17.Wielkopolska Brygada Zmechanizowana

17.Wielkopolska Brygada Zmechanizowana

Witam,

Mam pytanie odnośnie struktury 17.WBZ, przed wprowadzeniem do uzbrojenia SZ transporterów KTO Rosomak, 17.WBZ była typową brygadą zmechanizowaną wyposażoną w BWP-1 (2 bataliony) i batalion czołgów.

I teraz tak kiedy nastąpiła zmiana struktury na obecną ?

Obecnie jest to:
- 1.batalion piechoty zmotoryzowanej wyposażony w KTO Rosomak (prawdopodobnie Rosomaki wprowadzać rozpoczęto w 2006 roku, ale kiedy de facto sformowano batalion i na bazie czego (bz czy bcz) ?)
- 2.batalion piechoty zmotoryzowanej wyposażony w KTO Rosomak (był on prawdopodobnie jako drugi wyposażany w nowe wtedy transportery, także kwestia kiedy?)
- 3.batalion piechoty zmotoryzowanej wyposażony w BWP-1 i stacjonujący w Wędrzynie (co ciekawe nazwa tu jest kompletnie myląca bo raczej powinno się nazwać ten batalion zmechanizowanym.)

Każda informacja mile widziana.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Re: 17.Wielkopolska Brygada Zmechanizowana

Witam,
Trochę po czasie odpowiadam, ale mam nadzieję, że to się przyda...
17BZ w roku 1996 została przeformowana z 17pz. Jej pierwszy kształt organizacyjny, to 3 x bz (na BWP-1), bcz (na T-72), bpzmot (na samochodach), dam (badow, 2 x bas i bappanc, do rozwinięcia das i dappanc), dplot, bdow, kr, ksap, kzaop. krem i kmed. Stan taki utrzymywał się przez około 2...3 lata.
Kolejne lata przynosiły zmiany. Najpierw zlikwidowano bpzmot, potem jeden bz. Potem (ok. 2000r.) zlikwidowano dam, a w to miejsce rozwinięto das i dappanc. Około 2003 r. dappanc zredukowano do bappanc.
W tzw. międzyczasie nastąpiła zmiana podporządkowania kzaop, krem i kmed. Wcześniej podlegały bezpośrednio szefowi logistyki, po zmianie - dowódcy brygady. I ta zmiana nastąpiła jakoś pod koniec lat 90-tych.
Natomiast pierwsze Rosomaki przyszły na początku 2005. Wiem, że pora roku była chłodna, bo jak robiliśmy litrażowanie, to ja jeszcze w kurtce polowej byłem (to był chyba marzec). Natomiast rok 2006, to chyba przyszły Rosomaki w większych ilościach i rozpoczęto formowanie baonu. Kolejny baon rozpoczęto przezbrajać już po fuzji z 15BKPanc. Trzeba np. na Wiki sprawdzić, kiedy 15-tą rozformowano.
O ile moje informację się do czegoś przydadzą, to mogę poszperać i może coś jeszcze by się znalazło.
Pozdrawiam

Był przez kilka lat. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba przez 3 albo 4. Był tylko w etacie pokojowym. Na "W" był das i dappanc. W etacie pododdziały były w kolejności ("W" / "P"):
bdow 1 / 1
kr 1 / 1
ksap 1 / 1
bcz 1 / 0 (do 2000r. - T-55AM, potem na T-72, o stanie etatowym "P" po: 1 of. + 3 chor.)
bsz 0 / 1 (do 2000r. - T-55AM, potem rozformowany)
bz 3 / 3 (ale tylko pierwszy rozwinięty, pozostałe o stanie etatowym "P" po: 1 of. + 4 chor.)
bpzmot 1 / 1 (o stanie etatowym "P" po: 1 of. + 4 chor.)
das 1 / 0
dappanc 1 / 0
dam 0 / 1
dplot 1 / 1
kzaop 1 / 1
krem 1 / 1
kmed 1 / 1

