Pułki dywizji Wojsk Lądowych WP w 1986 roku

pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku

Odp. dla Piotra Milczarka odnośnie organicznej artylerii w DZ/DPanc. w pierwszej połowie lat 80-tych.

bateria dowodzenia Szefa Artylerii
pułk artylerii
dywizjon artylerii (dywizjon rakiet taktycznych)
dywizjon artylerii rakietowej
artyleria pułków zmechanizowanych na BWP

struktura organizacyjna pułku artylerii:

dowództwo
sztab
bateria dowodzenia (plutony: rozpoznania, łączności, topograficzno-rachunkowy, rozpoznania dźwiękowego)
dywizjon haubic 122 mm
dywizjon haubic 152 mm
pluton przeciwlotniczy (4 działony ZU-23-2)
kompania zaopatrzenia
kompania remontowa
kompania medyczna

struktura organizacyjna dywizjonu haubic 122 mm/152 mm pułku artylerii:

dowództwo
sztab
pluton topograficzno-rozpoznawczy
pluton łączności
3 baterie hb 122 mm/152 mm (każda: pluton dowodzenia, 2 plutony ogniowe, drużyna remontu samochodów i drużyna gospodarcza)

Razem w pułku artylerii: 18 hb 122 mm, 18 hb 152 mm i 4 zestawy ZU-23-2

struktura organizacyjna dywizjonu artylerii przeciwpancernej:

dowództwo
sztab
pluton dowodzenia
3 baterie armat pppanc. 85 mm a. 2 plutony ogniowe a. 3 działony
pluton remontowy
pluton zaopatrzenia
pluton medyczny

Razem w dappanc. 18 armat 85 mm

struktura organizacyjna dywizjonu artylerii (dywizjonu rakiet taktycznych):

dowództwo
sztab
bateria dowodzenia
2 baterie startowe a. 2 plutony
pluton obsługi technicznej
pluton przeciwlotniczy (3 działony ZU-23-2)
pluton remontowy
pluton zaopatrzenia
pluton medyczny

Razem w da (drt) 4 wyrzutnie rakiet taktycznych R-70 i 3 zestawy ZU-23-2.

struktura organizacyjna dywizjonu artylerii rakietowej BM-21

dowództwo
sztab
pluton dowodzenia
3 baterie a. 2 plutony a. 2 wyrzutnie BM-21
pluton remontowy
pluton zaopatrzenia
pluton medyczny

Razem w dar 12 wyrzutni BM-21

struktura organizacyjna baterii dowodzenia Szefa Artylerii:

pluton rozpoznawczy (drużyna rozpoznawcza i drużyna dalmierzy)
pluton topograficzny (3 drużyny w tym jedna zmechanizowana)
pluton łączności (3 drużyny radiowe i 2 drużyny radioliniowe)
drużyna gospodarcza

struktura organizacyjna artylerii pułku zmechanizowanego na BWP:

drużyna szefa artylerii
bateria shb 2S1 122 mm a. pluton dowodzenia i 2 plutony ogniowe a. 3 sbh
bateria przeciwpancerna a. 2 plutony ogniowe a. 3 BRDM z ppk

Razem w pułku zmechanizowanym 6 shb 2S1 i 6 BRDM z ppk

Poszukuję informacji nt. 7 Brygady Artylerii.

7. Brygada Artylerii Haubic w Toruniu była jednostką głęboko skadrowaną. Grupa Organizacyjno-Przygotowawcza brygady powstała w 1978 roku. Brygadę zakończono formować w kwietniu 1979 roku. Przetrwała do 1987 roku gdy ją rozformowano. 7. BAH składała się z 4 dywizjonów haubic 122 mm wz. 38 po 18 w dywizjonie. Razem brygada miała 72 haubice. Cel powstania tej jednostki jest dla mnie całkowicie niezrozumiały. Miała sprzęt i wyposażenie bardzo przestarzałe. Może była to próba wzmocnienia artylerii okręgowej (armijnej na czas W) - wykorzystując wprowadzanie do WP samobieżnych haubic 2S1 Goździk prowadzącej do powstania nadwyżek sprzętu. W innych OW nie powstały takie jednostki. W tym czasie były trzy BAA (każdy OW) i jeden daa w Bielsku-Białej (na czas W rozwijany do paa).

