Zapomniany projekt - Sopel/Stalagmit

Zapomniany projekt.

Tak naprawdę nic się nie stało.
Zestaw miał zbyt małą zdolność bojową a podwozie niezbyt dużą nośność. Praktycznie oznaczało to małą podatność na modernizację. W szczególności projekt nie spełniał oczekiwań wojska.
Rozwijany jest z tego co wiem wyłącznie projekt Loara.

Zapomniany projekt.

Przede wszystkim wydje mi sie ze nie byl to projekt zamowiony przez wojsko, a robioony byl na wlasne ryzyko przez fabryke. No i zgadzam sie z Piotrem ze zupelnie nie spelnal oczekiwan. Bo tak na prawde to mozna powiedziec ze byl to zestaw ZU-23-2 w opancerzonej kabinie na podwoziu MTLB. O wiele taniej jest po prostu zamontowac ZU-23-2TG na Starze 266.
O ile sobie przypominam to Sopel mial tylko jakas prosta glowice optyczna, a system kierowania ogniem byl slabiutki.

Zapomniany projekt.

Jak to jest, że dla Sopla/Stalagmita podwozie miało za małą nośność, a Goździk jakoś funkcjonuje, choć wydłużony o jedną oś?

Zapomniany projekt.

Czytałem o zbyt małej nośności w NTW, niestety już nie dysponuje tym numerem.
Co do Goździka proponuję porównać jego masę (15,7 tony) z innymi systemami Dana (29,5 tony) i AS-90 (45 ton w położeniu bojowym). To naprawdę to lekki system i powiększona wersja (OPAL-2) z całą pewnością nie była rozwiązaniem.
Był problem z zainstalowaniem wieży z dwoma działkami 35 mm, polecam również sprawdzenie masy Loary. Z pamięci wydaje mi się, że usadowiono ją na podwoziu T-72.

Zapomniany projekt.

Mitoko

Mowiac o porownaniu Sopla do Stara z ZU-23-2TG myslalem glownie o "tzw sile ognia" a wlasciwie o kwesti cena/mozliwosci bojowe. Koncepcja moze byla i fajna ale wydaje mi sie ze zestaw byl zbyt drogi do swoich mozliwosci. Po prostu dzialko 23 mm jest zbyt slabe i za malo perspektywiczne. W koncu mowi sie o tym ze minimalny kaliber pocisku w ktorym mozna zainstalowac programowalny zapalnik (np cos takiego jak w systemie AHEAD) to 30 mm.
A z tego co ja wiem to system nie znalazl uznania w MONie bo jak pisalem nie byl przez nich "zamowiony". Miala to byc po prostu kilkukrotnie tansza alternatywa dla Loary. A co do masy i nosnosci podwozia to tez nie wydaje mi sie by to byl jakis problem. Wieza zainstalowana na Soplu wcale nie byla az taka ciezka. Musze poszukac w domu tego artykulu o Soplu i zobaczyc co tam o nim pisali.
A co do Loary to zostala ona posadowiona na specjalnie skonstruowanym podwoziu na bazie T72.

Zapomniany projekt.

Nie, Loarę usadowiono na zupełnie nowym podwoziu. Loara waży bardzo dużo, aż 45 400 kg.
Ostatnio zmieniony 08 mar 2015, 00:53 przez Militarium, łącznie zmieniany 1 raz.