Szukam danych na temat WOWewn. Nazwy i numery JW, lokalizacje, sprzęt.
Wielkie dzięki za każdą informację
Wojska Obrony Wewnętrznej
#2Temat jeszcze bardziej ciekawy od OT. I też ZUPEŁNIE nie znany. W WOWew wystepowała jeszcze wieksza róznorodność struktur organizacyjnych np:
Brygada WOWew
Pułk WOWew
Brygada Łączności WOWew
Pułk Łącznosci WOWew
Batalion Łączności WOWew
Pułk Pontonowy WOWew
Batalion Pontonowy WOWew
Batalion Inżynieryjny WOWew
Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew
Batalion Zabezpieczenia WOWew
Brygada WOWew
Pułk WOWew
Brygada Łączności WOWew
Pułk Łącznosci WOWew
Batalion Łączności WOWew
Pułk Pontonowy WOWew
Batalion Pontonowy WOWew
Batalion Inżynieryjny WOWew
Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew
Batalion Zabezpieczenia WOWew
#3Podstawą do badań powinno być określenie zmian podległości jednostek. Dawniej część z nich była w KBW, potem w WOWewn, ale część w OT, potem po redukcjach część poleciała do Warszawskiego OW a część do jednostek MSW (NJW MSW, potem NJW MSWiA)
#4Na poczatku było KBW (jest bardzo dobra książka o KBW - w latach 80. wydana przez Wydawnictwo MON.
Później po 1965 roku większość przeszła do WOWew, a mała część została w MSW (później rozwinięte w NJW MSW).
Później dowodzenie WOWew i OT ujednolicono, by na koniec podporządkować je OW.
Na początku lat 90. kilka jednostek WOWewn które przetrwały przekazano do NJW MSW.
Później po 1965 roku większość przeszła do WOWew, a mała część została w MSW (później rozwinięte w NJW MSW).
Później dowodzenie WOWew i OT ujednolicono, by na koniec podporządkować je OW.
Na początku lat 90. kilka jednostek WOWewn które przetrwały przekazano do NJW MSW.
#5Wrzucam to co mam o WOWewn:
Nazwa jednostki Kod Dyslokacja Ulica / obiekt
1. Mazowiecka Brygada KBW Góra Kalwaria
1. Nadwiślańska Brygada Specjalna KBW Warszawa
1. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Warszawa
10. pułk KBW Poznań ???
10. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Rawicz
10. wielkopolsk pułk KBW Poznań
10. wielkopolski pułk WOWewn Poznań
11. pułk KBW
11. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Jelenia Góra
12. pułk KBW
12. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Szczecin
13. kaszubski pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej Gdańsk
13. pułk KBW
14. mazurski pułk pancerny KBW
15. pułk KBW Prudnik czy wtedy aby na peno tu??
15. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Opolskiej Prudnik
16. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Koszalin
2. batalion inżynieryjny Wojsk Obrony Wewnętrznej Czerwony Bór
2. batalion inżynieryjny WOWewn
2. Podlaska Brygada KBW Białystok
2. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Grajewo
3. lubelski pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. por. J. Słonimskiego Lublin
3. pułk KBW
5. Brygada KBW
5. Podhalańska Brygada Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Krakowskiej Kraków Pychowice
6. pułk KBW
6. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Lubliniec
7. pułk KBW
7. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej Kielce ????????
8. Brygada KBW
8. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Łódzkiej Łódź
8. samodzielny batalion zmotoryzowany KBW Ziemi Łowickiej
9. pułk pontonowo-mostowy KBW Bydgoszcz
jednostka KBW ziemi krakowskiej Kraków
kaszubska j KBW
lubelska j KBW Lublin ???
łódzka j KBW
mazurska j KBW
Ośrodek Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych KBW
podlaska j KBW Białystok
pomorska jednostka KBW Bydgoszcz
szczecińska j KBW Szczecin
śląska j KBW
Przepraszam, ¿e wrzuci³em to tak chaotycznie ale to czêœæ wyci¹gu z bazy danych z komputera. Czêœæ nazw na pewno siê dubluje lub ró¿ne nazwy mog¹ dotyczyæ tej samej jednostki w ró¿nym okresie.
