Proszę o pomoc.
Mam kłopoty z podporządkowanie jednostek
1) w ramach ŚOW:
Wiem, że
- 2A były podporządkowame:
10 DPanc, 11 DPanc, 5 DPanc, 2 DZ, 4 DZ, 18 BA, 69 paplot
1 BSap, 6 ppont, 10 płącz, 14 prlk, 1 pchem
- do Frontu wchodziły:
3 BA, 61 BWOPL, 4 BSap, 15 BRLK
- ale co z:
1 bszt (przypuszczam OND)
5 BAA, 23 BAA (po jednej do F i 2A ale która gdzie), 20 pappanc, 91 pappanc (po jednym do F i 2A ale który gdzie)
5 prtech
2) w ramach POW:
Wiem, że
- 1A były podporządkowame:
16 DPanc, 20 DPanc, 8 DZ, 12 DZ, 15 DZ, 2 BA, 6 BAA, 14 pappanc, 55 paplot
5 BSap, 3 ppont, 12 prlk
- do Frontu wchodziły:
7 DD, 2 BŁącz
- ale co z:
7 BA (SKĄD TA JEDNOSTKA), 2 pchem, 4 pchem (po jednym do F i 1A ale który gdzie), 4 płącz, 24 płącz (po jednym do F i 1A ale który gdzie).
3) w ramach WOW:
Wiem, że
- 4A były podporządkowame:
1 DZ, 3 DZ, 9 DZ, 32 BA, 1 BAA, 126 pappanc, 15 paplot
5 psp, 9 płącz, 13 prlk, 3 pchem
- do Frontu wchodziły:
6 DPD
4) Z tegoż źródła 26, 28 i 30 RDZ do Frontu
FRONT POTRAKTOWAŁEM NA RÓWNI Z OND CO MOŻE JEDNAK NIE BYĆ PRAWDĄ. ŹRÓDŁO CO DO PODZIAŁU NA 1980r. ALE WYKAZ JEDNOSTEK W OW NA 1985r. (ppłk dr Jerzy Kajetanowicz WSO im. T. Kościuszki) - I TAK MAM WĄTPLIWOŚCI SKĄD 7 BA.
pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986
#52PANOWIE
Ogólna sugestia która wcześniej proponowałem. Może admin forum zrobiłby miejsce gdzie możnaby wsadzać własne pliki do udostępnienia pozostałym forumowiczom. Sam bym coś dał ale bez sensu jest przesyłanie kolejno wszystkim forumowiczom.
Ogólna sugestia która wcześniej proponowałem. Może admin forum zrobiłby miejsce gdzie możnaby wsadzać własne pliki do udostępnienia pozostałym forumowiczom. Sam bym coś dał ale bez sensu jest przesyłanie kolejno wszystkim forumowiczom.
#535.prt podlegał dowództwu WOPL (w czasie P). W czasie W mógł podlegać dowództwu frontu
#54Pytanie do p. Ciślaka
Z tego co znalazłem to że 4.pułk drogowy (drogowo-eksploatacyjny) powstał w 1970 r z 12. Brygady Drogowo Eksploatacyjn). Czy zna Pan pozostałe brygady (które potem przeformowano na samodzielne pułki) oraz 2 pułki i baon (sprzed roku 1970).
Mam też informację o 12. pułku kolejowym z Targowskich Gór (ale nie mam nr JW). Brak mi zupełnie informacji u tych jednostkach z terenu POW.
Czy może Pan pomóc.
Z tego co znalazłem to że 4.pułk drogowy (drogowo-eksploatacyjny) powstał w 1970 r z 12. Brygady Drogowo Eksploatacyjn). Czy zna Pan pozostałe brygady (które potem przeformowano na samodzielne pułki) oraz 2 pułki i baon (sprzed roku 1970).
Mam też informację o 12. pułku kolejowym z Targowskich Gór (ale nie mam nr JW). Brak mi zupełnie informacji u tych jednostkach z terenu POW.
Czy może Pan pomóc.
#55Osobiście uważam że najlepszym miejscem na informacje o WP jest pomimo wszystko te forum.
Należy tylko jasno odzielać informacje od przypuszczeń.
Może np. temat NRD jest na tyle opracowany w literaturze że może go ktoś opisać całościowo i opublikować gdzieś w sieci.
Należy tylko jasno odzielać informacje od przypuszczeń.
Może np. temat NRD jest na tyle opracowany w literaturze że może go ktoś opisać całościowo i opublikować gdzieś w sieci.
#56Proszę o pomoc. Czy ktoś wie jakie było podporządkowanie poniższych jednostek:
5 BAA, 23 BAA (po jednej do F i 2A ale która gdzie)
20 pappanc, 91 pappanc (po jednym do F i 2A ale który gdzie)
5 prtech
7 BA (SKĄD TA JEDNOSTKA),
2 pchem, 4 pchem (po jednym do F i 1A ale który gdzie)
4 płącz, 24 płącz (po jednym do F i 1A ale który gdzie).
MAM WĄTPLIWOŚCI SKĄD 7 BA - chochlik drukarski a może chodziło o 7 BAH.
5 BAA, 23 BAA (po jednej do F i 2A ale która gdzie)
20 pappanc, 91 pappanc (po jednym do F i 2A ale który gdzie)
5 prtech
7 BA (SKĄD TA JEDNOSTKA),
2 pchem, 4 pchem (po jednym do F i 1A ale który gdzie)
4 płącz, 24 płącz (po jednym do F i 1A ale który gdzie).
