Obrona ppanc w LWP

Obrona ppanc w LWP

Cześć!
Informacje z początków lat 80-tych na podstawie „Użycie pododdziałów i oddziałów artylerii przeciwpancernej w walce i operacji” Art. 886/82

Front
1 x pappanc lub 2 x pappanc (lub brygada)

Armia
1 x pappanc

Dywizja Zmechanizowana (nie występuje w DPanc)
1 x dappanc

pułk zmechanizowany
bppanc

batalion piechoty (na SKOT-ach)
plppanc

Wyposażenie pluton ppanc (3 SPG-9, 6 PPK)
dowódca plutonu - SKOT
3 x sekcja ppanc - SKOT
- 1 x SPG-9
- 2 x wyrzutnia przenośnych PPK (możliwe są etaty z mniejszą ilością PPK, w niektórych bp zamiast PPK w uzbrojeniu mogą być armaty D-44)

Wyposażenie baterii ppanc

1 wariant (6-9 PPK)
dowódca baterii – wóz R-1A
3 lub 2 x pluton ppanc
- dowódca plutonu – BRDM-2
- 3 x samobieżna wyrzutnia PPK

2 wariant (6 D-44)
dowódca baterii
2 x pluton art. ppanc
- dowódca plutonu
- 3 x działon D-44

Wyposażenie dywizjonu ppanc

1 wariant (6-9 PPK i 12 D-44)
dowódca dywizjonu – RD-115Z lub R-2AM
1 x bateria samobieżnych wyrzutni PPK
- dowódca baterii – wóz R-1A
- 3 lub 2 x pluton PPK
· dowódca plutonu – wóz R-1A
· 3 x wyrzutnia PPK
2 x bateria art. ppanc
- dowódca baterii
- 2 x pluton art. ppanc
· dowódca plutonu
· 3 x działon D-44

2 wariant (18 D-44)
dowódca dywizjonu – RD-115Z lub R-2AM
3 x bateria art. ppanc
- dowódca baterii
- 2 x pluton art. ppanc
· dowódca plutonu
· 3 x działon D-44

Wyposażenie pułku ppanc

1 wariant (54 D-44)
dowódca pułku – UAZ
sztab pułku – autobus sztabowy AS-2 i radiostacja R-118 lub R-140 (frontowy R-137)
kwatermistrz – UAZ i radiostacja R-118BMZ
3 x dywizjon art. ppanc
dowódca dywizjonu – UAZ
sztab dywizjonu – autobus sztabowy AS-2
3 x bateria art. ppanc D-44

2 wariant (18-27 PPK i 36 D-44)
dowódca pułku – UAZ
sztab pułku – autobus sztabowy AS-2 i radiostacja R-118 lub R-140 (frontowy R-137)
kwatermistrz – UAZ i radiostacja R-118BMZ
3 x dywizjon art. ppanc
dowódca dywizjonu – UAZ
sztab dywizjonu – autobus sztabowy AS-2
1 x bateria PPK
2 x bateria art. ppanc D-44

Pozdrawiam
Witek

Obrona ppanc w LWP

Czołem
Piszę w sprawie ppk-ów w drużynach. Rozmawiając z kolegami, którzy służyli w 1 pz - Wesoła, wyposażonym swego czasu w BWP-2, często słyszałem o przewoźnej wyrzutni PPk FAGOT w każdym wozie. Podobno przewożona ona była w wieży (gdzieś tam jest takie miejsce - może tam też przewożone są granatniki automatyczne w poddodziałach wsparcia WNP). Wielokrotnie pytałem kolegów czy to nie aby zdejmowana wyrzutnia z BWP ale zaprzeczali. Mówili, że w obronie kompania miała 19-20 ppk-ów do użycia. Czy u nas w Wesołej było tak samo? Może ktoś ma na ten temat więcej informacji?
Pozdrawiam.
Roland

Obrona ppanc w LWP

Sprawa jest prosta. Podczas ćwiczeń badawczych (chyba "Laweta") w 1983 r. na poligonie w Toruniu sprawdzono skuteczność użycia środków ogniowych w ogniowym przygotowaniu ataku. I właśnie wtedy okazało się jak nieskuteczne (niecelne) są środki ppanc naprowadzane półautomatycznie i automatycznie, gdy wokół wszystko płonie. Duża część ppk zamiast w cel naprowadzała się na ogień. Jedynie środki klasyczne wykonały swe zadania. Była to jedna z głównych przyczyn pozostawienia D-44. Leopardów nie było wówczas jeszcze tak wiele, a ich pancerz też nie był idealny. D-44 była natomiast działem celnym.