Nazwa jednostki Kod Dyslokacja Ulica / obiekt
1. Mazowiecka Brygada KBW Góra Kalwaria
1. Nadwiślańska Brygada Specjalna KBW Warszawa
1. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Warszawa
10. pułk KBW Poznań ???
10. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Rawicz
10. wielkopolsk pułk KBW Poznań
10. wielkopolski pułk WOWewn Poznań
11. pułk KBW
11. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Jelenia Góra
12. pułk KBW
12. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Szczecin
13. kaszubski pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej Gdańsk
13. pułk KBW
14. mazurski pułk pancerny KBW
15. pułk KBW Prudnik czy wtedy aby na peno tu??
15. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Opolskiej Prudnik
16. samodzielny batalion pontonowo-mostowy KBW Koszalin
2. batalion inżynieryjny Wojsk Obrony Wewnętrznej Czerwony Bór
2. batalion inżynieryjny WOWewn
2. Podlaska Brygada KBW Białystok
2. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Grajewo
3. lubelski pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. por. J. Słonimskiego Lublin
3. pułk KBW
5. Brygada KBW
5. Podhalańska Brygada Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Krakowskiej Kraków Pychowice
6. pułk KBW
6. samodzielny batalion inżynieryjny KBW Lubliniec
7. pułk KBW
7. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej Kielce ????????
8. Brygada KBW
8. pułk Wojsk Obrony Wewnętrznej im. Ziemi Łódzkiej Łódź
8. samodzielny batalion zmotoryzowany KBW Ziemi Łowickiej
9. pułk pontonowo-mostowy KBW Bydgoszcz
jednostka KBW ziemi krakowskiej Kraków
kaszubska j KBW
lubelska j KBW Lublin ???
łódzka j KBW
mazurska j KBW
Ośrodek Szkolenia Wojsk Inżynieryjnych KBW
podlaska j KBW Białystok
pomorska jednostka KBW Bydgoszcz
szczecińska j KBW Szczecin
śląska j KBW
Przepraszam, ¿e wrzuci³em to tak chaotycznie ale to czêœæ wyci¹gu z bazy danych z komputera. Czêœæ nazw na pewno siê dubluje lub ró¿ne nazwy mog¹ dotyczyæ tej samej jednostki w ró¿nym okresie.
#6Krzysztof !!!
Jesteś niemożliwy !!!
Kiedy ja to przetrawię !!!
Szefostwo Wojsk MSW na czele, którego stał gen.bryg. Edward TARAŁA zostało rozwiązane 21 listopada 1989 r.
JW 1774 - Centralna Składnica Amunicji MSW w Starej Wsi, gm. Lesznowola.
I na koniec, co może znów może wywołać sprzeciw, JW MSW w latach 90 posługiwały się numerami pięciocyfrofymi (pierwsza cyfra "2")
22600 - Dowództwo NJW MSW w Warszawie
Jesteś niemożliwy !!!
Kiedy ja to przetrawię !!!
Szefostwo Wojsk MSW na czele, którego stał gen.bryg. Edward TARAŁA zostało rozwiązane 21 listopada 1989 r.
JW 1774 - Centralna Składnica Amunicji MSW w Starej Wsi, gm. Lesznowola.
I na koniec, co może znów może wywołać sprzeciw, JW MSW w latach 90 posługiwały się numerami pięciocyfrofymi (pierwsza cyfra "2")
22600 - Dowództwo NJW MSW w Warszawie
#7Grzegorz !
Jestem niemożliwy bo jestem takim szperaczem od wielu lat i dopiero w grudniu znalazłęm forum dla tak głęboko "siędzących" w temacie. Sam mam wiele segregatorów z różnymi materiałami z dziedziny wosjkowości ale ograniczenia czasowe (praca + rodzina) powodują że muszę je ograniczać. Dlatego skupiłem się na historii WP po 45 roku. Założyłem sobie w Accesie bazę danych i stopniowo wrzucałem tam to co miałem na papierze. Wreszcie uzbierało się ok 3000 wpisów dotyczących wielu jednostek. Dane są trochę poszatkowane bo pochodzą z różnych źródeł, mam przerwy w życiorysach jednostek i obszary dla mnie prawie dziewicze.
