Witam,
Wśród wysypu genialnych informacji o ilościach uzbrojenia, brakuje mi jednej pozycji: ile dział bezodrzutowych 107mm B-11 było w WP na początku lat 80-tych?
Pozdrawiam,
Paweł
Re: Artyleria holowana w PRL
#122Piotr, bardzo wiele osób z naszego forum ma fantastyczną wiedzę dotyczącą naszego wojska i niezwykłe zasoby, z których i ja, dzieki uprzejmości wielu kolegów, często korzystam. To że możemy sie dzielic naszą wiedzą jest wielkim plusem PFW. Witek, nie posiadam tak rozbudowanych danych ilościowych sprzetu artylerii przeciwlotniczej WP ale jak coś wyszperam to zamieszczę na forum. Nie znam niestety ksiązki Mariana Kopczewskiego i nie mogę sie odnieść do jej zawartości, ale dzieki za info.
Pozdrawiam
Andrzej
Pozdrawiam
Andrzej
Ostatnio zmieniony 12 cze 2019, 12:22 przez 0, łącznie zmieniany 2 razy.
#123Tu chciałbym uściślić, bo błędne nazwisko wpisane przez Kolegę Michała Kacprzaka zaczyna już żyć własnym życiem - autor książki, to Marian KOPCZEWSKI, płk dr hab., były kierownik Zakładu Artylerii naszej WSOWOP-lot.
Mam wcześniejszą wersję tej książki - "Obrona przeciwlotnicza Wojska Polskiego w latach 1919-1994", Wyd. naukowe WSOWOP-lot, Koszalin 1994.
Zajrzę, co pisał w tym temacie. Nowszą przeglądałem, jest dostępna np. u Adama Marszałka, ale wg mnie uboższa w treści.
Mam wcześniejszą wersję tej książki - "Obrona przeciwlotnicza Wojska Polskiego w latach 1919-1994", Wyd. naukowe WSOWOP-lot, Koszalin 1994.
Zajrzę, co pisał w tym temacie. Nowszą przeglądałem, jest dostępna np. u Adama Marszałka, ale wg mnie uboższa w treści.
Pozdrawiam, Bogusław
Bogusławie, Marian Kopczewski decyzją Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego 25 czerwca 2013 roku otrzymał tytuł naukowy profesora nauk społecznych. Pracuje w Akademii Wojsk Lądowych we Wrocławiu
To akuratnie wiem, Zbigniewie - choć daty dokładnej nie znałem. Dzięki! 😁
Pozdrawiam, Bogusław
OK! Materiał z tabeli we wcześniejszym wydaniu jest prezentowany w nieco innej konwencji. Chyba Kol. Witek będzie usatysfakcjonowany, choć jeszcze do literatury posiadanej wrócę.
Pozdrawiam, Bogusław
Może te spostrzeżenia Witka mniej będą interesowały, ale możliwe iż inni Koledzy uwagę zwrócą:
Dowództwo 2 K OPL OK w Bydgoszczy miało nr JW 4138
98 spaOPL we Wrocławiu miał nr JW 5902; 2347 – to był 84 paplot w Brzegu
Czy 136 spaOPL w 1958 r. był w Mrzeżynie? W dwóch co najmniej zeszytach ewidencyjnych w tych latach widziałem Bydgoszcz.
Dowództwo 2 K OPL OK w Bydgoszczy miało nr JW 4138
98 spaOPL we Wrocławiu miał nr JW 5902; 2347 – to był 84 paplot w Brzegu
Czy 136 spaOPL w 1958 r. był w Mrzeżynie? W dwóch co najmniej zeszytach ewidencyjnych w tych latach widziałem Bydgoszcz.
Pozdrawiam, Bogusław
#130Niestety kilka "chochlików" się trafiło.
136 spaOPL od 1957 roku w Bydgoszczy.