Grzegorz
Dziękuję bardzo za wyczerpujące informacje.
Mam jednak kilka dalszych pytań. Znalazłem kiedyś link: http://www.braniewo.pl/jw.htm; który jak rozumiem dotyczył pułku artylerii w 16 dywizji. Pomiędzy tym co podałeś a tym co tam jest są rozbieżności. Uważam, że zarówno Twoje informacje jak i te na stronie internetowej są wiarygodne. Dlatego przyjąłem kilka założeń o których wyjaśnienie bym prosił:
1) wskazałeś, że w dywizji były 2 dywizjony hb 152 i 122mm. Przyjąłem, że twoja informacja dotyczy ŚOW i dywizji zgrupowanych w okolicach Szczecina. Z czego wynikałoby, że w 16, 15, 1, 3 i 9 dywizjach były tylko hb 122. Psuje mi szyki info o 2 bateriach w dyonie i trzecim dyonie skadrowanym ale ogólna liczba by się zgadzała - być może chodzi o stopień rozwinięcia. Czyżby ten skadrowany nie był rozwijany na czas W a jego baterie wcielane do dwóch pierwszych.
Co o tym sądzisz. Może istniały dwie odmienne struktury.

Pozostałe to drobne pytania:
2) Jak sądzę mieliśmy conajmniej 191x9P133 a w początku lat 80 tych BWP-1 było podobno 640. Odliczam 200 dla pcz i ok. 80 w rezerwie czyli zostało na jakieś cztery pułki zmechanizowane.
Czy w pułkach wyposażonych w Skoty była również bateria ppanc z ppk na BRDM. Czy nie wdrażano tak jak w latach 90-tych, że w dappanc było: 6xBRDM z ppk i 12xappanc D-44M.
3) Dział ppanc mieliśmy 723 lub 711. Zakładając, że w każdej DZmech było 18xD-44 to i tak raptem są 144 armaty. Czy w pułkach zmechanizowanych na Skotach nie było przypadkiem dappanc.

Jarosław
Dziękuję za uzupełnienie czy słuszne bedzie wnioskowanie, że w każdej BAA były 4 dywizjony haubic, haubicoarmat.

pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku -etaty

Myslę iz czas napisać trochę informacji ogólnych.
Podstawą organizacyjną JW jest jej etat. Są w niej wyszczególnione komórki organizacyjne, stanowiska ze stopniami, sprzęt. JW w czasie formowania lub przeformowania otrzymuje taki etat. Ukompletowanie JW w należny sprzet trwa czasami długo i czasami nigdy go nie osiąga. Często wydawane są zmiany do etatów. W WP lat 70. i 80. np. pz, pczś czy pa były na róznych etatach. Różniły się rzeczami drobnymi lub zasadniczymi jak np. typ podstawowego czołgu T-72 czy T-55/54. Wprowadzanie do uzbrojenia nowego typu sprzetu trwało przecież latami i latami nastepowały zmiany etatowe. Etaty takich samych pz różniły sie np. posiadaniem pododziałów szkolnych.
Dlatego:
1. Etat to podstawa istnienia JW;
2. Stan ewidencyjny (rzeczywisty) to co innego;
3. Ogólne zasady podziału organizacyjnego JW były wspólne ale rózniły się w szczegółach;
4. Wprowadzanie zmian w uzbrojeniu prowadziło do systematycznych zmian w etatch;

Pisząc o strukturze organizacyjnej JW należy starać sie podawać czas w jakim była aktualna.
W podstawowych jednostkach jakim był pz zmieniano np.:
- artylerię - organizując das na Goździkach zamiast holowanej bah;
- obronę plot - wyłączając środki z bz i koncentrując je na szczeblu pz.

