Dzień Dobry,
Nie wiem czy ktokolwiek tutaj zagląda ale dziś kolejne mniej znane informacje:
- Towarzyszący most metalowy przewoźny na czołgu T-34 - W 1956 r opracowano projekt WTT, w 1957 wykonano projekt wstępny oraz prace projektowe i wykonawcze prototypu. W 1958 przeprowadzone zostały badania prototypu mostu w OBSPiM.
1957 Most Przewoźny na T-34.png
- Towarzyszący most szturmowy MH-12 (B-2) w wersji kołowej- W 1959 r zakończono kompletowanie dokumentacji oraz wniesiono poprawki. Dokumentację przekazano do Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni. W 1960 roku przeprowadzono ostateczne badania prototypu.
Most B-2 Kołowy foto.png
Tak więc prócz dobrze znanej wersji gąsienicowej wykorzystującej podzespoły T-70/SU-76 (która przechodzi teraz renowację w Poznaniu) oraz wersji wykorzystującej podzespoły D-350 "Mazur" (więcej na temat mostu można przeczytać w TW Historia numer 01/2019, 02/2019 oraz 01/2020) istniała jeszcze jedna jego odmiana.
Dodatkowo zakupiłem ostatnio pozycję: "STAR - Kolebka polskiej motoryzacji" której autorem jest Pan Robert Przybylski.
W środku ku mojemu zdziwieniu napotkałem część poświęconą TK-30 oraz SB-A.
1958 SB-A (A660) Politechnika Gdańska.jpg
Z tekstu wynika, że pojazdem pochodnym od transportera kołowego TK-30 projektu Politechniki Gdańskiej był ciągnik artyleryjski pierwotnie nazwany A660. W połowie 1959 wojsko zorientowało się, że prace nad nowym projektem potrwają dłużej niż zakładano więc postanowiono pilnie zmodernizować A66. Właśnie wtedy nazwa A660 została zarezerwowana dla modernizacji A66, a nowo projektowany pojazd nazwano SB-A (samochód bojowo-artyleryjski).
1958 Szkice SB-A oraz TK-30.png
Niestety prócz opisu projektu, zdjęć modelu SB-A (co raczej wskazuje, że istniał również model TK-30) oraz kilku losowych szkiców wykonanych przez SSS nie ma żadnych dodatkowych wizualnych przedstawień projektu. Ale... model SB-A ewidentnie wygląda jak pojazd z rysunku który był udostępniony na stronie motofakty więc jednak ten drugi rysunek z tego samego artykułu przedstawiający pojazd opancerzony musi być jedną z wersji TK-30.
W zeszycie naukowym obrazek ten był podpisany jako RZRA „LIWIEC” więc możliwe że to jakaś wizja autora, wygląda raczej na fotomontaż.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.