Wyposażanie pułków WP w czołgi T-72 i T-55AM

Re: Wyposażanie pułków WP w czołgi T-72 i T-55AM

O ile pamiętam, to na fotografiach z ćwiczeń tej pierwszej kompanii na T-72, to wszystkie widoczne wozy miały celowniki TPD-2-49. W WSO WPanc była plansza szkoleniowa wyjaśniająca zasadę pomiaru dalmierzem optycznym. Ta z zasadą pomiaru dalmierzem laserowym (TPDK-1) pojawiła się chyba jakoś nieco później (jak mi się wydaje). Ale mogę się mylić, bo wtedy nawet nie śmiałem pomyśleć, że ten cud techniki pancernej obejrzę z bliska... 😉

Krzysztofie,
dawno temu pisałem na forum:
W 8 pczś 5 kompanię przezbrojono w czołgi T-72. W 8 pcz było 17 czołgów: 16 czołgów w kompanii i jeden czołg dowódczy. W kompanii był tylko jeden czołg wyposażony w celownik-dalmierz (laserowy) TPD-K1 (czołg dowódcy kompanii), pozostałe zaś w celowniki-dalmierze TPD-2-49 (stereoskopowe). Jednostka ognia czołgu wynosiła 39 nabojów. Czołg dowódczy był m.in. dodatkowo wyposażony w radiostację R-130 i aparaturę nawigacyjną TNA-3. Pierwszym dowódcą 5 kompanii T-72 był kpt. Tomaszewski, a po nim - kpt. Zdzisław Tęcza, później redaktor naczelny "Myśli Wojskowej".

Jako ciekawostkę mogę dodać etaty w tej kompani szkolnej (czołgów) w 8.pczś z końca 1978 roku:
- dca kompanii - mjr
- zca dcy kompanii - kpt.
- dowódca plutonu - kpt. x 3
- dowódca załogi - podof. s. z. x 12
- czołgów średnich (T-72) - 16 szt.

Tak mi się właśnie wydawało, że 16. W tamtym czasie były 2 typy kompanii czołgów: 16-czołgowa w pułkach czołgów i 13-czołgowa w pułkach zmechanizowanych. Dopiero około 1984 wprowadzono typ 10-czołgowy, wraz ze zmianą struktury pułku czołgów z kompanijnej na batalionową.
A może ma ktoś dokładne struktury pułku czołgów z lat 1955-57?

Dziekuje Panowie za odpowiedzi, niestety to dodatkowo gmatwa sprawę
Również widziałem zdjęcia z ćwiczeń pierwszych siedemdwójek ale wobec powyższego nawet nie próbuję już drążyć dalej :?
Edit😁odatkowo znalazłem coś takiego :?:
aktprzek72.jpg
Tym razem nasza rodzima produkcja dla Żagania, brak podpisów
Pozdrawiam Norbert

Witam Panów
W uzupełnieniu danych dot. pierwszych czołgów T-72 i w odpowiedzi na wczesniejsze pytanie.
Wg ewidencji SSUiE MON na dzień 01.01.1979r. było:
czołgi T-72 z TPD-2-49
razem w WP 18, w tym: 16 w SOW (8 pczś), 1 w WOW (prawdopodobnie CSUiE Olsztyn), 1 w ZM Łabędy (prawdopodobnie póżniej w WSOWP Poznań)
czołgi T-72 z TPDK-1
razem w WP 2, w tym: 1 w SOW (8pczś), 1 w WAT Warszawa
Razem 20 kpl. zgodnie z tym co podał wczesniej p. Zbigniew Moszumański

Pozdrawiam