MAZ – 543/9P117 w LWP i WP (9K72 ELBRUS SS-1C SCUD B)

Re: MAZ – 543/9P117 w LWP i WP (9K72 ELBRUS SS-1C SCUD B)

Cześć
Dzięki Witku za przypomnienie o tej księdze. Faktycznie, widziałem ja, i nawet jest dostępna na allegro.
Kolejne moje pytanie co do MAZa jako wyrzutni SCUD – były dwie odmiany : M i M1.
Przy chyba 9p117M1 nie był potrzebny dźwig na podwoziu URALa – 375 D gdyż wyrzutnia posiadała mechanizm/automat do przeładunku rakiety z naczepy transportującej rakiety (ZIŁ – 157). Proszę o ewentualne poprawienie, bądź uzupełnienie tych inflacji.
Wstawiam opis zasadniczych części budowy SCUDa i tu również proszę o poprawki bądź uzupełnienia.

Pozdrawiam
Wojciech

Opis zasadniczej budowy zestawu 9K72 Elbrus (Scud)

1- Reflektor platforma startowa
2 – Stół startowy 9N117
3 - Wsparcie stabilizacji STC
4 - Panel sterowania systemu stabilizacji STC
5 - Gaśnica
6 - Panel sterowania podnoszenia/opuszczania stołu
startowego
7 - Kontener z narzędziami
8 – Kabina obsługi
9 - Kabina sterowania przedstartowego
10 - Krata wlotu powietrza
11 – Miejsce dla załogi
12 - Butle sprężonego powietrza do uruchomienia
silnika STC(stabilizacji)
13 – Poręcze do podnoszenia kabiny
14 - Siedzenie kierowcy
15 - Szperacz
16 - Komora silnika
17 – Górna osłona rampy podnoszenia rakiety
18 - Wlot powietrza silnika
19 - antena radiowa
20 - Kokpit / radio
21 – Rampa windy rakiety
22 – Rampa rakiety
23 - Sterowanie pompą Kabina
24 - Zbiornik utleniacza
25 - Zbiornik paliwa
26 - Układ zarządzania urządzeniami systemu
27 – Głowica bojowa
28 - WH 8F44F
29 - Bezpiecznik
30 - Dolny bezpiecznik
31 - System kontroli instrumentów pokładowych
32 - Kabel kanału
33 - Wąż paliwa do silnika
34 - Rury utleniacza
35 - Silnik Turbosprężarka
36 - Silnik 9D21
37 – System sprężania powietrza
do uruchomienia systemu paliwowego
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Cześć.
Były takie typy wyrzutni dla rakiety 8K14:
2P19 – podwozie gąsienicowe (podwozie wyrób 810),
2P20 – podwozie kołowe MAZ-535B - w 1962 r. nakazano rozpoczęcie seryjnej produkcji, jednak wycofano się z tego po stwierdzeniu licznych wad konstrukcji.
9P117 – na podwoziu MAZ-543 z systemem samozaładunku,
9P117M – bez urządzenia do samozaładunku,
9P117M1 – zmodernizowana bez urządzenia do samozaładunku.
Ponadto były wyrzutnie oznakowane jako 2P19-1, 9P117-1, 9P117M-1, które wyposażono w pulpit P61502-1(М) umożliwiający wykorzystanie głowic chemicznych 8F44G (8F44G1). Wcześniejsze głowice chemiczne 3N8 mogły być odpalane z wyrzutni 9P117 i jej modyfikacji wyposażonych w pulpit 9W151. Głowice chemiczne można było łączyć tylko z rakietami 8K14-1, przystosowanymi do montażu tych głowic. Potem w celu przystosowania rakiet 8K14 do przenoszenia głowic chemicznych wykonano specjalny trójnik 0000-30/8F44G montowany pomiędzy przewodem sprężonego powietrza 8000-10 i baterią ampułową systemu APR.

Pozdrawiam
Witek

Witam wszystkich po długie przerwie.

Dziś zamieszczę parę ważnych fotek MAZa które znalazłem w sieci.
Wiele cennych zdjęć I informacji można znaleźć na forach modelarskich takich jak -
http://www.modelarstwo.org.pl , http://WWW.modelwork.pl ,

Chociaż, co bardzo smutne, wiele zdjęć jest już nie dostępnych.

Dziś prezentuję zdjęcia z Żołnierza Polskiego – niestety nie wiem z którego roku są te fotografie ani z jakiej jednostki jest ten SCUD. Fakt mamy podane dwa nazwiska oficerów oraz numer wyrzutni – najprawdopodobniej to numer: UAX 0681, ale głowy nie dam. Może koledzy pomogą i udam się rozwiązać tą zagadkę.

Będę dalej szukał, a tym czasem proszę o komentarze.

Z wyrazami szacunku
Wojciech Zieliński
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2016, 10:19 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.

Witam raz jeszcze.

