Pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

pułki Sł. Zakwat. i Budownictwa w dniu 01.01.1986

Myslę że niepotrzebnie napisałem o tym artykule - nie należy spodziewać się po nim wielkich rzeczy.
Nie wiem w którym numerze/numerach się ukaże, jeszcze go nie skończyłem.
Będzie on zawierał nazwy:
- IC MON
- JCP
- SOW/POW/WOW
- ZJZ MON
- WL
- WOPK
- MW
- NJW MSW
- WOP

pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986

Trzy utworzone bataliony remontowo-budowlane to:

1 brb w Nowym Dworze Mazowieckim (15020)
2 brb w Grupie (15025)
3 brb w Krotoszynie (15031)

funkcjonowały równolegle z Wojskowymi Zakładami Remontowo-Budowlanymi znajdującymi się w tych samych miejscowościach.

Do chwili reorganizacji jednostek podporządkowanych Szefostwu Zakwaterowania i Budownictwa GK WP w dniu 1 czerwca 1989 r. wszystkie jednostki nazywały się inżynieryjno-budowlanymi.

Decyzje o likwidacji poszczególnych WZRB ukazywały się w Dz. Rozk. MON w latach 90 i tak:

WZRB w Dęblinie - decyzja o likwidacji z dnia 28.09.1993 r.
WZRB w Rzeszowie - 12.09.1995 r.
WZRB w Ełku - 17.11.1995 r.
WZRB w Toruniu - 08.02.1995 r.
WZRB w Lublinie - 08.02.1995 r.
WZRB w Pile (eks 31 pib) - 22.12.1997 r. (likwidacja do 30.09.1998 r.)
61 WZRB w Warszawie (eks 61 pib ZJZ MON) - 07.05.1992 r.

ponadto funkcjonowały:

WZRB w Grupie (eks 1 pib)
WZRB w Gnieźnie (eks 27 pib)
WZRB w Nowym Dworze Maz. (28 pib)
WZRB w Olsztynie (eks 30 pib)
WZRB we Wrocławiu (eks 32 pib)
WZRB w Gdyni-Oksywiu (eks 33 pib)
WZRB w Zabrzu (eks 34 pib) - wg moich informacji pułk zajmował się budownictwem specjalnym m. in. budował stanowiska dla 78 pr OPK w Mrzeżynie.
WZRB w Krotoszynie (eks 35 pib - JW 4479)
WZRB w Szczecinie-Policach (eks 36 pib)
WZRB w Jarosławiu (eks 38 pib)
WZRB w Bochni (eks 39 pib)
Wojskowy Zakład Produkcji Prefabrykatów w Poznaniu

Po przeprowadzonej reorganizacji nie występowały już bataliony inżynieryjno-budowlane w Lublińcu, Gdyni-Oksywiu i Radzyniu Podl. więc przyjmuję, że zostały zlikwidowane.

Bardzo mozliwe że cztery pb o których napisałem powróciły do nazwy pi-b.
Pod koniec lat 70. wspomniane cztery pi-b zostały przeformowane na cztery pb i cztery WZB. Przy czym WZB liczył kilkanaście etatów. Myślę iż była to jakaś forma prowadzenia gospodarki finansowej/budżetowej/zarobkowej ?
Ciekawe natomiast że wg Twojej listy oba pi-t zostały również przeformowane na pi-b ?

Co to za bi-b w Lublińcu ?
Czy brem-bud. OT w Radzyniu Podlaskim i Gdyni zostały przeformowane na bi-b ?
Czy wiesz co stało się z powstałym w latach 60. 46. bi-b w Chełmie Lubelskim, przeformowanym na 46. Techniczny bi-b i przeniesionym do Białej Podlaskiej ?
Czy słyszłaeś o 49.bi-b (jest w oficjalnym zyciorysie gen. Stańko) ?

Wg właśnie wydanej książeczki "78.pułk rakietowy OP Mrzeżyno":
27.04.1987 odbyło się uroczyste przekazanie przez 36.pułk inzynieryjno-budowlany obiektu bojowego do eksploatacji...

36.pi-b stacjonował w Szczecinie

Moje informacje są bardzo skromne. Wiem, że wymienione przeze mnie bataliony inżynieryjno-budowlane istaniały przed reorganizacją (1.06.1989 r.). Nie posiadam innych danych dotyczących tych i innych batalionów, w tym także 49 bib. Analizując biogram gen. Stańko należałoby przyjąć, że początek swojej służby spędził w Grupie.

Grupy Organizacyjno-Mobilizacyjne Komend:
2 Bazy Szpitalnej Frontu w Warszawie
3 Bazy Szpitalnej Frontu we Wrocławiu
6 Bazy Szpitalnej Frontu w Poznaniu
8 Bazy Szpitalnej Frontu w Bydgoszczy
9 Bazy Szpitalnej Frontu w Elblągu

Widzę, że jednostki inżynierujne i tyłowe zostały nieźle rozpracowane. Dywizje i ich jednostki organiczne zostały rozpracowane wcześniej.
Czy jest szansa na podobne potraktowanie artylerii (conajmniej BAA-4), artylerii ppanc (conajmniej pappanc-4) i plotnicze (conajmniej BPlotn-1, paplotn-3).