Projekty Polskich pojazdów Wojskowych - poszukiwanie informacji.

Dzień Dobry,
Dziś ciekawostki trochę innego rodzaju, ale także związane z pojazdami:

- System E-14 wyposażony w KPWT-14,5 mm dla T-55.
W trakcie jednej z wizyt w 1972 w Syrii złożono ofertę wyposażenia bądź modernizacji uzbrojenia przeciwlotniczego czołgów T-54/55 oraz T-62.
Strona Syryjska była zainteresowana większym kalibrem wkm-u więc zaproponowano KPWT 14,5 mm produkcji ZM Tarnów. Dokumentację systemu ukończono w 1973 r, a po poprawkach w lecie 1974 r prototyp został poddany badaniom w WITPiS.
W latach 1974-76 eksportowano 500 kompletów systemu.
1973 E-14 (KPWT-14.5).png
- Hermetyczna wieżyczka D-48 umożliwiająca strzelanie z wkm-u DSzK-12,7 mm z wnętrza pojazdu.
Opracowywana równocześnie z E-14 przez Zakład Produkcji Doświadczalnej wspólnie z WAT. Wykonana w 1973 w ZPD została poddana badaniom na przełomie 1973/74 w WITPiS.
Szereg nigdy nie rozwiązanych wad na prototypach (takich jak przeładowanie broni, linkowy spust odpalania, przyrządy optyczne czy limitowany wzrost strzelca) spowodował porzucenie projektu.
Według opisu drugi prototyp B-72 "Klon" został w nią wyposażony (choć patrząc na rysunek oraz pojazd znajdujący się w muzeum we Wrocławiu to występują tam pewne zmiany).
1973 D-48 (DSzK-12.7).png
- Zestaw modernizacyjny dla HM-45 oraz T-55E wyposażony w NSW-12,7 mm.
Zrealizowany na powstałym w 1984 r prototypie akwizycyjnym czołgu (czyżby chodziło o HM-45 ?)
198x Oferta zestawu NSW-12.7 dla HM-45 i T-55E.png
HM-45 NSW-12,7 mm.jpg
- Co ciekawe Ośrodek Badań Uzbrojenia w Stalowej Woli przewidywał także wykorzystanie działka 2A14-23 mm jako wyposażenia przeciwlotniczego.

Źródło informacji: SPG 01 2017 - Z perspektywy lat… (Część 7) - "WKM – wielkokalibrowy karabin maszynowy (T-55, E-14)" , Autor: Andrzej SKOŁOZDRA, dodatkowo jedno ze zdjęć z "40 Lat OBRUM".
Niektóre zdjęcia mogą być krzywe lub w niepoprawnej skali ale wyciąłem je ze zdjęć czasopisma które otrzymałem, a nie ze skanów.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

TOSU-76 (według opisu na stronie: Defilada Mazowieckiej Brygady KBW, 20 maja 1962 r.)
TOSU-76 Defilada Mazowieckiej Brygady KBW, 20 maja 1962 r...jpg
Dosyć rzadki widok na zdjęciach (ja kojarzę tylko 3-4 nie najlepszej jakości fotografie oraz występ w filmie).
Źródło: https://gorawspomnien.pl/katalog/kronik ... chockiego/

Świetna robota. Faktycznie zdjęcia TOSU-76 są bardzo rzadkie lub bardzo złej jakości.
Mam zdjęcie ciągnika pancernego CZ-IS. Może ktoś z kolegów ma jakieś dane dotyczące tej konstrukcji.
Cągnik pancerny Cz-IS.jpg

Cześć,
kilka stron z Panc.-Sam. 12/67 „Ilustrowany katalog pomocniczego sprzętu pancernego”.
W Centralnej Bibliotece Wojskowej jest instrukcja (dane poniżej), ale tylko do wykorzystania na miejscu (1 egzemplarz archiwalny). Kiedyś był jeszcze egzemplarz o numerze 91624, ale chyba Biblioteka nie dopilnowała i został skradziony (nieoddany przez wypożyczającego).
Panc. 164/62
Instrukcja techniczna wojsk pancernych : ciągnik pancerny "CZ-JS" . Opis i użytkowanie.
Warszawa : Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej,1963 r.
166, [1] s., [12] s. tabl. złoż. : fot., rys., schem. ; 24 cm
Arch. 91623
Gdyby, kiedyś ktoś robił skany lub zdjęcia z tej instrukcji, to chętnie bym skorzystał.

Pozdrawiam

Ciekawy i rzadki opis. Bardzo możliwe, że powyższe zdjęcie z numerami pochodzi właśnie z instrukcji MON o oznaczeniu jak wyżej.
Osobiście nie spotkałem się z dokumentami lub zdjęciami tej konstrukcji prócz tych dwóch:
CZ-JS_ISU (1).jpg
(znalezione na zagranicznym forum - identyczne co tamto tylko przed usunięciem tła)
CZ-JS_ISU..jpg
(kilka lat temu wystawione na allegro, niestety znalazłem dopiero w archiwum allegro - patrząc po karabinie oraz dodatku na pancerzu jest to CZ-JS, a nie sowiecki "odpowiednik")

Zdjęcie CZ-IS faktycznie pochodzi z instrukcji, z której korzystałem w Zmechu w latach 90. Dziękuję za informację o tej instrukcji i opis z katalogu oraz za zdjęcia CZ-IS. Dodaję kilka zdjęć TOSU-76, na które natrafiłem w Internecie.
Pozdrawiam

Dzień Dobry Jakiś czas temu napisałem do Pana który udostępnił jedno z powyższych zdjęć w komentarzu na FB (około 6 lat temu) i niedawno dostałem kilka dodatkowych ujęć. Niestety nie posiadam większej ilości informacji z nimi związanych prócz tego, że jego dziadek to rocznik 1939 więc zdjęcia zrobione raczej pod koniec lat 50 lub wczesnych 60. Dodatkowo w oryginalnym komentarzu wspomniany był Golęcin (koszary Golęcin niedaleko Poznania ?) - więc może to "10 Wielkopolski Pułk WOWew" ?
TOSU-76 (Golęcin - Poznań😉 (1).jpg
TOSU-76 (Golęcin - Poznań😉 (2).jpg
TOSU-76 (Golęcin - Poznań😉 (3).jpg
TOSU-76 (Golęcin - Poznań😉 (4).jpg
TOSU-76 (Golęcin - Poznań😉 (5).jpg

Z tego co czytałem to Pan R. Rochowicz oprócz transportera TOSU-76 wspominał także o ciągnikach gąsienicowych na bazie SU-76 - czy ktokolwiek spotkał się z ich zdjęciem ?

Dodatkowo przeglądając archiwum allegro napotkałem jeszcze takie zdjęcie:
TOSU-76 (3).jpg
Oraz inną ciekawostkę jaką jest prototypowy trenażer TG-55:
TG-55.jpg
TG-55 Trenażer.jpg
A także inne ujęcie z CZ-JS w tle:
CZ-IS.jpg
Napotkałem także takiego "T-34" (głównie w filmie o moście MH-12 oraz jako pojedyncze zdjęcia na allegro czy innych stronach) ale wciąż nie wiem czy pojazd ten jest polskiej konstrukcji, albo chociaż czy posiada jakąś własną nazwę ? (spotkałem oznaczenie "T-34T" przy opisie MH-12) - czy ktoś wie coś więcej o tej konwersji T-34 na ciągnik ewakuacyjny ?
195x T-34T WZT.png
Pozdrawiam