Coś na szybko - jeszcze jedno cenne zdjęcie a zarazem bardzo rzadkie – MAZ 543, w remoncie i podczas instalowania wyrzutni rakiet z zestawu S-125 NEWA. I tu też ta sama prośba o pomoc – nurem rejestracyjny - UCY 2271, jakie jednostki był ten MAZ?

Zapraszam do dyskusji.

Wojciech Zieliński

Nie wprowadzaj w błąd. Kolorowych zdjęć nigdy nie było w Żołnierzu Wolności. To są zdjęcia z Żołnierza Polskiego (w CBW jest komplet). Podałeś numer wyrzutni, a nazwisk oficerów nie. Zgadnij, co może być łatwiej zapamiętane: nazwisko oficera czy numer wyrzutni?

Witam.

Panie Kolego Zbigniewie. Dziękuję, za zwrócenie mi uwagi, już poprawiłem błąd odnośnie zdjęć z gazety - ,,Żołnierza Polskiego ".
Co do nazwisk oficerów - fakt, nie podałem, gdyż na zdjęciu nazwiska są doskonale widoczne, a numery wyrzutni już nie koniecznie. Poza tym mamy podane tylko dwa nazwiska - Krawczyk oraz Zarzycki bez stopni - np podporucznik bądź porucznik lub kapitan.
Poza tym Panie Kolego Zbigniewie, nie którzy koledzy z naszego forum, posiadają materiały/zapiski bardzo dokładne na temat wojsk rakietowych, gdzie mają wszystko zapisane i wyszczególnione - zarówno nazwiska,numery lub daty.

Zachęcam do dalszej dyskusji.

Wojciech Zieliński

Witam raz jeszcze.

Na początek - dziękuje Koledze Adamowi za link do publikacji na temat MAZa 543. Najprawdopodobniej jest to instrukcja obsługi tegoż pojazdu, chodź głowy nie dam, gdyż nie znam rosyjskiego. I chyba nawet posiadam tą pozycje w 2 częściach oraz ,,MAZ 543 Instrukcja naprawy, русский ". Jeśli ktoś jest zainteresowany, mogę udostępnić te publikacje.
Dziś zamieszczę trzy cenne zdjęcia/rysunki, pochodzą one najprawdopodobniej z instrukcji wyrzutni 9P117/9P117M1. Fotki pochodzą z forum modelarskiego z ,,http://WWW.modelwork.pl". Ciężko było odzyskać te zdjęcia ale przy pomocy kolegi informatyka udało się.
Rysunki i opis przedstawiają m. in. wyrzutnię 9P117 (chyba wersja M1) z systemem samozaładowczym rakiety z transportera .

Raz jeszcze zapraszam do dyskusji i komentarzy.

Wojciech Zieliński

Witam po długiej przerwie.

Wracamy do MAZa-432 i wyrzutni 9P117.

Dziś zamieszczę trzy zdjęcia polskich wyrzutni SCUD.

Ciężko jest znaleźć informacje i zdjęcie nt naszych MAZów ale to co udało się znaleźć jest bardzo cenne.
Fotki pochodzą ze stron modelwork.pl, https://partisan1943.tumblr.com/page/51 oraz z książki: ,,Scud Ballistic Missile and Launch Systems 1955–2005” autorstwa Stevena J. Zalogi – chodź to samo zdjęcie w kolorze ale za to w mniejszej rozdzielczości znajdziemy na stronie: http://ebiedrusko.pl/artykuly/historycz ... tylerii-2/ - zdjęcie nr 3.

1 zdjęcie – moim zdaniem bardzo cenne – wyrzutnie 9P117 na defiladzie państwowej. Zapewne zdjęcie zrobione po 1975 roku kiedy to MAZy w większej ilości weszły na wyposażenie brygad rakiet opresyjno-taktycznych.

I od razu możemy zauważyć dwie ciekawe rzeczy:

1. Malowanie brzegi zderzaków przednich – kolor biały a na pozostałych dwóch fotografiach – białe z czarnymi paskami.
Z moje wiedzy wynika, że w późniejszym czasie malowano zderzaki przednie na jednakowy kolor – czarny.
2. Na bokach wyrzutni pojawia się biało-czerwone szachownice. To też ciekawe bo oficjalnie nie były malowanie na wyrzutniach w jednostkach. Gdzieś kiedyś wyczytałem w internecie, że owszem były namalowane szachownice podajże, w jednostce w Bolesławcu ale przy okazji jakiegoś właśnie święta a nie żeby był to standard w malowaniu taktycznym. Naprawdę nie wiem, koledzy pomóżcie ;-)

2 zdjęcie – najprawdopodobniej poligon w ZSRR Kapustin Jar – piaskowy teren chodź mogę się mylić. No i te paski na zderzaku ;-) Wyrzutnia ta posiada chyba system samozaładowczy ale głowy nie dam.

3 zdjęcie – wyrzutnia na stanowisku szkolny z 3 brygady z Biedruska.

Zapraszam do dyskusji i ewentualnych poprawek merytorycznych

Pozdrawiam.

Wojciech
Ostatnio zmieniony 20 cze 2017, 16:00 przez 0, łącznie zmieniany 3 razy.