Projekty Polskich pojazdów Wojskowych - poszukiwanie informacji.

Projekty Polskich pojazdów - poszukiwanie informacji.

Dodatek ten jest integralną częścią numeru Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (39) nr 1, 2016.
Dokładniej jest to część przy końcu numeru tzn.
"Z perspektywy lat … Część 3: Andrzej SKOŁOZDRA
• Samojezdny ustawiacz min SUM-KALINA
Modernizacja T-54/T-55"
Widoczny na stronie 58 spisu treści numerów SPG OBRUM (1989-2018): https://obrum.pl/wp-content/uploads/202 ... 516897.pdf

Dostęp do skanów tej części uzyskał kolega z innego forum w jednej z bibliotek politechniki. Tak więc wydaje mnie się, że wszędzie gdzie znajdują się wspomniane biuletyny na stanie jest możliwość ich obejrzenia.
Lista miejsc dostających kopie SPG poniżej:
Dostęp do SPG.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Uniwersalny ciągnik gąsienicowy MTS (Obiekt 306/Wyrób 306)
1977_MTS-306.png
Źródło: Szybkobieżne Pojazdy Gąsienicowe (45) 03/2017 OBRUM dodatek Andrzej SKOŁOZDRA "Z perspektywy lat… Część 9 - Wielozadaniowy ciągnik średni (MTS) – 306"

Dzień Dobry
Dziś mała aktualizacja moich poszukiwań... przez ostatnie 2 lata (?) przeglądania różnego rodzaju publikacji historycznych i im podobnych zebrałem oraz (mniej więcej) pogrupowałem zdjęcia/rysunki pojazdów "Polskiej" konstrukcji do któych udało mnie się dotrzeć.

Zbiór ten dostępny jest na moim "dysku google" pod linkiem: https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing

Jeżeli ktoś posiada dostęp do graficznych reprezentacji innych pojazdów których nie posiadam w swoich zbiorach, oraz mógłby się nimi podzielić to bardzo byłbym wdzięczny za wiadomość.

(Zaznaczam, że nie jestem właścicielem przedstawionych zdjęć, a wpisane daty oraz nazwy pojazdów mogą być niepoprawne. Zbiór ten został stworzony tylko w celach informacyjnych/historycznych)

Dodatkowo chciałbym zapytać o coś na co natrafiłem w jednym z numerów "SPG" t.j. :
Dana i Strop na SPG-1.png
Czy ktoś kiedykolwiek natknął się na jakieś informacje na temat połączenia czeskiego projektu „Strop” z podwoziem typu SPG-1 ?
Widziałem Danę jako „Zuzana” na podwoziu „Kalina”, ale nigdy nie spotkałem się z wspomnieniem o Stropie.
Czytałem gdzieś, że Czechy w latach 80-tych chciały współpracować nad programem Promet, ale z powodu niestabilności politycznej u nas stworzyli projekt Strop na własną rękę.

Pojazd FOKA.png
Projekt pojazdu o kryptonimie "FOKA" ?
Pozostałe programy w postaci SPG-1, Kalina czy Banka są nam znane, ale to jedyne wspomnienie o Foce na jakie natrafiłem.
Moją pierwszą myślą patrząc na nazwę było to, że mógłby to być projekt pływającego transportera bazowanego na Kalinie (powiązanie z SPG-1).
Dlaczego ? Patrząc na system nazw kodowych Wojska Polskiego foka jako morski ssak pasuje do pojazdów bojowych (Ssaki) oraz Sprzętu Marynarki Wojennej (Ssaki Morskie, Ryby, Płazy itd.). Z innego numeru SPG (o SUM Kalina) wiem, że w założeniach miała ona pływać, a w 83 WITI nawet podjął próbę aby wyposażyć prototyp numer 3 w niektóre takie elementy. Ostatecznie "Pływająca Kalina" miała zastąpić Topazy dywizji obrony wybrzeża, ale czy to była "Foka" ?

Dziękuję i Pozdrawiam

Ciekawostka z map satelitarnych, czyli smutna rzeczywistość prototypów po zakończonych testach/pokazach.

Przeglądając mapy czasem można napotkać ciekawe rzeczy takie jak:
- Prototyp LSPZRA Stalagmit/Sopel na podwoziu SPG-2A/OPAL-II który swą premierę miał w 1999 roku, ale także w tym samym roku program został zakończony.
Stoi zdekompletowany na tyłach zakładów ZM Tarnów od około 2012 roku (według timeline na Google Earth),
Prototyp Stalagmit_Sopel ZM Tarnów.PNG
- Prototyp BWP-2000 który w tej wersji swój żywot zakończył po testach w 1998, a ostatnio sfotografowany został w 2014.
Od około 2016 roku (według timeline na Google Earth) stoi i niszczeje "pod chmurką", a obok niego leżą części makiety "PL-01".
(na Mapach Google go nie widać, gdyż jakimś dziwnym trafem te okolice wciąż wykorzystują zdjęcia z 2015 roku...),
Prototyp BWP-2000 oraz części makiety PL-01 OBRUM.png
Ja rozumiem dużą tajność projektów wojskowych oraz wysokie koszty pozbycia się takich gabarytów.
Ale taki nawet niekompletny, wybebeszony z cenniejszych podzespołów "prototyp" byłby gratką dla muzeów, przyciągając wielu pasjonatów militariów i historii. Zwłaszcza, że oba te prototypy było bardzo minimalistycznie opisane od czasów ich powstania.

Jest to zastanawiające biorąc pod uwagę fakt, że wiele prototypowych samolotów i makiet skończyło w muzeach, uczelniach (I-22 Iryda, PZL-230 Skorpion). Szkoda, że muzeum w Poznaniu nie wykazuje aktywności w pozyskaniu tychże makiet/prototypów.