Rzucając tyle tematów chcę po prostu zaznaczyć moje kierunki poszukiwań i wiem że to robota na lata. Generalnie obecnie próbuję stworzyć życiorysy jednostek, połączyć wiele porozrzucanych danych i to mi się stopniowo udaje. Oczywiście nigdy nie doścignę Pana Jarosława Ciślaka w ilości posiadanych informacji, gdyż ja nigdy nie korzystałem z żadnego archiwum wojskowego. Zresztą widać że Pana Jarka ciężko zagiąć jakimkolwiek pytaniem z zakresu historii jednostek.
P. S. Z góry przepraszam za moje hurtowe wrzutki danych. Postaram się przed tym powstrzymać.
Jestem niemożliwy bo jestem takim szperaczem od wielu lat i dopiero w grudniu znalazłęm forum dla tak głęboko "siędzących" w temacie. Sam mam wiele segregatorów z różnymi materiałami z dziedziny wosjkowości ale ograniczenia czasowe (praca + rodzina) powodują że muszę je ograniczać. Dlatego skupiłem się na historii WP po 45 roku. Założyłem sobie w Accesie bazę danych i stopniowo wrzucałem tam to co miałem na papierze. Wreszcie uzbierało się ok 3000 wpisów dotyczących wielu jednostek. Dane są trochę poszatkowane bo pochodzą z różnych źródeł, mam przerwy w życiorysach jednostek i obszary dla mnie prawie dziewicze.
Rzucając tyle tematów chcę po prostu zaznaczyć moje kierunki poszukiwań i wiem że to robota na lata. Generalnie obecnie próbuję stworzyć życiorysy jednostek, połączyć wiele porozrzucanych danych i to mi się stopniowo udaje. Oczywiście nigdy nie doścignę Pana Jarosława Ciślaka w ilości posiadanych informacji, gdyż ja nigdy nie korzystałem z żadnego archiwum wojskowego. Zresztą widać że Pana Jarka ciężko zagiąć jakimkolwiek pytaniem z zakresu historii jednostek.
P. S. Z góry przepraszam za moje hurtowe wrzutki danych. Postaram się przed tym powstrzymać.
#8Krzysztof
Napisałeś: Obiecuję zadawać tylko drobne pytania, i to jak najrzadziej.
Pytania zadawaj często, chodzi o powstrzymanie się z rozwijaniem ilości tematów. Pisałeś o dogłębnej analizie a idziemy wszerz. Ja w tej chwili koncentruję się na:
pułkach LWP 1.01.1986 i ich strukturze oraz uzbrojeniu. Jak znam jak bataliony to co w kompaniach itd.
Rzuciłeś super temat 7 DD i 6 DPD ale boję się, że utoną w natłoku a liczyłem na struktury i uzbrojenie.
Chciałbym pomóc w innych ale poszedłeś tak szerokim frontem, że nie mam czasu na wizytę w czytelni. Wiem, że to trudne ale jak byś mógł bardziej porządkować dane. Np. w DPanc najpierw pułki, potem bataliony kompanie; lub inaczej ale konsekwentnie. Drukuję wiele materiałów z tego forum ale nie dajesz szans na analizę. Twoje wątpliwości ad 3 i 9 DZ chciałem wyjaśnić ale już zupełnie nie wiem gdzie o tym pisałeś i odpuściłem sobie - z braku czasu. Wiele osób chce zebrać dane, przeanalizować je i pomóc ale nie dajesz nikomu szansy.
Napisałeś: Obiecuję zadawać tylko drobne pytania, i to jak najrzadziej.
Pytania zadawaj często, chodzi o powstrzymanie się z rozwijaniem ilości tematów. Pisałeś o dogłębnej analizie a idziemy wszerz. Ja w tej chwili koncentruję się na:
pułkach LWP 1.01.1986 i ich strukturze oraz uzbrojeniu. Jak znam jak bataliony to co w kompaniach itd.
Rzuciłeś super temat 7 DD i 6 DPD ale boję się, że utoną w natłoku a liczyłem na struktury i uzbrojenie.
