Panie Witoldzie, nie piszę o budowaniu pojazdu przez warsztaty wojskowe od podstaw. Wystarczy podwozie z hds-em czy z układem hakowym a warsztaty jedynie montują stanowisko strzeleckie z karabinem maszynowym 7,62 mm,
pokładowy zestaw urządzeń łączności wewnętrznej (FONET) i zewnętrznej oraz odbiornik nawigacji satelitarnej czyli wszystko to, co czyni pojazd "specjalnym". Przecież to żadna filozofia, nawet producenci aut specjalizowanych tak robią. Kupujemy atestowane i spełniające wymogi pojemniki i po temacie.
Wystarczy pojazd uniwersalny jak w opracowaniu poniżej.
MTLB
#23Z tego co pamiętam agregat był z tyłu po lewej (może prawej) stronie.
Tu masz jedno zdjęcie
http://www.szpzl-zegrze.waw.pl/ocalic/o ... R-137.html
Tu masz jedno zdjęcie
http://www.szpzl-zegrze.waw.pl/ocalic/o ... R-137.html
MTLB
#25Niestety nie wiem co Marek miał na myśli pisząc S-100, ale na podstawie całego tekstu sądzę, że chodziło o próby odbiorcze seryjnie produkowanych 100 mm armat czołgowych D-10T2S.
Dwie 100 mm armaty opracowane przez WAT, zostały wykonane w HSW. Jedna z nich służyła do badań poligonowych i była zamontowana na podwoziu armaty plot S-60. Druga była zabudowana na doświadczalnym czołgu T-55, na którym były testowane różne urządzenia modernizacyjne. Prawdopodobnie ten czołg jest na zdjęciu, które pojawiło się w internecie. Nie wiem jakie było oznaczenie tego czołgu. Na tym egzemplarzu były testowane różne urządzenia, również te które nie znalazły się w wersji docelowej T-55AM „MERIDA”. Rozwiązania licencyjne były testowane na wzorcowym czołgu T-55AM „WOŁNA” (pol. FALA).
Dwie 100 mm armaty opracowane przez WAT, zostały wykonane w HSW. Jedna z nich służyła do badań poligonowych i była zamontowana na podwoziu armaty plot S-60. Druga była zabudowana na doświadczalnym czołgu T-55, na którym były testowane różne urządzenia modernizacyjne. Prawdopodobnie ten czołg jest na zdjęciu, które pojawiło się w internecie. Nie wiem jakie było oznaczenie tego czołgu. Na tym egzemplarzu były testowane różne urządzenia, również te które nie znalazły się w wersji docelowej T-55AM „MERIDA”. Rozwiązania licencyjne były testowane na wzorcowym czołgu T-55AM „WOŁNA” (pol. FALA).
MTLB
#27Witam, niedawno na którymś forum pochwaliłem się ze mam stare kserówki artykułu chyba z Militaertechnik z czasów NRD z opisem wozu dowodzenia MAszyna , ostatni przy porządkach go znalazłem ,nie wiem czy jest tożsamy z naszymi młodszymi artykułami w nTW , ale zainteresowanym kolegom mogę udostępnić. pozdrawiam
proszę mi przypomnieć, było zdaje się na forum jakieś miejsce do sprzedaży książek , już nie ma ?
proszę mi przypomnieć, było zdaje się na forum jakieś miejsce do sprzedaży książek , już nie ma ?
MTLB
#28Cześć Roman! Rzeczywiście taki dział był. Już przywracam: viewforum.php?f=59. Przy okazji można już usuwać prywatne wiadomości w swojej skrzynce. Wcześniej był błąd, który to uniemożliwiał.
MTLB
#29Maszty antenowe umieszczone na dachu transportera (na brzegu z lewej i prawej strony) – prawdopodobnie podnoszone pneumatycznie (MTP-100), tak jak w radiostacji R-137B.
Maszt składany radiolinii (do anteny kątowej) na dachu transportera (prawdopodobnie z lewej strony, albo pod skrzynią lub w skrzyni).
Anteny promieniowania pionowego na dachu transportera (z prawej i lewej strony).
Na dachu transportera znajdują się również skrzynie z kablami.
Na dachu transportera znajdują się trzy anteny prętowe, jedna przeznaczona dla radiostacji pokładowej R-123M, jedna nadawczo-odbiorcza do pracy radiostacji R-137T w ruchu oraz jedna nadawczo-odbiorcza radiolinii R-405-PT-M/Sz-1S.
