Powietrze było potrzebne do podania paliwa TG-02 i utleniacza AK-20i do generatorów gazowych, które wytwarzały nadciśnienie w zbiornikach paliwa T-1 i utleniacza AK-20i. Generator zbiornika utleniacza był "kwaśny" tzn. pracował na nadmiarze utleniacza AK-20i, aby zabezpieczyć zbiornik utleniacza przed możliwością przedostania się do niego paliwa TG-02, co mogło doprowadzić do wybuchu. Generator gazowy na zbiorniku paliwa T-1 pracował na namiarze paliwa TG-02.
Pozdrawiam
MAZ – 543/9P117 w LWP i WP (9K72 ELBRUS SS-1C SCUD B)
#72Dziękują Panie Mariuszu za cenny i szczegółowy opis.
I Witku za cenne uzupełnienie.
Zamieszczam zdjęcie sprężarki UKS – 400 na podwoziu ZIŁa 131
I Witku za cenne uzupełnienie.
Zamieszczam zdjęcie sprężarki UKS – 400 na podwoziu ZIŁa 131
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
#73Witam
Sprężone powietrze było potrzebne do realizacji wielu funkcji.Od przetłoczenia paliwa rozruchowego do zbiorników pomiarowych wyrzutni przed pobraniem rakiety.Lewy króciec na zdjęciu to ,,wyjście powietrza" , prawy wejście paliwa rozruchowego :
Paliwo rozruchowe trafiało tutaj:
a było pobierane ze zbiornika jak na fotce (przy lewym kole naczepy) :
Czasami zbiornik ten czekał na nas przy kompresorze a czasami trzeba było biec do naczepy po to cholerstwo.Przeklinałem czasami ergonomię tego wynalazku- była tam rurka odpowietrzająca która idealnie zaczepiała o łydkę w czasie przenoszenia i uchwyty tak zaprojektowane by jak najbardziej się umęczyć .Później trzeba było doładować butle rakiety - operacja wykonywana podczas podnoszenia rakiety.Przed startem trzeba było paliwo rozruchowe wtłoczyć do zbiornika paliwa a właściwie do rury przechodzącej przez zbiornik utleniacza. Z tego co pamiętam było to ok. 30 litrów , paliwo rozruchowe miało większą gęstość i jako pierwsze mieszało się z utleniaczem przy uruchomieniu silnika....no i te baterie ampułowe. Tutaj jest zdjęcie 3 obwodów : paliwa rozruchowego ,uaktywniania baterii ampułowych i dopełnienia butli rakiety :
.
Jak wspominałem ćwiczyliśmy na paliwie szkolnym (nafta lotnicza ) i w czasie zadania wykonywałem pewien ,,myk". Odłączałem wąż paliwa rozruchowego od wyrzutni i podłączałem zbiornik zlewowy który w czasie marszu był zamocowany tutaj:
Po zadaniu powietrze przydawało się by znowu przetłoczyć paliwo szkolno-rozruchowe ze zbiornika zlewowego do zbiornika pomiarowego albo przekazać baterii technicznej przy zdawaniu rakiety.Nie wiem jak to było w innych bateriach ale dopiero w drugim roku służby zorganizowaliśmy (prywatne zlecenie u tokarza) specjalne zamknięcie zbiornika zlewowego z króćcem powietrza. Wcześniej można było cholery dostać przelewając paliwo do zbiornika pomiarowego od góry..sporo tego rozlewało się 😀. A wracając do samego uruchamiania silnika być może znajdę swoją ściągę która przemyciłem do cywila i wrzucę skan tego . Funkcyjni nr 4 i 1 wciąż byli odpytywani z budowy układu napędowego - taki sposób wykorzystania wolnego czasu w LWP . Musiałem znać cykl uruchomienia silnika i cykl wyłączenia silnika czyli punkt po punkcie które podzespoły i ich rosyjskie nazwy.Pamiętam że to było inicjowane pironabojami i zastosowano ciekawe rozwiązania typu uaktywniane gazowo noże przecinające metalowe przepony w obwodach paliwa i utleniacza.Takie tam wspominki 😉
Pozdrawiam
Maryjusz
Sprężone powietrze było potrzebne do realizacji wielu funkcji.Od przetłoczenia paliwa rozruchowego do zbiorników pomiarowych wyrzutni przed pobraniem rakiety.Lewy króciec na zdjęciu to ,,wyjście powietrza" , prawy wejście paliwa rozruchowego :

Jak wspominałem ćwiczyliśmy na paliwie szkolnym (nafta lotnicza ) i w czasie zadania wykonywałem pewien ,,myk". Odłączałem wąż paliwa rozruchowego od wyrzutni i podłączałem zbiornik zlewowy który w czasie marszu był zamocowany tutaj:

Pozdrawiam
Maryjusz
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2020, 13:10 przez Maryjusz, łącznie zmieniany 8 razy.
