Gość
Nazwy takie jak:
dywizjon rakiet tktycznych - drt ale i Brygada Rakiet Operacyjno Taktycznych - BROT, dywizjon dowozu rakiet - ddr czy Polowa Techniczna Baza Rakietowa - PTBR, używane były zarówno podczas ćwiczeń dowódzczo-sztabowych, taktycznych w treningach sztabowych jak i w dokumentacji operacyjnej oraz co należy podkreślić, w instrukcjach dotyczacych bojowego funkcjonowania tych jednostek w warunkach wojennych. Nieużywano w tych instrukcjach cyfr czy nazw konkretnych jednostek tylko nazwy ogólne tak jak ujęto je wyżej. Dlatego też wsród byłych żolnierzy nazwy te sa tak zakorzenione i uznawane za rzecz naturalną.
W dokumentach organizacyjnych na P oraz na W nie używano tych nazw, dlatego historycy i pasjonaci wojskowości nie będący żołnierzami, opierając sie na tych dokumentach mają odmienne stanowisko i w tym sensie mają rację. Ale nie można negować faktu, że wojenne nazwy ww jednostek również były w użyciu.
Rozmawiałem kiedys z byłym dowódcą Brygady Artylerii (BA) wyposażonej w zestawy rakiet operacyjno-taktycznych czyli w nomenklaturze wojskowej był dowódcą Brygady Rakiet Operacyjno-Taktyczznych (BROT). Zadałem mu pytanie czu na czas W jego jednostka oficjalnie zmieniała nazwę z BA ma BROT np na podstawie tajnego rozkazu bądź instrukcji. Nie przypominał sobie żadnego takiego dokumentu, najprawdopodobniej niczego takiego nie było. Ale dla niego było czymś naturalnym że w czasie W miał dowodzić własnie BROT. Tak on jak i całe pokolenia żołnierzy ćwiczyło na treningach i ćwiczeniach, zgodnie zresztą, jak podałem wczesniej z oficjanymi instrukcjami MON. Czyli prawda leży gdzieś pomiędzy, chociaż niekoniecznie dokładnie na środku.
Pozdrawiam
Andrzej