Zespół spalinowo-elektryczny AB-4-T/230-M1 umieszczony jest w komorze znajdującej się w tylnej części transportera z jego lewej strony. Dostęp do komory możliwy jest przez lewe tylne drzwi transportera. Na dachu transportera, nad komorą znajduje się otwierana pokrywa filtru powietrza, która zapewnia dopływ powietrza do silnika zespołu spalinowo-elektrzycznego podczas jego pracy we wnętrzu komory. Rozruch benzynowego silnika spalinowego UD-25G zespołu spalinowo-elektrycznego odbywa się za pomocą rozrusznika elektrycznego lub korby rozruchowej. Zespół spalinowo-elektryczny może pracować w oddaleniu do 25 m od transportera (kabel łączący K-91 o długości 25 m).
Radiostacja może być zasilana z sieci przemysłowej 230/400 V za pomocą kabli K-171 (kabel sieciowy 2 x 25 m) oraz K-70 lub K-71 (kable przejściowe). Kabel K-171 jednym końcem jest podłączony do tablicy wprowadzenia sieciowego WS-156 (gniazdo Z1), a drugim końcem łączy się z kablem przejściowym, który jest przyłączony do tablicy sieci przemysłowej.
Wyposażenie radiostacji R-137T:
- komplet zespołów nadajnika i odbiornika (R-155U) radiostacji,
- radiolinia R-405-PT-M/Sz-1M (półkomplet),
- radiostacja pokładowa R-123M,
- urządzenie łączności wewnętrznej R-124,
- aparat telefoniczny TA-57
- układ stabilizacji napięcia,
- automatyczny wyłącznik sieci.
Transporter MT-LB nie jest wyposażony w dodatkowy układ odbioru mocy oraz dodatkową prądnicę do zasilania radiostacji.
W wyposażeniu radiostacji R-137T nie ma:
- dodatkowego agregatu AB-1-T/230 (PAB-2-1/230),
- radioodbiornika R-323,
- dalekopisu STA-2M (T-63),
- dodatkowej radiostacji R-105M (R-107).
Dwa zdjęcia ze strony https://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=149759
Maszt składany radiolinii (do anteny kątowej) na dachu transportera (prawdopodobnie z lewej strony, albo pod skrzynią lub w skrzyni).
Anteny promieniowania pionowego na dachu transportera (z prawej i lewej strony).
Na dachu transportera znajdują się również skrzynie z kablami.
Na dachu transportera znajdują się trzy anteny prętowe, jedna przeznaczona dla radiostacji pokładowej R-123M, jedna nadawczo-odbiorcza do pracy radiostacji R-137T w ruchu oraz jedna nadawczo-odbiorcza radiolinii R-405-PT-M/Sz-1S.
Zespół spalinowo-elektryczny AB-4-T/230-M1 umieszczony jest w komorze znajdującej się w tylnej części transportera z jego lewej strony. Dostęp do komory możliwy jest przez lewe tylne drzwi transportera. Na dachu transportera, nad komorą znajduje się otwierana pokrywa filtru powietrza, która zapewnia dopływ powietrza do silnika zespołu spalinowo-elektrzycznego podczas jego pracy we wnętrzu komory. Rozruch benzynowego silnika spalinowego UD-25G zespołu spalinowo-elektrycznego odbywa się za pomocą rozrusznika elektrycznego lub korby rozruchowej. Zespół spalinowo-elektryczny może pracować w oddaleniu do 25 m od transportera (kabel łączący K-91 o długości 25 m).
Radiostacja może być zasilana z sieci przemysłowej 230/400 V za pomocą kabli K-171 (kabel sieciowy 2 x 25 m) oraz K-70 lub K-71 (kable przejściowe). Kabel K-171 jednym końcem jest podłączony do tablicy wprowadzenia sieciowego WS-156 (gniazdo Z1), a drugim końcem łączy się z kablem przejściowym, który jest przyłączony do tablicy sieci przemysłowej.
Wyposażenie radiostacji R-137T:
- komplet zespołów nadajnika i odbiornika (R-155U) radiostacji,
- radiolinia R-405-PT-M/Sz-1M (półkomplet),
- radiostacja pokładowa R-123M,
- urządzenie łączności wewnętrznej R-124,
- aparat telefoniczny TA-57
- układ stabilizacji napięcia,
- automatyczny wyłącznik sieci.
Transporter MT-LB nie jest wyposażony w dodatkowy układ odbioru mocy oraz dodatkową prądnicę do zasilania radiostacji.
W wyposażeniu radiostacji R-137T nie ma:
- dodatkowego agregatu AB-1-T/230 (PAB-2-1/230),
- radioodbiornika R-323,
- dalekopisu STA-2M (T-63),
- dodatkowej radiostacji R-105M (R-107).
Dwa zdjęcia ze strony https://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?p=149759
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 08 lut 2025, 16:24 przez 0, łącznie zmieniany 1 raz.