Witam
Odpowiadam dopiero teraz gdyż od niedawna jestem na forum

17 pułk zmechanizowany Międzyrzecz funkcjonował w latach 1962-1996

Przedstawiam strukturę 17 pz II polowa lat 80-tych wtedy tam służyłem więc z autopsji i obecnej wiedzy.
dowództwo i sztab
pluton ochrony i regulacji ruchu
kompania łączności
kompania rozpoznawcza 8xBRDM-2
3 x bataliony zmechanizowane 30 xBWP-1
- 3 x kompanie zmechanizowane 10x BWP-1
- bateria moździerzy 6x120mm
- pluton plot 2x23mm ZU-23-2 na sam Star 266.
batalion czołgów 40xT-55 (T-55AD, AD-1, AD-2,T-55A, T-55U)
- 3 kompanie czołgów 13xT-55 (T-55AD-1, AD-2, T-55A, T-55U)
dywizjon samobieżny 18x122mm shb 2s1
- 3 baterie artylerii samobieżnej 6x122mm shb 2S1
oraz wozy dowodzenia
2x 1W13 wóz dowodzenia oficera ogniowego baterii
2x 1W14 wóz dowodzenia dowódcy baterii
1x 1W15 wóz dowodzenia dowódcy dywizjonu
1x 1W16 wóz dowodzenia szefa sztabu dywizjonu
bateria ppanc 6x9P133 na BRDM-2
kompania saperów .
bateria plot 6x23mm ZU-23-2 na sam Star 266.
kompania zaopatrzenia
kompania remontowa
kompania medyczna
pluton chemiczny 4xBRDM rozp. skażeń
orkiestra garnizonowa

Uwagi:
W bpz, bcz, i das ujęte jedynie pododdziały bojowe wyposażone w sprzęt uzbrojenia
W batalionie czołgów – struktura 40 czołgów w bcz , jeden czołg dowódcy batalionu po 13 czołgów w kcz, czołgi: dowódcze T-55 AD dcy batalionu, w kompanii czołgów T-55AD1, AD2 oraz czołgi T-55A i T-55U – zmodernizowane wersje T-54 do wersji T-55A.
3x plutony przeciwlotnicze na 23mm ZU-23-2 z batalionów zmechanizowanych zgrupowane były w nieetatową baterię przeciwlotniczą. Pod koniec lat 80—tych sformowano baterię przeciwlotnicza na S-60 oraz na ZSU-23-4 formując dywizjon przeciwlotniczy (również w inych pz przekształconych w BZ).
Wozy dowodzenia 1W13,1W14,1W15,1W16 produkcji radzieckiej, 17 pz to jedyny pułk zmechanizowany mający na wyposażeniu swojego dywizjonu artylerii samobieżnej tego typy wozy dowodzenia, Wozy tego typu znajdowały się jeszcze w BA (Głogów ?)

Pozdrawiam

Andrzeju, zapomniałeś o BWP-1K dowódców batalionów, oraz o tym, że das miał tylko 2 baterie, czyli 12 hbs 2S1 - wozy dowodzenia wyliczyłeś prawidłowo. Trzecia bateria 2S1 doszła gdy pułk przeformowano na brygadę, ale wozów systemu "Maszyna" nie dostała.
Co do czołgów T-55. Wóz dowódcy batalionu - T-55AD-1, wozy dowódców kompanii - T-55AD-2 (w tym mój UBC 0243 - najlepszy ze wszystkich), wozy dowódców plutonów - T-55A i wozy liniowe - T-55U.
O ile dobrze pamiętam, w 1kcz i chyba w 3kcz zamiast jednego T-55U było po jednym T-55AD. W ramach remontu głównego jeden z nich (albo obydwa) przebudowano na T-55A. W którym roku nie pamiętam, ale krótko przed przezbrojeniem pułku na T-55AM - a to nastąpiło w roku 1989 (jesienią).
Pozdrawiam wszystkich, a Ciebie Andrzeju szczególnie serdecznie

Witaj Krzysztofie
Miło Cię usłyszeć.
Masz oczywicie rację, za moje nieścisłości przepraszam.
Łącznie w ramach 30 x BWP-1 w bz był jeden to wóz dowódcy batalionu
Dywizjon artylerii samobieżnej das miał początkowo dwie baterie, razem 12 x 122mm shb 2S1, wynika to również z ilości wozów dowodzenia 2 - dla dowódców baterii oraz 2 - dla oficerów ogniowych w bateriach. Kolejna sformowana trzecia bateria nie dostała tych wozów, po prostu ich nie było.
Można jeszcze wspominieć o formowanym w połowie lat 90- tych już w 17 BZ, dywizjonie przeciwpancernym na bazie baterii ppanc 6x 9P133 oraz dwóch bateriach armat ppanc 85mm D-44. Był to krótki okres formowania takich dywizjonów ppanc w Brygadach Zmechanizowanych. Po kilku latach zostały rozformowane.
Co do czołgów to jesteś niekwestionowanym liderem. pamiętam nasze rozmowy. Gratuluje książek dot TKS, T-55AM oraz artykułów w "Studiach artyleryjskich"

