Encyklopedia Armii Układu Warszawskiego

W niektórych DPanc/DZ w batalionie rozpoznawczym była kompania specjalna której żołnierzom wolno było nosic czerwony beret.
W 7. Brygadzie Obrony Wybrzeża (dawnej 7. DDes) był pluton specjalny.

Do 1970 lub 1971 (mam gdzieś dokładną datę) 14. brozp był w składzie 1. DZ. Potem został wyjaczony ze skałdu 1. DZ i przemianowany na 14. Szkolny Batalion Rozpoznawczy. Otrzymał imię ppor. Ryszarda Kuleszy (poległego na wojnie kolegi gen. Jaruzelskiego).

Moje drobne uwagi:
- 41. pz nosił imię mjr. Bronisława Lachowicza;
- dar nosił numer 21 i stacjonował w Szczecinie;
- koirr stacjonowała w Szczecinie (z racji zadań w każdym ZT stacjonowała w msd dowództwa dywizji);
- bmed nosił numer 45. i stacjonował w Stargardzie Szczecińskim;
- kchem nosiła numer 19. w Szczecinie;
- kdow. sz. OPL nosiła numer 27.

Odpowiedź dla Jarosława Ciślaka i Krzysztofa Popławskiego.

Potwierdzam istnienie i dyslokację:

koirr w Szczecinie - JW 3427 "D"
19 kchem. w Szczecinie (brak numeru)
27 kdowSzOPL w Szczecinie (brak numeru)
45 bmed. w Stargardzie Szcz. - JW 4421 (w drugiej połowie lat 80, w korespondencji telegraficznej używał kryp. "Recepta" - może kwestia kryptonimów radiowych i telegraficznych będzie przedmio0tem kolejnego tematu, pozwalającego identyfikować kolejne jednostki WP ?)
41 pz im. mjr Bronisława Lachowicza w Szczecinie - JW 3459
9 Zaodrzański pz w Stargardzie Szcz. - JW 3453
5 Kołobrzeski pz im. Otokara Jarosza w Szczecinie - JW 3446
25 Drezdeński pczśr w Szczecinie (brak numeru)
87 bdowSzArt. w Szczecinie

Generalnie, w drugiej połowie lat 80, w Stargardzie Szcz., jednostki 12 DZ (9 pz, 45 bmed.) stacjonowały w tzw. "białych koszarach", czyli koszarach wybudowanych pod koniec lat 30 dla potrzeb Wehrmachtu, natomiast jednostki 20 DPanc. (24 pczśr, 7 bsap., 8 br, 63 kchem.) stacjonowały w tzw. "czerwonych koszarach", czyli w koszarach wybudowanych pod koniec XIX w. dla potrzeb armii pruskiej.

Wątpliwości budzi we mnie miejsce dyslokacji 22 drt.

Według posiadanych przez mnie, lecz niepotwierdzonych, informacji 22 drt stacjonował w Choszcznie.
Tak samo jak nie wymieniony przez p. Ciślaka w temacie "Rakiety balistyczne..." 38 drt w Choszcznie.

Pozdrawiam Grześ.

Witam

Dziś:

8. Drezdeńska Dywizja Zmechanizowana im Bartosza Głowackiego - Koszalin

83.paplot - Koszalin)JW 1223??)
8. bzaop - Koszalin
13.bł - Koszalin (JW 2919??)
19.bsap im...... - Unieście
39.bmed - Kołobrzeg
4.pa - Kołobrzeg
32. budziszyński pz - Kołobrzeg
28. kołobrzeski pz - Kołobrzeg
33 (?) brozp - Kołobrzeg
47.darak (BM-21?)- Kołobrzeg
8.brem - Kołobrzeg
98.dappanc - Kołobrzeg
1.da (Frog) - Trzebiatów
36.łużycki pz - Trzebiatów (JW 3726?)
16.pczś - Słups

Witam
Co do 22.drt to czytając publikację na temat wydarzeń grudniowych z 1970 roku, był tam mapa z zaznaczonym miejscem pobytu 22.drt (teren Szczecina). Nie sądzę aby akurat tę jednostkę przerzucano do Szczecina aby wzmacniać ochronę obszaru miasta. Myślę że raczej tam stacjonowała (przynajmniej wtedy).

Co do drt z Choszczna (38) to jest to juz kolejna wersja nazwy tej jednstki. Osobiście czytałem dobry artykuł w którym napisano że w Choszcznie była BA (mająca 17 i 18.drakiet w składzie) oraz 42 lub 44.da (różne źródła podają różnie) podporządkowany 3 (bądź 9) DZ z WOW !.

Tu na forum p. J. Ciślak podał już nie 17 i 18 ale 27 i 28 da. Teraz pojawia się już 38.drt ! Sprawa mi się zaciemnia solidnie.

Przy okazji ciekawym zagadnieniem byłoby uporządkowanie nazw, dyslokacji i wyposażenia zarówno drt (da) jak i darak. W różnych źródłach znajdowałem różne nazwy ale często jednostki mające BM-ki określano jako darak a zaraz potem pisano "darak" o drt. W miarę jasno sytuacja przedstawia się z da, gorzej z darak. Zauważyłem że chyba je formowano w okolicy roku 1970 a likwidowano w okolicy roku 1989/90 wcielając do pa.

Proszę tylko pamietać o tym iż:
- w latach 50/60 powstały w ZT dar uzbrojone w BM-ki.
- w latach 60. wraz w prowadzeniem trakiet taktycznych dar przeformowano na da z zachowaniem numeru dar.
- w latach 70. w ZT powstały po raz kolejny dar uzbrojone w BM-ki już z nowymi numerami.

Dlatego mozna spotkać zarówno dar jak i da o tym samym numerze w różnych latach.
Dlatego jeszcze raz apeluje o podawanie daty na kiedy aktualna jest dana struktura.