy krytyczne innych specjalistów od tego tematu - m.in. I.Drogowoza, M.Słobodianiuka itp., wskazujące pewne usterki i nieścisłości, do których głównie Fieskow się odnosi.
Jaki postęp to jest w stosunku do wydania z 2004 r., o którym wspomniano wyżej (nawiasem do pobrania tutaj: http://militera.lib.ru/h/feskov_vi02/index.html ) widać choćby po spojrzeniu na te zamieszczone fragmenty, które choć interesujące, to pozostawiają niedosyt. Obecna praca poświęcona tylko wojskom lądowym liczy 620 stron, podczas gdy w wydaniu z 2004 r. tematyka wojsk lądowych obejmuje 120 stron. Nie tylko naszym zdaniem, ale i Rosjan, książka jest bardzo droga - jakkolwiek jest to efekt 25 lat pracy autorów.
Niestety ani za tę ani też za inną cenę lepszego opracowania nt. tego rodzaju radzieckich sił zbrojnych (poza monografiami poświęconymi kilku rodzajom wojsk - wg mnie: pancerne, inżynieryjne, łączność i specnaz) na rosyjskim rynku na dzień dzisiejszy nie dostaniemy.
Pozdrawiam, Bogusław

To prawda , nic lepszego jak na razie nie ma. Może kiedyś Michael Holm przekona się do wojsk lądowych i wykona pracę podobną do tej jaką zrobił z WDW, RWSN, lotnictwem i marynarką wojenną. A więc trzeba płakać i zapłacić.

pozdrawiam

Arkadiusz Snopek

Witam,

Od kilku tygodniu autor chyba zszedł do konspiracji, gdyż nie odpowiada na maile. Usiłuję kupić bezpośrednio w Moskwie i przywieźć ją - powinno być taniej. Czy ktoś z kolegów wie jaki jest status dostępności tej książki?

Pozdrawiam,

Paweł

Witam!
Nie wiem z jakiego powodu dopiero dziś do mojej skrzynki mailowej trafił ów post sprzed miesiąca (wraz z zamieszczanymi ostatnio na Forum ofertami sprzedaży najróżniejszych produktów). W każdym razie skoro ten wątek rozpocząłem, to niejako czuję się w obowiązku odpisać. Niestety ja również mam problemy z nawiązaniem kontaktu z jednym ze współautorów, konkretnie z W.Fies'kowem, nie odpowiada też jego telefon stacjonarny. Podobne pytania są zadawane na forum rosyjskim soldat.ru (którego ów współautor od 26 maja nie odwiedza) - i bez odpowiedzi pozostają. Na tym rosyjskim forum nikt jeszcze nie potwierdził, że jest posiadaczem książkowej wersji pracy.
Książka w każdym razie została wydana, niezależnie od prapremiery i ukazaniu się niewielkiej ilości (1/10 obecnego nakładu) po oficjalnej prezentacji http://tomsk-novosti.ru/v-tomske-izdana ... -sil-sssr/ powinna zostać rozprowadzana. Nie wiem jaki jest powód opóźnienia. O ile jakąś wiedzę w tym temacie posiądę - natychmiast tutaj powiadomię.
Pozdrawiam, Bogusław

Przypadkiem natrafiłem na rosyjsko języcznym forum na link z skanem tej książki „Siły zbrojne ZSRR. Od Armii Czerwonej do Armii Radzieckiej”., chociaż nie popieram piracenia ale skoro prowadzimy prawie wojnę to powiedzmy że mam kaperski patent :mrgreen: na wstawienie tego linku https://depositfiles.com/files/l7kc4r91e Da to możliwość na zapoznanie się wielu osobom z zawartością tej pracy.
Może kiedyś uda mi się nabyć papierowy oryginał.