Dostawy T-72 do Polski

Dostawy T-72 do Polski

Jakie wersje były dostarczane i produkowane.
Czy dostarczano T-72A, T-72M????? I jak je odróżnic od T-72M1??????

Dostawy T-72 do Polski

Otrzymaliśmy chyba tylko 20 T-72 w 1978/1979 r.
Potem już produkowaliśmy T-72M i T-72M1. Razem w 1990 r. na stanie posiadaliśmy w 1990 r. 757 T-72M/M1.
Wieczorem spiszę dane z NTW.

Dostawy T-72 do Polski

NTW 4/98
Artykuł "Polskie czołgi T-72 - co dalej? str. 12
- pierwsze 20 czołgów T-72 dostarczono do Polski z ZSRR w 1978 r.;
- pierwsze czołgi z części dostarczonych z ZSRR zlożono w Polsce w 1981 r.;
- produkcja seryjna od 1984 r.

1981 - 1985 = 218 czołgów T-72M
1985 - 1986 = 183 T-72A
1986 - 1991 = 352 T-72M1
Razem 20 + 218 + 183 + 352 = 773

Tutaj mamy jednak do czynienia z pewną luką ponieważ MON oficjalnie przyznawał się w 1991 r. do posiadania 784 czołgów T-72 (brakuje 11 sztuk).

Dostawy T-72 do Polski

Bartosz
Zacytowałem dokładnie dane z NTW.
Sam mam wątpliwości ponieważ zawsze myslałem, że używano albo oznaczeń A albo M.
Ten artykuł jest jednak jedynym źródłem jakie posiadam i nie potrafię go zweryfikować.

Dostawy T-72 do Polski

Zgodnie z moimi informacjami T-72M1 to eksportowy odpowiednik sowieckiej wersji T-72A (takie samo opancerzenie i SKO, ale bez wykładziny antyradiacyjnej). T-72M to wersja wcześniejsza, ze słabszym pancerzem ale już z dalmierzem laserowym

Dostawy T-72 do Polski

Witam
Z tego co wiem mieliśmy prawdopodobnie zubożoną wersję oryginalnego T72 (bez literki), czasem zwaną T72G. Prawdopodobnie nie do odróżnienia od rosyjskich T72. W obu wersjach wozów początkowo montowano dalmierze koincydentalne TPD-2, które później wymieniano na laserowe, zaślepiając jedno z "okien" dospawaną płytą.
Potem, gdy w ZSRR pojawiły się T72A z celownikami z laserowymi dalmierzami, nowym celownikiem nocnym TPN-3 i pancerzem wieży "Dolly Parton" (komory piaskowe plus zdaje się coś jeszcze), powstała i wersja eksportowa, T72M. Od wersji A różniła się pancerzem wieży na poziomie zwykłego T72 (bez komór piaskowych), nieco "głupszym" SKO (o tym samym oznaczeniu co w A, 1A40) i starym celownikiem TPN-1.
Poprawienie opancerzenia osiągnięto w następcy T72M, T72M1. Do wieży wprowadzono komory piaskowe, stąd wygląda ona jak z "Dolly Parton" (choć jest nieco uboższa od tej z T72A). Na przedni pancerz kadłuba naspawano dodatkową 16 (17?) milimetrową płytę ze stali o wysokiej twardości (na podstawie doświadczeń z pociskami podkalibrowymi, płyta miała stanowić lepszą osłonę i utrudniać pociskom zadanie dzięki swoim właściwościom - w praktyce jednak ponoć miała tendencje do pękania albo odpadania).
Odróżnianie T72 (T72G) od T72M:
- starsze wozy mają na górnej płycie wieży dalmierz koincydentalny. Na wysokości osłony celownika dziennego (po lewej stronie wieży - z perspektywy działonowego) również po drugiej stronie znajduje się obudowa drugiego obiektywu. Nawet w wozach, które modernizowano do standardu M wymianiejąc celownik/dalmierz z TPD-2 na TPN-1, ten szczegół pozostał - tyle, że zaślepiony
- część nowszych wozów otrzymała już nowe osłony burt, ciągłe gumowe w miejsce łącznie ośmiu odchylanych blach. Tym niemniej - nie wszystkie
Odróżnianie T72M od T72M1:
- starsze wozy mają bardziej płaskie przednie powierzchnie wieży
- starsze wozy często nie posiadają wyrzutni granatów 902A Tucza na wieży (12 sztuk, 7 na płycie lewej, 5 na prawej)
- starsze wozy nie mają dodakowego pancerza kadłuba i wizualnie więcej specjalnych progów przeciwrykoszetowych przed peryskopem kierowcy.

Dostawy T-72 do Polski

Odgrzeję kotleta ale co tam.
Na zdjęciu dobrze widać przyspawaną płytę, zaczepy lin pozostały przyspawane do pierwotnego kadłuba.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.