Dzień dobry.
A może by tak inne "scany" dotyczące jednostek Wojsk Lotniczych, WOPK, OSL/WOSL w Dęblinie oraz jednostek lotniczych Marynarki Wojennej.
Pozdrawiam
Marek Kowalczyk.
Eskadry lotnicze.
#12Proszę nie umieszczać na forum ogólnych próśb o skany materiałów, szczególnie jeśli łamią prawa autorskie. Tylko konkretne pytania z danego tematu. Ewentualnie wiadomości prywatne bezpośrednio do osób zainteresowanych.
Eskadry lotnicze.
#13Prośba o ustosunkowanie się do niniejszej informacji: "Na podstawie zarządzenia z 24.12.1983 r. zapadła decyzja o włączeniu 26 elł w struktury 42 elł-t , a z dniem 1.07.1984 r. eskadrę przemianowano na 42 el, tym samym rozszerzono jej zakres działania o zabezpieczenie potrzeb instytucji MON." 26 elł zarządzeniem Szefa Szt. Gen. nr o12/Org. z 30.01.1984 r. została rozformowana. Czy zarządzenie to wspomina o 42 el.
Eskadry lotnicze.
#14Kto gdzieś pisał te bzdury ? Niech Pan poda skąd te informacje ?
Po pierwsze: "Na podstawie zarządzenia z 24.12.1983 r. zapadła decyzja o włączeniu 26 elł w struktury 42 elł-t "
Nie ma zarządzenia SG z 24.12.1983 r.
A jedyny dokument który dokonuje zmian w tych jednostkach to zarządzenie Szefa SG nr 012/Org. z 30.01.1984 r., które nakazało Dowódcy WOPK w terminie do dnia 1.07.1984 r. 42. el przeformować na nowy etat - BEZ ZMIANY NAZWY !
Natomiast tym samym dokumentem również w terminie do 1.07.1984 r. nakazano ROZFORMOWANIE 26. elł
w pkt.2 zarządzenia napisano również, cytuję:
"Stan osobowy, sprzęt lotniczy i wyposażenie rozformowywanej eskadry wykorzystać w pierwszej kolejności do uzupełnienia 17 eskadry lotniczej /WL/ i 42 eskadry lotniczej /WOPK/."
Po pierwsze: "Na podstawie zarządzenia z 24.12.1983 r. zapadła decyzja o włączeniu 26 elł w struktury 42 elł-t "
Nie ma zarządzenia SG z 24.12.1983 r.
A jedyny dokument który dokonuje zmian w tych jednostkach to zarządzenie Szefa SG nr 012/Org. z 30.01.1984 r., które nakazało Dowódcy WOPK w terminie do dnia 1.07.1984 r. 42. el przeformować na nowy etat - BEZ ZMIANY NAZWY !
Natomiast tym samym dokumentem również w terminie do 1.07.1984 r. nakazano ROZFORMOWANIE 26. elł
w pkt.2 zarządzenia napisano również, cytuję:
"Stan osobowy, sprzęt lotniczy i wyposażenie rozformowywanej eskadry wykorzystać w pierwszej kolejności do uzupełnienia 17 eskadry lotniczej /WL/ i 42 eskadry lotniczej /WOPK/."
Eskadry lotnicze.
#15Po takim diktum nie będę dalej drążył tematu. Autorów ze względu na ochronę danych osobowych nie zdradzę, to zasłużeni publicyści tematów lotniczych.
Eskadry lotnicze.
#16No to niestety ale Ci "zasłużeni publicyści" albo pisali to "z pamięci" albo to jakieś po prostu domysły, bo ja dokumenty źródłowe po prostu posiadam w formie fotokopii, co już potwierdziłem tutaj fragmentem dokumentu z 1974 roku, więc prosiłbym o podchodzenie do publikacji tych autorów z dużą dozą rezerwy.
Niestety.
I żeby nie było, nie chodzi o to by tu kogoś obrazić, ale chodzi o to żeby nie powielać nieprawdziwych informacji, bo takiej jednostki jak 42 Eskadra Lotnictwa Łącznikowego (w tej dokładnie nazwie) po prostu nie było (przynajmniej do początku lat 90-tych - bo do tego okresu mam na to dokumenty).
Niestety.
I żeby nie było, nie chodzi o to by tu kogoś obrazić, ale chodzi o to żeby nie powielać nieprawdziwych informacji, bo takiej jednostki jak 42 Eskadra Lotnictwa Łącznikowego (w tej dokładnie nazwie) po prostu nie było (przynajmniej do początku lat 90-tych - bo do tego okresu mam na to dokumenty).
Eskadry lotnicze.
#17Ponieważ jeszcze kontynuuje Pan temat to w gwoli ścisłości zaznaczę, że nie napisałem 42 elł lecz 42 elt-ł. A tak w ogóle miło by było gdyby ktoś napisał o niej dossier.
Eskadry lotnicze.
#18W dokumentach do roku 1990, nie spotkałem się z nazwą jednostki ani 42. elł ani 42. elt-ł. Wydaje mi się że ktokolwiek napisał taką nazwę zasugerował się zadaniami takich jednostek, bo faktycznie były to eskadry wykonujące zadania transportowo-łącznikowe. I później faktycznie taka nazwa występowała ale w eskadrach 2. i 3. w ramach KOP.
Stawiam więc tezę że autorzy nie znając dokumentów źródłowych zasugerowali się nazewnictwem 2. i 3. eskadr i dlatego myśleli że wcześniej eskadry 42., 43. i 44. też miały takie nazwy.
Ale faktycznie te eskadry posiadały nazwę jedynie "ESKADRA LOTNICZA" i koniec.
No cóż dossier żeby napisać kompletne trzeba by dokumentów z lat 90-tych i późniejszych, do których obecnie dostęp jest niemożliwy praktycznie.
Stawiam więc tezę że autorzy nie znając dokumentów źródłowych zasugerowali się nazewnictwem 2. i 3. eskadr i dlatego myśleli że wcześniej eskadry 42., 43. i 44. też miały takie nazwy.
Ale faktycznie te eskadry posiadały nazwę jedynie "ESKADRA LOTNICZA" i koniec.
No cóż dossier żeby napisać kompletne trzeba by dokumentów z lat 90-tych i późniejszych, do których obecnie dostęp jest niemożliwy praktycznie.