Krzysztof
Wprowadzając temat Encyklopedia UW napisałeś, że masz info o strukturach. Czy masz może coś co nie było zamieszczone na tym forum.
pytania do struktury WP w dniu 01.01.1986
#62Coś z "czerwonych beretów" było ale chyba dawniej (m.in. kchem). Mnie głównie chodzi o inne jednostki.
Odnośnie struktur to mam ich trochę ale niestety strasznie zabałaganione i ciężkie do uporządkowania.
Lepszy porządek panuje u mnie w niektórych strukturach z lat 90-tych
Odnośnie struktur to mam ich trochę ale niestety strasznie zabałaganione i ciężkie do uporządkowania.
Lepszy porządek panuje u mnie w niektórych strukturach z lat 90-tych
#64Między innymi o 72.drak. Chociaż często pojawiały się też info o bazowaniu tam 73.drak.
W latach 80-tych chyba nie bazowały w jednym mieście aż 2 dyony rakietowe. Gdzie więc dawniej bazował 73.drak.
Uznaję za pewne że z 1. BRak jeden dyon New (chyba 75) był w Gliwicach, drugi (chyba 74) był w Libiążu, ale co z pozostałymi ??. Czy tylko 72 był w Oświęcimiu.
Podobną zagadkę mam na Pomorzu. Tutaj miałem info parę razy o dywizjonie rakietowym z Ustki a wg spisów publikowanych w Lotnictwie był taki kawałek na wschód od Ustki (chyba Rowy) i na zachód (Naćmierz)
W latach 80-tych chyba nie bazowały w jednym mieście aż 2 dyony rakietowe. Gdzie więc dawniej bazował 73.drak.
Uznaję za pewne że z 1. BRak jeden dyon New (chyba 75) był w Gliwicach, drugi (chyba 74) był w Libiążu, ale co z pozostałymi ??. Czy tylko 72 był w Oświęcimiu.
Podobną zagadkę mam na Pomorzu. Tutaj miałem info parę razy o dywizjonie rakietowym z Ustki a wg spisów publikowanych w Lotnictwie był taki kawałek na wschód od Ustki (chyba Rowy) i na zachód (Naćmierz)
pułki Sł. Zakwat. i Budownictwa w dniu 01.01.1986
#65Krzysztof
Podałeś listę numerów bez nazw jednostek.
Podałeś listę numerów bez nazw jednostek.
#66Własnie kupiłem książkę "Kalendarium Garnizonu Leszczyńskiego 1920-2000".
Występuje tam przeniesiona z Wrocławia do Leszna w 1985 i rozformowana w 1995 roku: 2.kompania eksploatacyjno-drogowa.
Czy była to jednostka samodzielna czy pododdział wiekszej jednostki ?
Występuje tam przeniesiona z Wrocławia do Leszna w 1985 i rozformowana w 1995 roku: 2.kompania eksploatacyjno-drogowa.
Czy była to jednostka samodzielna czy pododdział wiekszej jednostki ?
pułki Sł. Zakwat. i Budownictwa w dniu 01.01.1986
#67Jeśli chodzi o jednostki rakietowe i radiotechniczne to mam taką listę (nazwa, dyslokacja i niekiedy nr JW)i byłaby ona raczej aktualna na początek 1986 roku
Przy okazji pytanie do p. Ciślaka z tematyki morskiej
W MW funkcjonują obecnie 7. ROiŁ oraz 8. ROiŁ, Nie mam ich numerów JW i ma nie wszystkie Posterunki Obserwacji Wzrokowo Technicznej
W 8. ROiŁ 8. FOW - Świnoujście
wystepują POWT
- Świnoujście ?
- Międzyzdroje ?
Dziwnów?
Kołobrzeg
Mielno
Darłowo
i jeszcze chyba dwa inne
w 7. ROiŁ
są
Jarosławiec??
Ustka??
Łeba - Rąbek
Rozewie
Hel
Oksywie??
Sobieszewo??
i jeszcze 3 inne
Za każde uzupełnienie tego minitematu będę wdzięczny.
Do uporządkowania pewnych spraw potrzebuję też numer JW należący do 13. Rejonowej Bazy
MAteriałowej z Krakowa oraz lata jej istnienia. Powstała chyba w 1999 roku ale obecnie jej raczej nie ma (została rozparcelowana między 3. RBM i 6. RBM.
Kolejny problem stanowi dla mnie historia zmian zasięgu poszczególnych Okręgów Wojskowych. O ile ostatnie lata mam jakoś uporzędkowane to okres lat 45-60 jest trochę niekomplenty. Wien że po wojnie było 7 okręgów (znam nazwy ale bez zasięgu) zmiany w kilku kolejnych latach są zagadka dla mnie.
