NRD-owskie siły zbrojne

NRD-owskie siły zbrojne.

Pan

O ile pamiętam z niemieckojęzycznej zielonej książeczki struktury NAL wyglądały następująco.
Po 1987 r. gdy pozostały po 3 pułki:
Pcz
3 x bcz 94 czołgi (3 x 31 + 3) (cztery pcz z T-72 i jeden bcz w T-72, tylko w DPanc)
krozp (3 BMP, 7 BRDM-2 - tu mogłem się pomylić o jedną lub dwie sztuki)

Pzmech (ale chyba nazywały się inaczej Ppzmot)
bcz 40 czołgów
3 x bz 94 bwp (3 x 31 +1) lub 103 transp. opanc. (3 x 34 + 1)
kppanc 9 samob. wppk (nie jestem pewny czy występowały w każdym pzmech)
krozp (3 BMP, 7 BRDM-2 - jeżeli w pułku bwp to zamiast BMP były 3 tr. opanc.)

W każdej dywizji był brozp tutaj nie pamiętam ale chyba 14 BMP + BRDM-2 (nie wiem ile)

Co do artylerii
PA dywizyjnym napewno 17-18 SO-152 (jeden dywizjon)
Co do shb SO-122 nie pamiętam.

NRD-owskie siły zbrojne.

Panie Jarku
Może Pan sprawdzić swoja informację, bo ja skonsultowałem sie ze "swoim źródełkiem" i ono potwierdziło moją informację.
Dla pułku w Elblągu na początku lat 80-tych rozszabrowano po jednej baterii z trzech pułków dywizyjnych i dodano 1 baterię ze stanu WSO WOPL z Koszalina.
Pozdrawiam

NRD-owskie siły zbrojne.

Czyli prawdopodobnie Kubów zamierzano kupić więcej conajmniej 140 a zrezygnowano z części ze względów finansowych - początek lat 80-tych.

NRD-owskie siły zbrojne.

Moze nawet 160
5xprplot DPanc
3 x samodzielne (okręgowe/armijne) prplot
8 pułków x 5 baterii x 4 wyrzutnie = 160
ale to tylko spekulacje a nawet wrecz chciejstwo.
Z niecierpliwoscia czekam odzewu pana Jarka, może posiada jakieś materiały źródłowe na ten temat?

NRD-owskie siły zbrojne.

Krzysztof
Może poprośmy Jarka na razie wyłącznie o bliższy opis struktur LWP. Myślę, że byłoby to super. A czasowo i tak będzie sporo kosztowało.
Jeżeli chodzi o mnie to do niedawna nieznałem nikogo kto interesowałby się strukturami LWP dlatego to forum jest super.
W jednym z tematów opisałem swoje dane na temat LWP w 1990 r. może warto by spróbować pokusić się o taką próbę w na 31.12.1981 r.

Wracając do Kubów i Os.
Front - Krugi 27
Armie - Kuby 3 x 20 = 60
Dywizje
Pancerne - Kuby 5 x 20 = 100
Zmechanizowane - Osy 5 czy 6 x 16 a może 20 = od 80 do 120
Pominąłem 3 i 9 DZmech z uwagi na ich niską gotowość bojową. Być może trzeba też pominąć 1DZmech.
1pz był reprezentacyjnym pułkiem ale pozostałe były traktowane po macoszemu
(w 1DZ 6Goździków dostał 1pz a potem dostawy przerwano, podobnie z T-72).

NRD-owskie siły zbrojne.

Krzysztof byłbym wdzięczny za strukturę pcz i pz.
Jeżeli w książce są infoarmacje o ilości wppk, hb, moźdz, S-2, ZU-23-2 jak byś mógł mi to podać.
Pozdrawiam