Zgadzam sie z Panem Panie Krzysztofie.
Chyba nikt z nas tu piszących nie jest zwolennikiem robienia czegokolwiek "po łebkach" - czasem tylko wychodzi permanentny brak danych.
W swoim poście wyartykułwałem tylko zaskoczenie kompleksowościa posiadanych przez Pana danych, z niecierpliwościa czekam na próbkę.
Pozdrawiam
Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego
#12W każdym razie. Zaczynajmny.
Czekam na twój drugi ruch Krzysztof
Czekam na twój drugi ruch Krzysztof
#13No to po świętach "puszczę" moje składy dywizji do szczebla np. kompanii chemicznej. Niech będzie to baza do polemik i uzupełnień.
#14Bardzo interesują mnie te dane. Dla "Nowej Techniki Wojskowej" piszę obecnie obszerny materiał o strukturze całego WP na 01.01.1986 roku. Pułki dywizji wojsk lądowych które wrzuciłem na forum są tego fragmentem.
Dlatego z dużym zainteresowaniem czekam na pierwszą odsłonę "Enc. Armii UW" o WP.
Dlatego z dużym zainteresowaniem czekam na pierwszą odsłonę "Enc. Armii UW" o WP.
#15Wczoraj zacząłem już ten spis przygotowywać, poświętach skończe i zgram. Oprócz jedn dywizyjnych dorzucę jeszcze jednostki okręgowe (choć ne wszystkie bo warsztatów, składnic i pomniejszych jednostek są takie ilości że byłby kłopot to wszystko ogarnąć. Przy okazji pytanie do p. Ciślaka, odnośnie 9.pa (Olsztyn), oraz 25.pz (Opole) i 36.pa (Budowo). Czy przypadkiem nie powinno być Morąg, Gliwice, Stargard Szczeciński ??. Ja w wielu miejscach natrafiałem na takie informacje,
#16Wypowiem się tylko co do 25 PZmech, napewno w latach 80-tych msd Opole. Dokładnie ul. Pruszkowska
Pod koniec lat 80-tych lub na początku 90-tych 10 DZmech zdaje się przestała istnieć - dlatego zmiana dyzlokacji 25 PZmech do Gliwic. Co ciekawe w 1994r trafiłem do Opola do 5 Brygady Pancernej, , Skorpion'', która powstała na bazie 102 PZmech -mówiono o nim pułk gubiński, na wykazie pulków z tego forum nie znalazłem takiej numeracji.
Pod koniec lat 80-tych lub na początku 90-tych 10 DZmech zdaje się przestała istnieć - dlatego zmiana dyzlokacji 25 PZmech do Gliwic. Co ciekawe w 1994r trafiłem do Opola do 5 Brygady Pancernej, , Skorpion'', która powstała na bazie 102 PZmech -mówiono o nim pułk gubiński, na wykazie pulków z tego forum nie znalazłem takiej numeracji.
#17Numer 102 jak i podobne o ile dobrze kojarzę związany był z przechodzeniem na strukturę wz. 88 czyli w dywizji zmechanizowanej (tylko takie miały być) miały być 3 pułki zmechanizowane po 2xbcz, 2xbz, da itd. Po 1990r. zapadła jednak decyzja o przejściu na system brygad pancernych i zmechanizowanych w systemie 90cz+30bwp lub 30+90. Wtedy też kolejnio zmieniano etatyzację.
Piszę z pamięci dlatego proszę innych o potwierdzenie.
Piszę z pamięci dlatego proszę innych o potwierdzenie.
#18Na razie obstaje przy swoich informacjach na 01.01.1986 (oczywiście nigdy nie twierdzę że wiem to na 100 %). Jednostki WP bardzo często (szczególnie pod koniec lat 80. i w latach 90.) zmieniały msd, nazwy i numerację. Proszę powiedzieć w jakich materiałach spotkał Pan inne miejscowości ? Czy korzysta Pan z archiwum wojskowego czy tylko publikacji ? Czy w swoim zestawieniu poda Pan numery JW jak Pan zapowiadał wcześniej ?
#19Jeśli chodzi o tzw pułk gubiński to chodzi tu o były 27. pczś im Aleksandra Kowalskiego który w trakcie reformy został przeformowany na pzmech i przeniesiony do opola. W ogóle w latach 88-91 duzo było zmian nazw i dyslokacji i obecnie usiłuje dojść jak to było. Np. 28. pczś 20. DPanc z Czarnego poszedł do 16 Dywizji i stał sie 27. pułkiem. Podobnie było w 11. Dpanc.
#20Korzystam wyłącznie z publikacji głównie polskich (w zachodnich jest dużo fantazji) z lak 88 aż do teraz. Jeśli chodzi o numery JW to z publikacji udało mi się "wyłuskać" tylko część numerów na zasadzie, "jak napisali w gazecie, to mam. " Jeśli chodzi o nazwy i dyslokacje to stan na 1. 01. 86 jest ciekawy ale tak naprawdę jeszcze ciekawsze są zmiany dokonane w trakcie pierwszej wielkiej reformy wojska z lat 88-91, w trakcie której polikwidowano pczś i zmieniono etaty dywizyjne. P. S. Z archiwów wojskowych nigdy nie korzystałem, nie wiem nawet jak można bez odpowiednich "wejść" uzyskać zgodę na wertowanie "tajemnic wojskowych". tematem zajmuję się czysto hobbystycznie, aczkolwiek gdybym miał możliwość pogrzebania w takich dokumentach to może nawet cos bym napisał.