Zmiana nazw JW WP to ogromna historia. Osobiście zajmuję się MW ale przy okazji zbieram informacje o pozostałych RSZ. Zapewniam iż w WP od 1945 roku były tysiące JW na własnych etatach. Ich nazwy i lokalizacje ulegały częstym zmianom. Dlatego przy strukturach organizacyjnych w których podajemy nazwy jednostek również należy starać się podawać na keidy są te informacje. Dodatkowo jak wiadomo do 1989 roku praktycznie 90 % nazw JW i instytucji WP było niejawnych. Do tego dochodzą jednostki formowane na czas W których 100 % było niejawnych.

Jarosław
Dzięki za info. Podnoszę uwagi do info ww. ponieważ mam dalej pewne wątpliwości. Co do struktury usłyszałem, że nigdy nie osiągneliśmy pełnej zgodności struktur. Czyli zawsze były dywizje albo pułki na różnych etatach.

Dlatego traktując jako wyjściowy rok 1985 (ewentualnie początek lat 80-tych) staram się określić gdzie występowały.
Np. wątpliwość. Grzegorz napisał:
struktura organizacyjna artylerii pułku zmechanizowanego na BWP: Razem w pułku zmechanizowanym 6 shb 2S1 i 6 BRDM z ppk
Ty piszesz:
W podstawowych jednostkach jakim był pz zmieniano np.:
- artylerię - organizując das na Goździkach zamiast holowanej bah;
Podsumowując założyłem, że w początku lat 80-tych gdy 2S1 było mało była jedna bateria. A gdy pojawiło się ich więcej utworzono das (czytałem, że w pz były dwubateryjne ale moje info dotyczyło tylko WOW).
Ja spekuluję i jestem wdzięczny jak Ty, Grzegorz albo ktoś inny piszecie: pcz to 5x16 + 1 a po wprowadzeniu T-72 przejście na strukturę batalionową (3x31 +1).
Albo pa to dhb 152 i dhb 122. Tylko jeżeli czytam na stronie pa, że miał 3 da w 1970 r. a zmiana struktury w 1986 r. to staram się to wyjaśnić. Tam nie napisali czy te dwa dyony hb 122mm to etat czy stan rzeczywisty (wydaje mi się, że stan rzeczywisty a nie etat). Tylko co tam robił trzeci dyon skadrowany. Czy występował zawsze a Grzegorz go pominął czy może była zmiana struktury którą pominęli.

Zgadzam się całkowicie, że etat a stan rzeczywisty to coś innego. Interesują mnie (ale sądzę, że wielu innych również) etaty ale i np. jaki był stan faktyczny 1.01.1986 r.
Po prostu marzy mi się: dokładna etatyzacja + stan faktyczny np. w dniu 1.01.1986 r.

Grzegorz
Nie chciałbym żebyś poczytał moje pytanie o jakąś niewdzięczność. Dla mnie twoja informacja jest bardzo cenna. Problem w tym, że w WP było jednak 5xDPanc i 8xDZmech + inne jednostki, niestety o stanach rzeczywistych niezgodnych z etatyzacją. Oficjalalne informacje są wyrywkowe i niekompletne dlatego czytając tak dokładnego info podejrzewam fachowca i próbuję trochę podrążyć. Co oczywiście może niewygląda zbyt ładnie ale osób posiadajcych wiedzę z tego zakresu jest mało (przynajmniej dostępnych dla mnie).

Witam
Przepraszam że wtrące sie w temat, ale w kwestii etatów jedno jest pewne. Gdy wprowadzano w którejś jednostce nowy rodzaj sprzętu to mógł sie zmieniać etat JW (normalna sprawa, inne ilości sprzętu, żołnierzy itp).
Co do pododdziałów skadrowanych to myślę że było ich spro. Tworzono takie szkieletowe formacje (lub je utrzymywano) aby móc w sytuacji kryzysowej szybko napompować je rezerwistami. Oprócz skadrowanych były też jednostki rezerwowe (m.in 3 (potem 2) Dywizje Zmechanizowane) oraz całe multum pułków, które istaniało głównie na papierze, choć sprzęt był częściowo w magazynach.

Co do marzenia o pełnym zestawieniu etat/stan faktyczny to myślę że jest to nierealne, chyba że wojsko by coś takiego na podstawie archiwów sporządziło.

