Spotkałem się kilka razy z określeniem bzmech i bcz. Np w monografii WOW jest napisane, że 1pz otrzymał 40T-72 dla bcz. Czyli istniały bcz w pz. Z drugiej strony widziałem adnotacje o tym, że kz miała 10 bwo (przy artykułach o kompanii Wujek wspomniano, że w składzie Grupy było 6 kompanii po 10 bwo). Przy kompaniach po 10 bwo moim zdaniem musiały być bataliony. Zbyt dużo byłoby kompanii.
A na pytanie czy struktura pzmech zawsze była batalionowa przy swojej obecnej wiedzy muszę napisać, że nie jestem tego pewien. Przy zachowaniu 90 bwo wydaje mi się, że istniały 3 bataliony zmech + batalion czołgów (31 lub 40).
Problem polega na tym, że przyjmowałem iż po strukturze wz. 75 nie było zmian az do modelu dywizji z 1988 r. A z informacji na tym forum wynika, że było coś pośredniego - podtrzymuję (póki co) twierdzenie, że tylko w 20DPanc.
Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89
#32generał dywizji Andrzej Tyszkiewicz
Od października 1975 r. do września 1976 r. był szefem sztabu – zastępcą dowódcy batalionu piechoty zmotoryzowanej w 36 Pułku Zmechanizowanym 8 DZ.
pułkownik dypl. Wojciech Pawłesa (1954 r.) jest absolwentem: Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych (1980 r.), Zawodową służbę wojskową rozpoczął na stanowisku dowódcy plutonu czołgów w 68 Pułku Czołgów. Następnie był dowódcą kompanii i dowódcą batalionu czołgów.
1981r. Stan Wojenny Kopalnia
http://www.golimont.pl/generalowie2.php
- Miałem do dyspozycji 2 bataliony, po trzy kompanie piechoty, około 60 bojowych wozów piechoty i dwie kompanie czołgów - każda po 10 czołgów.
Tyle znalazłem w internecie.
Od października 1975 r. do września 1976 r. był szefem sztabu – zastępcą dowódcy batalionu piechoty zmotoryzowanej w 36 Pułku Zmechanizowanym 8 DZ.
pułkownik dypl. Wojciech Pawłesa (1954 r.) jest absolwentem: Wyższej Szkoły Oficerskiej Wojsk Pancernych (1980 r.), Zawodową służbę wojskową rozpoczął na stanowisku dowódcy plutonu czołgów w 68 Pułku Czołgów. Następnie był dowódcą kompanii i dowódcą batalionu czołgów.
1981r. Stan Wojenny Kopalnia
http://www.golimont.pl/generalowie2.php
- Miałem do dyspozycji 2 bataliony, po trzy kompanie piechoty, około 60 bojowych wozów piechoty i dwie kompanie czołgów - każda po 10 czołgów.
Tyle znalazłem w internecie.
#33Dysponuje w miarę dokładnymi strukturami DPanc i DZ. Widzę że koledze staraja się to rozpracować. Postaram się wam to opisać - ale niestety najwczesniej za tydzień. Przygotuje równiez listę dywizji i pułków powiedzmy w latach 80. Jest to znane w szczegółach.
Generalnie etaty poszczególnych dywizji i pułków były zblizone jeśli chodzi o zasadnicze siły. Rózniły się szczegółami np. pododziałami szkolnymi, szkołami MS itd.
DPanc składała się z:
3 x pczś
pz
paplot
pa
da (rakiet taktycznych)
bł
bsap
brozp
bzaop
brem
bmed
kchem
kdow art.
kdow. szefa OPL
koirr
DZ miała:
3 x pz
pczś
reszta jak wyżej
dodatkowo dappanc
Z pamięci: pczś miał 81 czołgów (5x16 + 1 dcy).
pz miał strukturę batalionową
Generalnie etaty poszczególnych dywizji i pułków były zblizone jeśli chodzi o zasadnicze siły. Rózniły się szczegółami np. pododziałami szkolnymi, szkołami MS itd.
DPanc składała się z:
3 x pczś
pz
paplot
pa
da (rakiet taktycznych)
bł
bsap
brozp
bzaop
brem
bmed
kchem
kdow art.
kdow. szefa OPL
koirr
DZ miała:
3 x pz
pczś
reszta jak wyżej
dodatkowo dappanc
Z pamięci: pczś miał 81 czołgów (5x16 + 1 dcy).
pz miał strukturę batalionową
#35Panie Jarosławie
Również dziękuję za pomoc. Napisał Pan bardzo dobrą książkę "Polska Marynarka Wojenna 1995".
Korzystając z okazji chciałbym zasugerować to co przynajmniej mnie zaciekawiło bądź sprawiło kłopot:
Bardzo ciekawa wstęp dotyczący "wojsk obrony wybrzeża / desantowych". Ciekawi mnie czy były projekty innej struktury 7DD albo chociaż wyposażenia w BWP-1 (ciekawe dlaczego nigdy nie wprowadzono ich do uzbrojenia). Kiedyś w NTW był artykuł dotyczący LWP zawierał strukturę, uzbrojenie i dyslokację wszystkich jednostek. Gdyby mógł Pan w ten w sposób przedstawić 7DD np. w 1983 r.
Np.: 31T-55A, 30PT-76, 120Topas-2AP, 12SO-122, 6BM-21, 18M-120, 18AT-3c na BRDM-2, 12przenośnych wppk AT-4, 45SPG-9D.
