Wojskowe nadwozia specjalizowane

Bardzo ciekawy temat.

Witek, udało Ci się dotrzeć do informacji, jaki typ nadwozia posiada tzw. kabina DIS (dyżurnego inżyniera startu)?

Warto byłoby się przyjrzeć zewnętrznym cechom rozpoznawczym poszczególnych nadwozi w ramach poszczególnych rodzin. Różnią się konfiguracją okien, drzwi, wnękami i wejściami w nadwoziu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tylko niestety, niektóre nadwozia mimo, że na tabliczce znamionowej posiadały to samo oznaczenie, de facto różniły się szczegółami w zależności od wyposażenia w środku. 117AUM miało co najmniej kilka odmian, mimo, że na tabliczce znamionowej pozostawała ta sama nazwa.

Cześć.
Wszelkie wątpliwości może rozwiać jedynie dokumentacja konstrukcyjna wytwórcy nadwozi, która była oznaczana numerem typu (wersji) nadwozia. W instrukcjach wojskowych oraz instrukcjach producenta najczęściej jest podawany ogólny typ nadwozia bazowego np. B2/Sam. na podwoziu samochodu Star-266 – w instrukcji JZS jest wyłącznie podany typ nadwozia bazowego 541 (nadwozie 117AUM dostosowane do montażu na podwoziu Star-266). Jednak instrukcja podaje numer warsztatu 691, co może sugerować, że nadwozie jest wykonane w wersji 691 (typ 691).
Czasem przy schematach elektrycznych podawany był typ (wersja) nadwozia, ale nie zawsze. W starszych nadwoziach często były przytwierdzane tabliczki znamionowe z podaniem jego typu (wersji) – w nadwoziach typu 102 i 103 tabliczki znajdowały się na suficie w luku klapy wentylacyjnej. Przykładowo nadwozie bazowe 103 warsztatu B/Sam było wykonane w wersji 220, a następnie w wersji zmodernizowanej 220/60.
Określenie wszystkich typów (wersji) nadwozi bazowych będzie bardzo trudne. Dodatkowo należy mieć na uwadze, że były również nadwozia, które powstały w wyniku przebudowy w warsztatach wojskowych i one nie mają określonego typ (wersji) np. nadwozie wozów Rekin-1/ASPD lub Zenit-P i Zenit-B.

Podobnie jak z nadwoziami z ZSRR, które mimo tej samej nazwy często różnią się ilością okien, drzwi, itp. Dopiero późniejsza kompletacja mówi o faktycznym przeznaczeniu i nazwie jako całość. Dodajmy kosmetyczne, fabryczne zmiany które nie powodowały zmiany nazwy nadwozia. Sam mam problem ze swoimi nadwoziami które remontuję i mimo tego samego modelu, ale innego roku produkcji widać sporo różnic. Jedno nadwozie ma całkowicie inną instalacje elektryczną, która ma się nijak do instrukcji fabrycznej czy wydawnictwa ba, nawet nie ma drzwi bocznych, które powinny być...

Warto wspomnieć o późniejszych przeróbkach nadwozi własnym sumptem, sposobem gospodarczym przez jednostki wojskowe, głównie na pojazdy kancelaryjne/sztabowe/gospodarcze. Z nadwozi wyjmowano zbędny sprzęt i aranżowano do nowych potrzeb.

No i dla mnie kolejna zagadka, mianowicie spotkałem się już z kilkoma tabliczkami nadwozi wyprodukowanych dla wojska sprzed 1970 na których nie ma wybitej daty produkcji, dlaczego? Nie wiem...

Informator WITPiS z 1972 r. Tom. 1. "Prace koncepcyjne i badawcze 1947-1972"
Nadwozie z tworzyw sztucznych "NATOSZ". Nie wiem kto opracował to nadwozie.

Urok starych gazet, zawsze można znaleźć co ciekawego. Ustaliłem kto opracował nadwozie NATOSZ - Katedra Budowy Samochodów Politechniki Warszawskiej. Informacja pochodzi z Dziennika Łódzkiego nr 34 (6388), 9-10 lutego 1969 r. str. 5.

Pozdrawiam