Armata przeciwpancerna w WP

Czy na dzien dzisiejszy nasze wojsko posiada nowoczesna armate przeciwpnacerna?
I drugie pytanie. Czy armata przeciwpancerna zostanie calkowicie zastapiona przez rakiety?

Pozdrawiam

Arkadiusz

Wycofaliśmy 711 D-44M kaliber 85 mm które były całkowiecie przestarzałe. W latach osiemdziesiątych nowe armaty ppanc wdrażał już tylko ZSRR oznaczone chyba 2A45 Sprut albo Sprut-B kalibru 125 mm. Poza ZSRR nikt już takiej konstrukcji nie wdrażał.
Dlatego na pierwsze Twoje pytanie odpowiedziałbym nie a drugie bym trochę zmienił kiedy pociski rakietowe wyparły appanc (moim zdaniem w latach 80-tych).
Powyższe nie dotyczy armat czołgowych.

One zostaly wycofane kilka lat temu razem z innymi nieperspektywicznymi armatami i dzialami holowanymi.

Czy mi sie wydaje, czy teraz jedynimi naszymi holowanymi armatami/dzialami/haubicami sa dzialka plot S-60 i ZU-2 ?

W Raporcie z XII 2001 są wyrywkowe informacje o wycofywanym sprzęcie. Cytuję przykładowo:
134 hb wz. 37 kal. 152 mm, 210 hb wz. 38 kal. 122 mm, 193 moździerze wz. 42 kal. 120 mm,
30 wyrz.rak.takt.poc.rak. 9K52 Łuna, 59 zest.ppk 9K11 Malutka, 28 wppk 9P133 Malutka-P.
Zredukowano OPL:
- wycofano 150 z 214 posiadanych S-60;
- 28 ZSU-23-4;
- 330 aplot wz. 1939 kal. 37 mm (+100 z WLOP z baterii obrony obiektów);
- 305 wkm PKM-2/4 kal. 14,5 mm.

Faktycznie mamy kilka wariantów ZU-23-2 i 64 S-60. Brakuje nam holowanych haubic kal. 155 mm.

czy armaty 100mm BS-3 były na uzbrojeniu BAA ? ile ich było ? czy były traktowane jako ppanc czy jako armaty polowe ?

Armaty były może i przestarzałe, ale przede wszystkim nie mieliśmy do nich nowoczesnej amunicji. Podobnie wygląda sprawa amunicji do innego sprzętu jaki obecnie użytkujemy. Np RPG - 7 posiadamy 1 rodzaj amunicji (nie licząc prototypowej - - zapalającej podobnej do konwencji rakietowego miotacza ognia RPO, którego kiedyś posiadaliśmy na uzbrojeniu), podczas gdy Rosjanie czy nawet Bułgarzy posiadają szeroką gamę amunicji odpowiadającej wymogom nowoczesnego pola walki do tego starego granatnika.

przejrzałem materiały całego forum i stzwierdziłem, że teamt broni ppanc jest jeszcze w dalekim stopniu dziewiczy.
pozostaja kilkakrotnie przez mnie wzmiankowane armaty BS-3, armaty ZIS-3 - ile i do kiedy oraz w jakich jednostkach ale tez ciekawsze działa bezodrzutowe B10 i B11 - kiedy były wprowadzone i w jakich ilościach i do jakich jednostek, oraz granatniki SPG-9.

Witam mam w posiadaniu pocisk od spg-9, pocisk od rpg-2, i pojemnik na pocisk od B-10 mogę wysłać fotki na zyczenie.wszystko w idealnym stanie.