Opisy okrętów były dla mnie OK.
Tylko załączniki są trochę nieczytelne przynajmniej dla mnie. Albo brakuje w nich wskazania jak PMW wyglądała w danym roku, ewentualnie w latach przełomowych np. 1970, 1980 lub 1981, 1988.
Generalnie korzystam z niej jako kompendium o PMW i najlepszego źródła o 7DD. Tu żartobliwie muszę napisać, że innego nie znam.
Również dziękuję za pomoc. Napisał Pan bardzo dobrą książkę "Polska Marynarka Wojenna 1995".
Korzystając z okazji chciałbym zasugerować to co przynajmniej mnie zaciekawiło bądź sprawiło kłopot:
Bardzo ciekawa wstęp dotyczący "wojsk obrony wybrzeża / desantowych". Ciekawi mnie czy były projekty innej struktury 7DD albo chociaż wyposażenia w BWP-1 (ciekawe dlaczego nigdy nie wprowadzono ich do uzbrojenia). Kiedyś w NTW był artykuł dotyczący LWP zawierał strukturę, uzbrojenie i dyslokację wszystkich jednostek. Gdyby mógł Pan w ten w sposób przedstawić 7DD np. w 1983 r.
Np.: 31T-55A, 30PT-76, 120Topas-2AP, 12SO-122, 6BM-21, 18M-120, 18AT-3c na BRDM-2, 12przenośnych wppk AT-4, 45SPG-9D.
Opisy okrętów były dla mnie OK.
Tylko załączniki są trochę nieczytelne przynajmniej dla mnie. Albo brakuje w nich wskazania jak PMW wyglądała w danym roku, ewentualnie w latach przełomowych np. 1970, 1980 lub 1981, 1988.
Generalnie korzystam z niej jako kompendium o PMW i najlepszego źródła o 7DD. Tu żartobliwie muszę napisać, że innego nie znam.
#36Dzieki za miłe słowa o PMW 1995. Ale było to prawie 10 lat temu. Od tamtegu czasu ilosć dostepnych informacji o PMW wzrosła wielokrotnie. Również przybyło dużo informacji o 7. DDes. Jak tylko znajdę czas i mozliwości to napiszę tu o niej. Brak czasu niestety jest duzym problemem i chyba zrozumiały dla każdego z nas który interesuje się podobnymi sprawami.
#37Panowie
Nie ukrywam, że bardzo liczę na Pana Jarosława Ciślaka i będę czekał na informacje od niego.
Ale zanim to nastąpi mam pytanie czy zdaniem Panów na szczeblu dywizji występowały haubice kal. 152mm. Mieliśmy w 1990 r.: 93 Dany, 166 MŁ-20 i 2 D-1.
Pozdrawiam
Może uda nam się trafić.
Nie ukrywam, że bardzo liczę na Pana Jarosława Ciślaka i będę czekał na informacje od niego.
Ale zanim to nastąpi mam pytanie czy zdaniem Panów na szczeblu dywizji występowały haubice kal. 152mm. Mieliśmy w 1990 r.: 93 Dany, 166 MŁ-20 i 2 D-1.
Pozdrawiam
Może uda nam się trafić.
#38w opl był system czwórkowy - niezaleznie od stopnia dowodzenia, jeden pułk opl osłaniał jeden pułk zmech (panc) w dywizji + stanowisko dowodzenia. i tak w dół. I w czasach artylerii lufowej i w czasach Kubów i Os.
A pulki Kubow armijne miały strukturę 5 bateryjną.
pozdrowienia
A pulki Kubow armijne miały strukturę 5 bateryjną.
pozdrowienia
#39Mam prośbę: Nie otwierajmy tematów które są stare. Przejdźmy na:
pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku
pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku
#40Struktura organizacyjna DPanc obowiązująca w 1974r.
DOWÓDZTWO
SZTAB
3 PUŁKI CZOŁGÓW (930 żoł., 81 cz.)
- 5 kompanii czołgów po 66 żoł, 16 cz. (po 3 plutony po 20 żoł. i 5 cz.)
- kompania piech. zmot. (10 tr. op., 106 żoł.)
- kompania rozp.
- bateria plot.
- kompania saperów
- kompania łączności
- pluton chemiczny
- pluton ochr. i RR
- kompania medyczna
- kwatermistrzostwo
- sekcja techniczna
PUŁK ZMECHANIZOWANY (2000 żoł., 40 cz., 6 haubic 122 mm, 10 wyrz. PPK)
- 3 bataliony piech. (400 żoł.)
DOWÓDZTWO
SZTAB
3 PUŁKI CZOŁGÓW (930 żoł., 81 cz.)
- 5 kompanii czołgów po 66 żoł, 16 cz. (po 3 plutony po 20 żoł. i 5 cz.)
- kompania piech. zmot. (10 tr. op., 106 żoł.)
- kompania rozp.
- bateria plot.
- kompania saperów
- kompania łączności
- pluton chemiczny
- pluton ochr. i RR
- kompania medyczna
- kwatermistrzostwo
- sekcja techniczna
PUŁK ZMECHANIZOWANY (2000 żoł., 40 cz., 6 haubic 122 mm, 10 wyrz. PPK)
- 3 bataliony piech. (400 żoł.)