Chciałbym pomóc w innych ale poszedłeś tak szerokim frontem, że nie mam czasu na wizytę w czytelni. Wiem, że to trudne ale jak byś mógł bardziej porządkować dane. Np. w DPanc najpierw pułki, potem bataliony kompanie; lub inaczej ale konsekwentnie. Drukuję wiele materiałów z tego forum ale nie dajesz szans na analizę. Twoje wątpliwości ad 3 i 9 DZ chciałem wyjaśnić ale już zupełnie nie wiem gdzie o tym pisałeś i odpuściłem sobie - z braku czasu. Wiele osób chce zebrać dane, przeanalizować je i pomóc ale nie dajesz nikomu szansy.
#9Piotr
Wiem, że nabałaganiłem, ale odczułem to już na własnej skórze bo obecnie sprawdzam odpowiedzi w kilku tematach.
Ja osobiście prowadząc bazę danych nie skupiam się na porządkowaniu danych a tylko na ich wprowadzaniu według pewnego klucza.
Resztę program robi mi sam. Chcę mieć skład wojsk KBW na tak a taki dzień, to robię odpowiednia kwerendę w 5 minut i mam wszystko, alfabetycznie, albo etatami, albo nazwami JW alno numerami JW.
Mój klucz test taki: jak mam nazwę to muszę mieć info kiedy taka nazwa funkcjonowała (rok, albo przedział lat), jak wiem że była JW numer taki a taki to też muszę mieć rok. Potem powoli wszystkie elementy mi sie zgrywają. Pozostają wprawdzie luki ale już mam informacje wyjściowe.
Dane z forum ostatnio bardzo mi pomogły. Liczę też na to że na forum zaglądają też wojskowi (ewentualnie byli wojskowi, którzy z doświadczenia moga pomóc - przykład tego jest w temacie Numery wozów bojowych...).
Wiem, że nabałaganiłem, ale odczułem to już na własnej skórze bo obecnie sprawdzam odpowiedzi w kilku tematach.
Ja osobiście prowadząc bazę danych nie skupiam się na porządkowaniu danych a tylko na ich wprowadzaniu według pewnego klucza.
Resztę program robi mi sam. Chcę mieć skład wojsk KBW na tak a taki dzień, to robię odpowiednia kwerendę w 5 minut i mam wszystko, alfabetycznie, albo etatami, albo nazwami JW alno numerami JW.
Mój klucz test taki: jak mam nazwę to muszę mieć info kiedy taka nazwa funkcjonowała (rok, albo przedział lat), jak wiem że była JW numer taki a taki to też muszę mieć rok. Potem powoli wszystkie elementy mi sie zgrywają. Pozostają wprawdzie luki ale już mam informacje wyjściowe.
Dane z forum ostatnio bardzo mi pomogły. Liczę też na to że na forum zaglądają też wojskowi (ewentualnie byli wojskowi, którzy z doświadczenia moga pomóc - przykład tego jest w temacie Numery wozów bojowych...).
#10Miłe słowa o moich informacjach są zdecydowanie na wyrost.
W archiwach spedzam czas szukając informacji o MW.
Tylko przy okazji spisuje informacje o całym WP.
Niestety w archiwum bywam nie często - tylko w czasie jakiegoś urlopu.
Generalnie uważam że jestem w stanie wykorzystać tylko jakieś 10 % możliwości.
Aby wykorzystać 100 % musiał bym być na etacie np. w jakimś instytucie historii lub uczelni (ale nie jestem historykiem).
MW i całe WP to tylko moje hobby podobnie jak Wasze.
Opócz historyków wojskowych majacych ułatwiony dostęp do źródeł znam co najmniej dwóch-trzech cywilnych hobbystów którzy (oprócz MW mam nadzieję) mają większą bazę informacji ode mnie.
W archiwach spedzam czas szukając informacji o MW.
Tylko przy okazji spisuje informacje o całym WP.
Niestety w archiwum bywam nie często - tylko w czasie jakiegoś urlopu.
Generalnie uważam że jestem w stanie wykorzystać tylko jakieś 10 % możliwości.
Aby wykorzystać 100 % musiał bym być na etacie np. w jakimś instytucie historii lub uczelni (ale nie jestem historykiem).
MW i całe WP to tylko moje hobby podobnie jak Wasze.
Opócz historyków wojskowych majacych ułatwiony dostęp do źródeł znam co najmniej dwóch-trzech cywilnych hobbystów którzy (oprócz MW mam nadzieję) mają większą bazę informacji ode mnie.