#74A tutaj widać funkcyjnego nr 4 przygotowującego zbiornik zlewowy- drugi pochylony z lewej w oddali 😀
download/file.php?id=340&mode=view
Pozdrawiam
Maryjusz
download/file.php?id=340&mode=view
Pozdrawiam
Maryjusz
#75Cześć.
Przepraszam, wyszło drobne nieporozumienie, niezbyt dokładnie przeczytałem cały wątek. Ja pisałem o rakiecie 8K11, natomiast koledzy piszą o rakiecie 8K14, a to zupełnie inna historia.
Pozdrawiam
Przepraszam, wyszło drobne nieporozumienie, niezbyt dokładnie przeczytałem cały wątek. Ja pisałem o rakiecie 8K11, natomiast koledzy piszą o rakiecie 8K14, a to zupełnie inna historia.
Pozdrawiam
#76Witam
8k11 to był czasami temat rozmów kadry typu: ,,macie szczęście ze to nie stara , gąsienicowa wyrzutnia ". W baterii służył oficer który zaczynał swoją karierę obsługując 8k11 i opowiadał jaka to była przyjemność.W czasie wycelowania potrzebna była drabina a nie stołek by obsługiwać kątomierz - to najbardziej dziwiło kadrę 😀.
Pozdrawiam
Maryjusz
8k11 to był czasami temat rozmów kadry typu: ,,macie szczęście ze to nie stara , gąsienicowa wyrzutnia ". W baterii służył oficer który zaczynał swoją karierę obsługując 8k11 i opowiadał jaka to była przyjemność.W czasie wycelowania potrzebna była drabina a nie stołek by obsługiwać kątomierz - to najbardziej dziwiło kadrę 😀.
Pozdrawiam
Maryjusz
#77To zdanie wymaga dodatkowego komentarza. Otóż termin "wprowadzenie do uzbrojenia" nie jest tożsamy z faktycznym początkiem eksploatacji w wojskach. Jest to po prostu uchwała RM ZSRR, w tym wypadku nr 75-26 z dn. 27.01.1967 r. Tymczasem produkcja 9P117 na podwoziu MAZ-543 ruszyła wcześniej, bo w 1965 r. W maju t. r. serię informacyjną wypuścił Zakład Ciężkiego Przemysłu Maszynowego im. W. I. Lenina w Pietropawłowsku. Początek masowej produkcji miał miejsce jesienią 1965 r. W 1966 r. wyprodukowano serię informacyjną 9P117 na podwoziu zmodernizowanego MAZ-543A (i to ten wariant został oficjalnie przyjęty na uzbrojenie w styczniu 1967 r.), a w 1968 r. ruszyła jego produkcja masowa.
#78Witam.
Do tematu wycelowania o którym wspomniał Pan Mariusz, wrzucam dwa zdjęcia dla porównania.
Widać, faktycznie równicę w wysokości przeprowadzania procedury wycelowania na tle rakiety.
Do tematu wycelowania o którym wspomniał Pan Mariusz, wrzucam dwa zdjęcia dla porównania.
Widać, faktycznie równicę w wysokości przeprowadzania procedury wycelowania na tle rakiety.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Cześć.
Wszystko się zgadza oprócz sformułowania "początek masowej produkcji miał miejsce jesienią 1965 r." To ciągle były serie przedprodukcyjne przeznaczone do długotrwałych testów wojskowych w realnych warunkach bojowych. W trakcie ich produkcji wprowadzano zmiany i udoskonalenia będące wynikiem uwag zgłaszanych przez wojsko. Wyrzutnie stanowiły wyposażenie wybranych brygad i nie wchodziły masowo do wyposażenia. Po porażce jaką była wyrzutnia 2P20, której produkcję zaczęto organizować zgodnie z postanowieniem RM ZSRR z dnia 25 lipca 1963 r. w Zakładzie Ciężkiego Przemysłu Maszynowego im. W. I. Lenina w Pietropawłowsku, nie chciano powtórzyć tego samego błędu.
