Pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

Pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

Tak jak wcześniej zapowiadałem mam pierwszą serię pytań dotyczących struktury WP na 01.01.1986. Interesuje mnie:
kiedy rozformowano:

* 8. Batalion MPS Jaromin (Warcisław)
* 64. Batalion Dowozu MPS Wędrzyn
* 73. Batalion Dowozu MPS Cybowo
* Dtwo 57. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Radzyń Podlaski
* Dtwo 58. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Kołobrzeg -> Toruń ???
* Dtwo 59. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Świdnica
* Dtwo 60. Batalionu Remontowo-Budowlanego OT Wejherowo
* 10. Batalion Rurociągów Dalekosiężnych Szczecin
* 11. Kompania Rurociągów Przeprawowych Maksymilianowo
* 12. Kompania Rurociągów Przeprawowych Gardeja
* Koszaliński Pułk OT
* Kielecki Pułk OT
* 10. Pułk WOWew Poznań
* 6. Batalion Inżynieryjny WOWew Lubliniec
* 11. Batalion Inżynieryjnego Zabezpieczenia WOWew Jelenia Góra
* 9. Oddział Dyscyplinarny Jaromin (Warcisław)
* 10. Oddział Dyscyplinarny Wędrzyn

kiedy przeformowano:
* 5. Pułk Mostowy Modlin na 5. Pułk Kolejowo-Mostowy
* 4. Pułk Drogowy Nisko na 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny

Z góry dziękuje za Waszą pomoc.

pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

witam

niestety wskutek awarii dysku padła mi przed świętami cała potęzna baza gdzie miałem struktury (nie do kończ pełne jeszcze) WP w poszczególnych okresach powojennych. teraz ją odtwarzam. na część pytań bęe mógł odpwoiedzieć w póxniejszym czasie. Czy Apn jest autorem znanych książek nt MW, lotnictwa i WLąd?

czy te książki jeszce mozna kupić (MW mam)?

pozdrowienia

Roman Antonowicz

Mam pytanie czy w artykule będzie coś o strukturach w odniesieniu do etatyzacji. Jeżeli tylko wykaz jednostek moim zdaniem zawęzi to grupę odbiorców. Ad ww. niestety nie wiem nic.

Nie zabardzo rozumiem co znaczy "coś o strukturach w odniesieniu do etatyzacji".
Może odpowiem nie na temat ale:
- ilość JW SZ PRL w 1986 roku jest dość spora;
- dużą część ówczesnych nazw mówi dokładnie o wielkości i przeznaczeniu jednostki;
- jak wynika m.in. z tej dyskusji nie jest łatwo opisać stan uzbrojenia poszczególnych jednostek;
- dane powszechnie znane zajęłyby bardzo dużo miejsca;
- do tej pory nie ma nawet spisu jednostek WP - myslę że od czegoś można zacząć;
- dokładne opisanie WP w 1986 roku to temat na książkę nie na artykuł (nawet w dwóch częściach);
- sprawę komplikuje karencja 30 lat w archiwach na materiały jawne i całkowity brak dostepu do dokumentów archiwalnych niejawnych (bez wieku na wiek);
- "Jeżeli tylko wykaz jednostek moim zdaniem zawęzi to grupę odbiorców" - jak mi się wydaje jeszcze parę tygodni temu duża cześć z forumowiczów nie znała sporej części z nazw JW w latach 80 - myslę że wbrew pozorom warto to napisać;
- na koniec apel: jeśli ktoś może napisać coś dokładniejszego to bardzo zachęcam, tutaj też działa wolny rynek, sam czytam z dużą satysfakcją innych autorów (w prasie, książkach czy na tym Forum) którzy napiszą coś nowego i ciekawego.

Chdziło mi o wskazanie, że np. pczś to 5xkcz, kz (ale np. 3 i 9 DZ bez kp), ale już pcz z T-72 to 3xbcz, bz i das. Jeżeli chodzi o artykuł dla NTW to rozumiem, że wchodzi w rachubę wyłącznie etatyzacja ze wskazaniem, że część jednostek faktycznie odbiegała od niej jeżeli chodzi o ilość sprzętu. Absolutnie nie chodziło mi o spisanie w nim stanu uzbrojenia w poszczególnych jednostkach.
Formuła taka jak w książce PMW 1995 byłaby wystarczająca.
Traktuję ten artykuł jako materiał wyjściowy, taką właśnie zbiorówkę na dobry początek.

Niestety informacje na stronie SOW nie są ścisłe. W 1970 roku sformowano 4. Pułk Drogowy. Taka nazwę nosił jeszcze pod koniec 1983 roku. W 4. Wojskowe Zakłady Budownictwa Drogowego prawdopodobnie przeformowano już 4. Pułk Drogowo-Eksploatacyjny.
Z innych źródeł mam informację że 4.pdrog przeformowano na 4.pdrog-ekspl. już w 1980 roku co się za bardzo nie zgadza.

Czy nie należałoby przyjąć, że pułki podległe Szefostwu Służby Komunikacji Wojskowej Głównego Kwatermistrzostwa WP w latach 70 i 80 używały podwójnego nazewnictwa i nie miało to żadnego związku z ich przeformowaniem lub przemianowaniem ?
Dlaczego używano podwójnego nazewnictwa ?
Dla wygody ?
Łatwie używać i pisać "pułk kolejowy" niż "pułk mostów kolejowych" lub "pułk mostowy" niż "pułk mostów drogowo-kolejowych".

witam wszystkich

czy ktoś z obecnych ma informację o stosowaniu (w jakim okresie i w jakiej ilości) pojazdów SNAR 10M lub ARK-1M w jednostkach rozpoznania w brygadach artylerii ?
podobnie zapytałbym o wozy MP-31 i system dowodzenia Pasuv

pozdrowienia

Roman Antonowicz