MAM WĄTPLIWOŚCI SKĄD 7 BA - chochlik drukarski a może chodziło o 7 BAH.
#57Pytanie do forumowiczów. Czy któś może mi rozwikłać zagadki reorganizacji 10. DPanc i 11. DPanc od roku 1989. Wtedy pczś przeformowano na pz, numery pz zmieniano, potem utworzono Brygady. Z różnych źródeł mam tyle informacji że się pogubiłem.
I tak co stało się kolejno z:
3.pczś
8.pczś
29.pczś
42.pz
25.pz
2.pczś
10.pczś
13.pczś
W rozwikłaniach przydatne byłyby numery JW
I tak co stało się kolejno z:
3.pczś
8.pczś
29.pczś
42.pz
25.pz
2.pczś
10.pczś
13.pczś
W rozwikłaniach przydatne byłyby numery JW
#58Pod koniec lat 60. ustalił się nastepujący skład:
- Dtwo 1. Brygady Wojsk Kolejowych Przemyśl
- Dtwo 2. Brygady Wojsk Drogowych Modlin
- 12. Brygada Drogowa Modlin, później Nisko
- 3. Pułk Mostowy Płock
- 2. Pułk Kolejowy Inowrocław
- 12. Batalion Mostów Składanych Grudziądz
Na pewno Dtwu 1. i 2. Brygady podlegały początkowo bataliony, od 3 do 4 (miały własne etaty i numery JW), a poźniej niektóre przeformowano w pułki (nadal podlegające Dtwu Brygady). Sytuacja była trochę skomplikowana i brakuje mi pełnych danych. Na pewno w skład 1. BWK w ostatnich latach 60. wchodziły juz trzy pułki (10,11,12. pk) i jeden batalion. Nie wiem czy 12. BDrog była jednostką czy dowództwem któremu podlegały inne jednostki (wg mnie chyba jednostką).
Wszystko to zostało uporządkowane w 1970 roku gdy z Dowództw 1 i 2. Brygady powstało Dtwo ZJKiD, któremu podporządkowano 9 samodzielnych pułków.
Jeśli ktos miałby informacje dotyczące szczegółów powstania i podległości tych jednostek w latach 60. to byłbym wdzięczny.
To samo dotyczy moich poprzednich pytań dotyczących 4 i 5.pułku.
- Dtwo 1. Brygady Wojsk Kolejowych Przemyśl
- Dtwo 2. Brygady Wojsk Drogowych Modlin
- 12. Brygada Drogowa Modlin, później Nisko
- 3. Pułk Mostowy Płock
- 2. Pułk Kolejowy Inowrocław
- 12. Batalion Mostów Składanych Grudziądz
Na pewno Dtwu 1. i 2. Brygady podlegały początkowo bataliony, od 3 do 4 (miały własne etaty i numery JW), a poźniej niektóre przeformowano w pułki (nadal podlegające Dtwu Brygady). Sytuacja była trochę skomplikowana i brakuje mi pełnych danych. Na pewno w skład 1. BWK w ostatnich latach 60. wchodziły juz trzy pułki (10,11,12. pk) i jeden batalion. Nie wiem czy 12. BDrog była jednostką czy dowództwem któremu podlegały inne jednostki (wg mnie chyba jednostką).
Wszystko to zostało uporządkowane w 1970 roku gdy z Dowództw 1 i 2. Brygady powstało Dtwo ZJKiD, któremu podporządkowano 9 samodzielnych pułków.
Jeśli ktos miałby informacje dotyczące szczegółów powstania i podległości tych jednostek w latach 60. to byłbym wdzięczny.
To samo dotyczy moich poprzednich pytań dotyczących 4 i 5.pułku.
#59Szukam informacji na temat jednostek stacjonujących w latach 80-tych w garnizonach: Komprachcice / Polska Nowa Wieś, Zimna Woda, Sieraków, Oświęcim.
Dodatkowo szukam informacji o powojennej historii wojskowej (ZT, jednostki, garnizony..) miast Górnego Śląska (Chorzów, Gliwice, Katowice, Zawiercie, Bytom...)
Co do Oświęcimia to mam sprzeczne informacje, bo czasami podaje się że bazował tam dyon rakietowy OPK a czasem podaje się że dwa dyony. Jeżeli jeden (który ?), to gdzie bazował drugi. Może to są informacje z ostatniego okresu kiedy próbowano tworzyć Bazy Rakietowe??
Dodatkowo szukam informacji o powojennej historii wojskowej (ZT, jednostki, garnizony..) miast Górnego Śląska (Chorzów, Gliwice, Katowice, Zawiercie, Bytom...)
Co do Oświęcimia to mam sprzeczne informacje, bo czasami podaje się że bazował tam dyon rakietowy OPK a czasem podaje się że dwa dyony. Jeżeli jeden (który ?), to gdzie bazował drugi. Może to są informacje z ostatniego okresu kiedy próbowano tworzyć Bazy Rakietowe??
#60Witam
Czy w Oświęcimiu to przypadkiem nie stacjonowała jakaś kompania specjalna albo któraś z jednostek "Czerwonych Beretów"?
pozdrawiam
Czy w Oświęcimiu to przypadkiem nie stacjonowała jakaś kompania specjalna albo któraś z jednostek "Czerwonych Beretów"?
pozdrawiam