Obrona ppanc w LWP

Cześć!
Tylko częściowo opowieści Twoich kolegów są prawdziwe. W BWP-2 jest zestaw (kompleks) przeciwpancerny składający się z wyrzutni pokładowej (пусковой установки машины ПУМ), wyrzutni wynośnej 9P135M1 (пусковой установки 9П135М) oraz pocisków przeciwpancernych 9M113 lub 9M111-2 (jednostka ognia BWP-2 składa się z 4 kierowanych pocisków ppanc). Wyrzutnia pokładowa i wyrzutnia wynośna posiadają wspólne elementy:
 celownik optyczny 9Sz119M1,
 blok aparaturowy 9S474,
które tworzą aparaturę kierowania 9S451M.
Blok aparaturowy 9S474 jest zamontowany na podstawie 9P56M wyrzutni 9P135M1 i podczas prowadzenia ognia z wyrzutni pokładowej znajduje się w przedziale bojowym. Podstawa 9P56M (z blokiem 9S474) jest umieszczona w specjalnych uchwytach wieży bojowej i połączona przewodami z wyrzutnią pokładową. Celownik 9Sz119M1 również znajduje się w wieży bojowej i służy do prowadzenia ognia z wyrzutni pokładowej.
Podczas działań obronnych, kiedy wozy bojowe znajdują się w ukryciach, można prowadzić ogień z wyrzutni wynośnej 9P135M.
W tym celu należy:
 wyjąć z przedziału desantowego trójnóg podstawy 9P56M (znajduje się w uchwytach na lewej ścianie przedziału),
 odłączyć od podstawy 9P56M (od bloku 9S474) przewody łączące z wyrzutnią pokładową,
 wynieść podstawę 9P56M z przedziału bojowego (przez luk operatora lub przedział desantowy),
 połączyć podstawę 9P56M z trójnogiem,
 zdemontować celownik optyczny 9Sz119M1, w tym celu należy:
• ustawić prowadnicę wyrzutni pokładowej w położeniu do ładowania i zablokować ją w takiej pozycji,
• zdjąć górną osłonę ochronną celownika 9Sz119M1,
• odkręcić uchwyty mocujące celownik i wyjąć go (do góry),
 następnie montujemy celownik 9Sz119M1 w wyrzutni 9P135M.

Pozdrawiam
Witek

Obrona ppanc w LWP

Czołem
Dzięki za fachowe wyjaśnienie tej kwestii. Czy słyszałeś może o podobnych rozwiązaniach w innych państwach?
Pozdrawiam
Roland

Re: Obrona ppanc w LWP

Jak napisał wcześniej Zbigniew ćwiczenia badawcze w 1983 r. spowodowały pozostawienie D-44M w linii.

Zastanawia mnie jednak jak wyglądały plany na lata 1986-1995 lub przynajmniej rekomendacje UW.
Posiadaliśmy 711 lub 723xD-44M plus 191 - 206x9P133 oraz 18x9p148
Faktycznie w latach 1986-1990 nie zakupiono nic, nawet BWP-1 kupowaliśmy w wersji z ppk Malutka a NRD z Fagotami (BWP-1M).

Czy to oznacza, że planowano rozformować pappanc? Czy może plany zakupu Mi-24 zakładały rezygnację z pappanc?
2A45 Sprut-B ZSRR wg mojej wiedzy nam nie oferowało a MT-12 w latach 80-tych już nie było sensu kupować.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, faktycznie biednie to wyglądało.
Szczególnie, że w NRD planowano (prawdopodobnie) pojazd z 9K114 Szturm-S na podwoziu MT-LB.

Mam pytanie odnośnie połowy lat 70-tych. Produkowaliśmy na licencji ppk Malutka czy planowano produkować ich następcę i przeszkodził temu kryzys gospodarczy?
Jeżeli produkowaliśmy jakiś rodzaj uzbrojenia to zasadniczo były to kolejne generacje, M-30 i 2S1, T-34, T-54 i T-55.

Obrona ppanc w LWP

A jak Szanowni Panowie oceniają obecny pomysł na odtworzenie 14.pappanc jako elementu składowego 18.DZ?