Przy okazji pytanie do p. Ciślaka z tematyki morskiej
W MW funkcjonują obecnie 7. ROiŁ oraz 8. ROiŁ, Nie mam ich numerów JW i ma nie wszystkie Posterunki Obserwacji Wzrokowo Technicznej
W 8. ROiŁ 8. FOW - Świnoujście
wystepują POWT
- Świnoujście ?
- Międzyzdroje ?
Dziwnów?
Kołobrzeg
Mielno
Darłowo
i jeszcze chyba dwa inne
w 7. ROiŁ
są
Jarosławiec??
Ustka??
Łeba - Rąbek
Rozewie
Hel
Oksywie??
Sobieszewo??
i jeszcze 3 inne
Za każde uzupełnienie tego minitematu będę wdzięczny.
Do uporządkowania pewnych spraw potrzebuję też numer JW należący do 13. Rejonowej Bazy
MAteriałowej z Krakowa oraz lata jej istnienia. Powstała chyba w 1999 roku ale obecnie jej raczej nie ma (została rozparcelowana między 3. RBM i 6. RBM.
Kolejny problem stanowi dla mnie historia zmian zasięgu poszczególnych Okręgów Wojskowych. O ile ostatnie lata mam jakoś uporzędkowane to okres lat 45-60 jest trochę niekomplenty. Wien że po wojnie było 7 okręgów (znam nazwy ale bez zasięgu) zmiany w kilku kolejnych latach są zagadka dla mnie.
#68Udało mi się odszukać kolejne informacje o OT. Co odszukałem:
- pierwsze bataliony OT rozformowano już na podstawie zarządzeń szefa SzG z 1971 roku (łącznie 36 bOT i jeden Batalion OPBMR);
- w 1972 roku zarządzono likwidację dalszych 11 bOT;
- w 1973 roku kolejnych 6 bOT;
- w 1974 roku wydano zarządzenie o likwidacji Białostockiego Pułku OT w Ełku i Rzeszowskiego Pułku OT w Przemyślu;
- w 1975 rozformowano 1 bOT, a dwa inne podporządkowano dtwu KBOT;
- w 1976 rozformowano kolejne 3 bOT;
- w 1978 jeszcze jeden;
- w 1980 roku oprócz reorganizacji dwóch pułków w WBOT rozformowano Łódzki Pułk OT w Wiśniowej Górze koło Łodzi.
Moje dane nadal nie są pełne.
Na razie mogę wysnuć wnioski:
- bOT nie uległy likwidacji hurtem w 1975/1976 roku i ich likwidacja nie miała związku z likwidacją powiatów (i Powiatowych Sztabów Wojskowych) oraz reformą administracyjną;
- likwidacja niektórych pułków OT rozpoczęła się na dużo wcześniej niż likwidacja OT w 1989 roku (dwa pOT w 1974 i jeden pOT w 1980 roku).
- pierwsze bataliony OT rozformowano już na podstawie zarządzeń szefa SzG z 1971 roku (łącznie 36 bOT i jeden Batalion OPBMR);
- w 1972 roku zarządzono likwidację dalszych 11 bOT;
- w 1973 roku kolejnych 6 bOT;
- w 1974 roku wydano zarządzenie o likwidacji Białostockiego Pułku OT w Ełku i Rzeszowskiego Pułku OT w Przemyślu;
- w 1975 rozformowano 1 bOT, a dwa inne podporządkowano dtwu KBOT;
- w 1976 rozformowano kolejne 3 bOT;
- w 1978 jeszcze jeden;
- w 1980 roku oprócz reorganizacji dwóch pułków w WBOT rozformowano Łódzki Pułk OT w Wiśniowej Górze koło Łodzi.
Moje dane nadal nie są pełne.
Na razie mogę wysnuć wnioski:
- bOT nie uległy likwidacji hurtem w 1975/1976 roku i ich likwidacja nie miała związku z likwidacją powiatów (i Powiatowych Sztabów Wojskowych) oraz reformą administracyjną;
- likwidacja niektórych pułków OT rozpoczęła się na dużo wcześniej niż likwidacja OT w 1989 roku (dwa pOT w 1974 i jeden pOT w 1980 roku).
#69Pytanie ogólne
Czy ktoś zna miejsca stacjonowania pułków OT, bo z nazw to dokładnie nie wynika (przykład powyżej - łódzki pułk OT - Wiśniowa Góra)
Czy ktoś zna miejsca stacjonowania pułków OT, bo z nazw to dokładnie nie wynika (przykład powyżej - łódzki pułk OT - Wiśniowa Góra)