Dzień Dobry,

Nie wiem czy ktokolwiek tutaj zagląda ale dziś kolejne mniej znane informacje:

- Towarzyszący most metalowy przewoźny na czołgu T-34 - W 1956 r opracowano projekt WTT, w 1957 wykonano projekt wstępny oraz prace projektowe i wykonawcze prototypu. W 1958 przeprowadzone zostały badania prototypu mostu w OBSPiM.
1957 Most Przewoźny na T-34.png
- Towarzyszący most szturmowy MH-12 (B-2) w wersji kołowej- W 1959 r zakończono kompletowanie dokumentacji oraz wniesiono poprawki. Dokumentację przekazano do Stoczni Marynarki Wojennej w Gdyni. W 1960 roku przeprowadzono ostateczne badania prototypu.
Most B-2 Kołowy foto.png
Tak więc prócz dobrze znanej wersji gąsienicowej wykorzystującej podzespoły T-70/SU-76 (która przechodzi teraz renowację w Poznaniu) oraz wersji wykorzystującej podzespoły D-350 "Mazur" (więcej na temat mostu można przeczytać w TW Historia numer 01/2019, 02/2019 oraz 01/2020) istniała jeszcze jedna jego odmiana.

Dodatkowo zakupiłem ostatnio pozycję: "STAR - Kolebka polskiej motoryzacji" której autorem jest Pan Robert Przybylski.
W środku ku mojemu zdziwieniu napotkałem część poświęconą TK-30 oraz SB-A.
1958 SB-A (A660) Politechnika Gdańska.jpg
Z tekstu wynika, że pojazdem pochodnym od transportera kołowego TK-30 projektu Politechniki Gdańskiej był ciągnik artyleryjski pierwotnie nazwany A660. W połowie 1959 wojsko zorientowało się, że prace nad nowym projektem potrwają dłużej niż zakładano więc postanowiono pilnie zmodernizować A66. Właśnie wtedy nazwa A660 została zarezerwowana dla modernizacji A66, a nowo projektowany pojazd nazwano SB-A (samochód bojowo-artyleryjski).
1958 Szkice SB-A oraz TK-30.png
Niestety prócz opisu projektu, zdjęć modelu SB-A (co raczej wskazuje, że istniał również model TK-30) oraz kilku losowych szkiców wykonanych przez SSS nie ma żadnych dodatkowych wizualnych przedstawień projektu. Ale... model SB-A ewidentnie wygląda jak pojazd z rysunku który był udostępniony na stronie motofakty więc jednak ten drugi rysunek z tego samego artykułu przedstawiający pojazd opancerzony musi być jedną z wersji TK-30.
W zeszycie naukowym obrazek ten był podpisany jako RZRA „LIWIEC” więc możliwe że to jakaś wizja autora, wygląda raczej na fotomontaż.

Projekty Polskich pojazdów Wojskowych - poszukiwanie informacji.

Dzień Dobry,

Dziś ciekawostka o "Kalinie".
Większość osób raczej kojarzy jak wygląda ostateczny model pojazdu "SUM Kalina", ale raczej nie wiele widziało dwa pierwsze prototypy tej konstrukcji.

Dokumentację pojazdu bazowego "wyrób 213" ukończono w 1982 roku, a dwa pierwsze prototypy zostały przekazane w 1984 roku do Lipska pod zabudowę urządzeń minujących MLE.
Pierwotnie pojazd ten był bardziej zbliżony do MTS-306 (wyrób 306) i posiadał układ HMUN.
Testy prototypu nr 1 wykazały przeciążenie zawieszania wskutek przekroczenia mas (środek ciężkości był przesunięty zbyt do tyłu co powodowało że pług zahaczał o podłoże, a całość prowadziła do zarzucania pojazdem oraz spadania gąsienic przy manewrowaniu na zboczach).
Wady te spowodowały przekazanie prototypu 1 z powrotem do OBRUM w celu wprowadzenia zmian w układzie zawieszenia oraz dodatkowo usprawnienia żurawia i układu hydraulicznego. W tym czasie prototyp nr 2 posłużył jako statyczne stanowisko do dopracowania zespołu minującego. Po powrocie prototypu nr 1 takim samym zmianom poddano drugi pojazd.
Z uwagi na problemy z dopracowaniem system minowania w 1986 roku zwołano posiedzenie na którym ustalono zmiany w MLE oraz zakończenie jego badań do końca 1987, a także przygotowania dokumentacji dla prototypów 3 i 4.
W międzyczasie OBRUM konstruował współbieżne z Kaliną inne projekty. Doprowadziły one do tego, że w następnych prototypach nad którymi prace ruszyły w 1988 występował już spolonizowany układ napędowy (występujący m.in. w SPG-1M) z podzespołami czołgu T-72.
1984 Kalina Prototyp.png
Zdjęcie prototypu znalazłem w zagranicznej publikacji "Field Artillery" z 1989 niepoprawnie podpisane jako "Wóz amunicyjny MT-SB", ale według Pana J. Janas pojawił się on także w jakimś Polskim miesięczniku wojskowym w latach 80.
Na zdjęciu można zauważyć inną konstrukcję przodu pojazdu (w tym kształt "błotników" oraz ułożenie oświetlenia.)

Według informacji które uzyskałem, to oba prototypy stały na magazynie w WITI pod koniec lat 80. Jeden z nich został zezłomowany, a drugi zabrany przez OBRUM i to na nim powstał demonstrator "BWP-2000" (dlatego też posiada/ł on hydromechaniczny układ napędowy HMUN).