Rozkazy 1945-1949

Rozkazy 1945-1949

Myślę, że Kolegów, którzy głównie dzięki uprzejmości p. Jerzego Stachurskiego, który wskazał link w sieci - mają możliwość lektury nowej książki Witalija Fies'kowa i zespołu "Siły zbrojne ZSRR. Od Armii Czerwonej do Armii Radzieckiej" - zainteresuje wydany niedawno przez rosyjskie Archiwum Wojskowe zbiór rozkazów Ludowego Komisarza Obrony oraz Ministra Sił Zbrojnych ZSRR z okresu od 12 października 1945 r. do końca 1949 roku.
Książka na około 550 stronach zawiera 298 rozkazów z tego okresu. Należy podkreślić, że są to głównie rozkazy organizacyjne, najbardziej dla historyka interesujące. Na ich podstawie można krytycznie się odnieść do szeregu ustaleń - niestety często błędnych - zawartych w pracy Fies'kowa i zespołu.
Rozkazy zawarte w tym zbiorze są wyjątkowo istotne, ponieważ regulują wielkie zmiany strukturalne, związane z przechodzeniem Armii Czerwonej na stopę pokojową oraz przeprowadzoną zaledwie kilka lat później gwałtowną rozbudowę sił zbrojnych ZSRR związaną z początkiem zimnej wojny. Szereg z tych rozkazów pomimo upływu lat jeszcze do niedawna było niedostępnych dla szerszego grona czytelników.
Książka została wydana w niewielkim nakładzie 1000 egz. W repozytorium DEPOSITFILES jest do pobrania bardzo dobrej jakości skan książki w formacie PDF - pod adresem:
http://dfiles.eu/files/53yfadlhf
Pozdrawiam, Bogusław

Re: Rozkazy 1945-1949

I kolejny tom rozkazów - Ministra Sił Zbrojnych ZSRR oraz Ministra Obrony obejmujący lata 1950-53.
Zawiera 270 rozkazów. Bardzo interesujące są akty prezentujące struktury instytucji centralnych MO.
Do pobrania: http://dfiles.ru/files/i3j1s7sqy
Pozdrawiam, Bogusław

Na tę chwilę nie znam powodu zniknięcia plików. Wiem, że pobrania były – nawet jeden z Kolegów podziękował mi w mailu, wysoko oceniając te publikacje. Czy zostały usunięte z repozytorium oba tomy?
Ja mam „papierową” wersję tych zbiorów rozkazów. W wersji elektronicznej posiadam jedynie spisy treści – które załączam, ponadto bliżej nie określoną ilość wybranych rozkazów bardziej dla mnie istotnych, które pozyskałem gdy krótko po wydaniu tych zbiorów ukazywały się w sieci; niektóre nawet sam odpisałem ze skanów.
Spróbuję sprawę wyjaśnić. Może do tego czasu osoby które zdążyły pobrać pliki rozkazów – ponownie zamieszczą je np. w Depositfiles.

..........

Niestety pomimo zapowiedzi powyżej nie załączę przygotowanych spisów treści - pojawił się dotychczas nieznany mi komunikat:
Przestrzeń na dysku przeznaczona na załączniki jest już zapełniona.
Nie wiem, co to oznacza? Pliki niewielkie - odpowiednio 176 i 188 kilobajtów. Może ktoś z administracji wyjaśni?
Pozdrawiam, Bogusław

Rzeczywiście był problem z dodawaniem załączników. Już to poprawiłem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Dzięki, Grzegorzu!
Już załączam zestawienia rozkazów obu tomów.

Chyba można zamieszczać pliki pojedynczo? Bo przy drugim podejściu są schody.
Teraz rozkazy z lat 1945-49.
Pozdrawiam, Bogusław

I zestawienie rozkazów II tomu - 1950-53.
Pozdrawiam, Bogusław

Bogusławie, można dodawać wiele plików w jednej wiadomości - trzeba tylko za każdym razem po wybraniu pliku z komputera kliknąć "Dodaj plik".

Mnie się udało ściągnąć jedynie I tom tych rozkazów.

Jeśli masz możliwość wysłać mi ten II tom to mogę to umieścić u siebie gdzie zainteresowani dostaną linka i sobie pobiorą.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Jak napisałem wyżej - plików PDF nie ściągałem, gdyż nie miałem takiej potrzeby.
Jeżeli w najbliższej przyszłości nie pojawi się II tom rozkazów w necie, to spróbuję zeskanować sam. Na dziś mogę zamieścić pewną ilość rozkazów z II tomu, które wcześniej pozyskałem względnie sam odpisałem.

Przy okazji chciałem dodać, że istnieją podobne zestawienia rozkazów Ludowego Komisarza z lat 1941-42 oraz 1943-45; odpowiednio: 307 i 323 rozkazy (pliki WORD-owskie 6 MB i 4 MB).
Pozdrawiam, Bogusław