Krzysztof
Co do nieralności zgadzam się całkowicie dlatego napisałem, że jest to marzenie a nie cel. Ktośby to wszystko opisał i czym interesowałbym się dalej.
Generalnie interesują mnie również te skadrowane. Niestety o nich wiadomo bardzo mało. Dlatego dzisiaj strasznie ucieszyłem się z info o 7. Brygada Artylerii Haubic w Toruniu.

Odpowiedź dla Jarosława CIŚLAKA.

Dziękuję za informacje na temat 7 BAH.
Problem tego ZT dręczył mnie od grudnia 1999 r., kiedy to w Prrzeglądzie Wojsk Lądowych, na str. 10, w biogramie płk Zygmunta GAŁĄZKI zobaczyłem, że był on dowódcą 7 BAH w okresie (XII ?) 1982 - (XII ?) 1984. Innych informacji nie zdołałem uzyskać, a nie będąc posiadaczem komputera nie miałem pojęcia o istnieniu takiego forum.
Co do postawionego przez ciebie pytania, to:

- w pełni zgadzam się z twoją sugestią, że utworzenie 7 BAH mogło być próbą zagospodarowania
nadwyżek haubic powstałych w wyniku wprowadzania na wyposażenie "Goździków"
(za nim odpowiem na pytania i wątpliwości dręczące Piotra M. w tym miejscu podzielę sie tylko uwagą,
że w "Gożdziki" wyposażane były sukcesywnie, przede wszystkim tzw. "pierwszorzutowe" pułki czołgów
z 11 i 20 DPanc., a następnie pułki artylerii tych dywizji);
- mogę polemizować co przeznacenia tego ZT, jak również utworzenia jego odpowiedników w innych
OW.
- moim zdaniem, utworzenie tej brygady mogło być próbą wzmocnienia artylerii frontowej;
- 7 BAH nie była ewenementem, podobnie i to w latach 1984 - 1985 było z sformowaniem 23 BAA w Zgorzelcu, której struktur organizacyjna w 1986 r. przedstawiała sie w sposób następujący:

dywizjon dowodzenia
dywizjon armat 122 mm wz. 31/37
3 dywizjony armatohaubic 152 mm wz. 37
dywizjon artylerii rakietowej BM-21
dywizjon rozpoznania artyleryjskiego
kompania remontowa
kompania zaopatrzenia
kompnia medyczna

- co do celu utworzenia tak wyposażonej brygady to nie mozemy zapominać, że pod koniec lat 70 - tych nastąpiła eskalacja zbrojeń; nie będę wnikał szczegółowo w tę kwestię ale jestem przekonny, że mogła ona leżeć u podstaw stanowiska ówczasnego kierownictwa MON-u, które zamiast wycofywać z eksploatacji przestarzałe rodzaje uzbrojenia było skłonne formować, w oparciu o posiadane zasoby sprzętu artylryjskiego, amunicji i przeszkolonych kadr nowe jednostki.

Na zakończenie pytanie. Nic nie powstaje z niczego.
W miejsce jakiej jednostki powstała w Toruniu 7 BAH i jaka jednostka zajeła jej miejsce po rozformowaniu ?

Myślę iż 7. BAH jako jednostka głęboko skadrowana powstała "z niczego i w nic się nie przekształciła".
Nie zgodzę się z porównaniem jej do innych BAA dlatego że miały one na uzbrojeniu równiez kaliber 152 mm i BM-21 co można uznac za jednostkę zdolną do wzocnienia armi w pasie jej działania, natomiast kaliber 122 mm nie wnosił nic do sprawy poza oczywiscie ilością.
Jesli chodzi o wprowadzanie 2S1 Gożdzik to nie jestem pewien czy w pierwszej kolejnosci dostawały go tylko DPanc. Przynajmniej w POW od 1974 roku wprowadzano je do ba pczś i pz. Baterie te w latach 80. posłużyły do formowania dwubateryjnych das w pz.
Dla przykładu w 1975 roku w POW było już 48 haubic 2S1 na ogólna liczbę 692 dział.