Serdecznie Pozdrawiam

Cześć.
Na początek pytanie.
W którym roku dywizjon „Goździków” z 17 pułku, wyposażono w wozy dowodzenia systemu „Maszyna”?
Co do „nieetatowej” baterii plot, w połowie lat 80-tych zgodnie z nowym modelem organizacji Wojsk OPL, z batalionów zmechanizowanych wycofano sprzęt przeciwlotniczy tworząc drugą baterię plot w pułku zmechanizowanym. Pod koniec lat 80-tych w pułkach zaczęto tworzyć dywizjony przeciwlotnicze w składzie dwóch baterii plot.
Krzysztof gratuluję książki o T-55AM, jednocześnie zachęcam, aby w jej drugim wydaniu umieścić informacje o historii prac nad modernizację tego czołgu. Dużo materiałów na ten temat można znaleźć w archiwum WAT. Prace koncepcyjne związane z modernizacją czołgów T-55 rozpoczęto w połowie lat 70-tych. Projekt blokowy systemu celowniczego „Merida” był prezentowany już w 1978 roku. WAT opracował również zmodernizowaną armatę 100 mm z nową balistyka oraz pociskiem przeciwpancernym z rdzeniem penetrującym i oddzielającym się płaszczem. Wykonano dwa egzemplarze tej armaty i 100 pocisków, które wykorzystano do testów. Wyniki strzelań były bardzo pomyślne i wykazały lepsze właściwości niż armaty D-10 z pociskami rosyjskimi. Lufa armaty posiadała opracowaną w Polsce osłonę izotermiczną.
Warto byłoby pokusić się również o porównanie z czołgami rosyjskimi „Wołna” i czeskimi „Kladiwo”. Rosjanie opracowali dwie wersje modernizacyjne. Pierwsza z silnikiem W-55WAX, druga z silnikiem W-46, dla której należało dokonać drobnej przebudowy przedziału napędowego.

Pozdrawiam
Witek
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2014, 19:48 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.

W miarę posiadanego czasu postaram się coś jeszcze napisać. Przecież mojej (chociaż skromnej) wiedzy, do grobu nie zabiorę. Zresztą warto by inni Koledzy coś na papier przelali. Przecież nie ja jeden mam jakieś doświadczenia z określonymi typami sprzętu.
Dywizjon "Goździków" w 1986 roku już miał system "Maszyna". Musiałbym podpytać Kolegę, który w tym dywizjonie był chyba od 1983-go...
Co do uzupełnienia książki o T-55AM. Szykuję coś takiego. Dodatkowo opisałem system łączności, rozszerzyłem opisy różnych sposobów strzelania, dodałem sporą garść informacji o systemie zabezpieczenia technicznego etc. etc. Wyszło tego już o 36% więcej w stosunku do materiału, który już się ukazał. Zdopingowali mnie do tego Czytelnicy swoimi listami wyrażającymi niedosyt. W bieżącym wydaniu zabrakło tych treści, ponieważ na etapie maszynopisu dałem to do poczytania kilku znajomym, którzy wyrazili opinię, że jest to zbyt szczegółowe. Dlatego usunąłem takie treści. To była moja pierwsza książka i nie miałem jeszcze żadnego doświadczenia pisarskiego.
Systemu "Kladivo" nie znam. Znam natomiast system "Volna". Mogę powiedzieć tyle, że system sowiecki jest znacznie mniej zaawansowany technicznie niż "Merida". W uzupełnionej książce dokonuję skrótowego omówienia SKO "Volna" i sowieckiego czołgu T-55AM - z wyszczególnieniem fotograficznym różnic zewnętrznych np. dla modelarzy. Porównałem też charakterystyki obu czołgów wskazując na różnice w pokładowym zapasie amunicji, w napędzie itp.
Pozdrawiam