W ZSRR bardzo często stosowano taki system, np. haubice 2S1 "Goździk" i system dowodzenia 1W12 "Maszyna" dwa lata testowano w wybranych jednostkach zanim podjęto decyzję o ich przyjęciu do uzbrojenia. W tym samym czasie przygotowywano zakłady do ich masowej produkcji.
Pozdrawiam
Wszystko się zgadza oprócz sformułowania "początek masowej produkcji miał miejsce jesienią 1965 r." To ciągle były serie przedprodukcyjne przeznaczone do długotrwałych testów wojskowych w realnych warunkach bojowych. W trakcie ich produkcji wprowadzano zmiany i udoskonalenia będące wynikiem uwag zgłaszanych przez wojsko. Wyrzutnie stanowiły wyposażenie wybranych brygad i nie wchodziły masowo do wyposażenia. Po porażce jaką była wyrzutnia 2P20, której produkcję zaczęto organizować zgodnie z postanowieniem RM ZSRR z dnia 25 lipca 1963 r. w Zakładzie Ciężkiego Przemysłu Maszynowego im. W. I. Lenina w Pietropawłowsku, nie chciano powtórzyć tego samego błędu.
W ZSRR bardzo często stosowano taki system, np. haubice 2S1 "Goździk" i system dowodzenia 1W12 "Maszyna" dwa lata testowano w wybranych jednostkach zanim podjęto decyzję o ich przyjęciu do uzbrojenia. W tym samym czasie przygotowywano zakłady do ich masowej produkcji.
Pozdrawiam
#80Racja! Sformułowanie "masowa" jest niewłaściwie w odniesieniu do 9P117 na MAZ-543. Niemniej była to produkcja seryjna (po serii informacyjnej). Prace nad 9P117 rozpoczęto na podstawie uchwały nr 1116 z 10.10.1962 r. Okres do maja 1965 r. to sporo czasu na opracowanie urządzeń wyrzutni, integrację ich z podwoziem i rakietą (budowa prototypów) oraz przeprowadzenie prób państwowych, poligonowych itp. Natomiast do jednostek wysyła się nie prototypy, a egzemplarze seryjne. Cel prób wojskowych jest również inny, niż prób prototypów. Zmiany będące rezultatem uwag zgłaszanych przez użytkownika wprowadza się w całym okresie produkcji seryjnej, a także po jej zakończeniu (biuletyny).
Przywołany przykład z 2S1 jest raczej chwalebnym odstępstwem od reguły. Najpierw uchwała RM ZSRR nr 609-201 z 4.06.1967 r., następnie budowa prototypów, badania poligonowe (od sierpnia 1969 r.), potem przyjęcie do uzbrojenia przez najwyższe czynniki (uchwała RM ZSRR nr 770-249 z 14.09.1970 r.), a następnie rozruch produkcji seryjnej (1971 r.). Nigdzie nie spotkałem się z informacją o testowaniu 2S1 w wojskach przed podjęciem uchwały o przyjęciu do uzbrojenia. Podasz jakieś źródło?
Można również przywołać przykłady sprzętu, który nigdy nie został przyjęty do uzbrojenia, a mimo to służył latami w wojskach.
Przywołany przykład z 2S1 jest raczej chwalebnym odstępstwem od reguły. Najpierw uchwała RM ZSRR nr 609-201 z 4.06.1967 r., następnie budowa prototypów, badania poligonowe (od sierpnia 1969 r.), potem przyjęcie do uzbrojenia przez najwyższe czynniki (uchwała RM ZSRR nr 770-249 z 14.09.1970 r.), a następnie rozruch produkcji seryjnej (1971 r.). Nigdzie nie spotkałem się z informacją o testowaniu 2S1 w wojskach przed podjęciem uchwały o przyjęciu do uzbrojenia. Podasz jakieś źródło?
Można również przywołać przykłady sprzętu, który nigdy nie został przyjęty do uzbrojenia, a mimo to służył latami w wojskach.