Pułki dywizji Wojsk Lądowych WP w 1986 roku

pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku

Ostatnio mam bardzo mało wolnego czasu (praca) i w związku z tym nie przygotowałem jeszcze mojej odpowiedzi w temacie DZJKiD.
Ale mogę krótko odpowiedzieć na temat WSW:
- numer JW 2847 nosił Oddział Zabezpieczenia Szefostwa WSW w Warszawie;
- z dniem 01. 10. 1962 roku powstał w Skierniewicach 7. Ośrodek Radioelektroniczny WSW;
- z dniem 30. 06. 1968 został przeformowany na 7. Pułk Radioelektroniczny WSW w Skierniewicach;
- został rozformowany z dniem 15. 10. 1976 (razem z 9. Pułkiem Rozpoznanai Radiowego w Białej Podlaskiej);
- z dniem 15. 10. 1976 w Skierniewicach powstały: 9. Pułk Rozpoznania Radiowego i Oddział Radioelektroniczny WSW;

Tyle archiwum. Nic nie wiem co dalej działo się z Oddziałem Radioelektronicznym WSW.

Jednostka w Sierniewicach wg moich danych nigdy nie nosiła nazwy 7. Pułk Rozpoznania Radioelektronicznego WSW, 7. Batalion Radiotechniczny WSW ani żadnej innej.

Faktycznie Oddział Radioelektroniczny WSW w Skierniewicach to JW 4159.
Natomiast Leszek Pajórek w swojej pracy określa jednostkę ze Skierniewic 7 pułkiem rozpoznania radioelektronicznego (7 prrel).

Z archiwum mam tylko takie dane o JW z Skierniewic. Nie wiem kiedy jednostaka ta mogła nosić nazwę 7.prrel. Może autor dodał słowo rozpoznania na wzór innych jednostek tego typu w tych czasach ?
Grzegorz liczę na twoje informacje o WSW (tak jak systematycznie pozostałe).

PYTANIE OGÓLNE DO FORUMOWICZÓW

Kto wie gdzi estacjonował 16. bsap 11. DPanc w latach 80-tych - w Żarach czy Żaganiu.

Poszukuję numerów baterii dowodzenia w 10. DPanc oraz numeru i dyslokacji baonu rozpoznawczego 10. DPanc (7.br-Brzeg????)

pułki dywizyjne opl (KUB i OSA) były czterobateryjne - każda bateria osłaniała 1 pułk +sztab (1 pułk pozostawał zwykle w odwodzie wg dawnych schamtów ugrupowań bojowych)

pułki armijne KUB były pięciobateryjne - mozna było przydzielić kazdej dywzji wzmocnienie.

przepraszam że tak póxno odpisuję ale nie doczytałe sie wcześniej pyatnia

Witold Muszyński

Szanowni Panowie !

Są pewne niezmienne zasady działania oddziałów wojsk obrony przeciwlotniczej.
Jedną z podstawowych jest działanie pułku całością sił. Znaczy to, że pojedyncze baterie nie mogą być przydzielane poszczególnym związkom taktycznym. Mogę wam to zaręczyć w 100% z własnego doświadczenia. W przyszłości jeżeli na stronie będzie można zamieszczać własne materiały, może opracuję pewne zagadnienia z taktyki wojsk obrony przeciwlotniczej. Pewnym szczególnym przypadkiem jest stosowanie baterii wędrownych mających mylić przeciwnika co do zamiaru i rozmieszczenia wojsk opl. oraz organizowanie zasadzki przeciwlotniczej na spodziewanym kierunku ataku. Obie te metody stosowane są przez pododdziały przeciwlotnicze artylerii lub mieszane lecz nie przez baterie KUB i OSA. Poszczególne baterie były rozmieszczone w odległości max 2/3 zasięgu strefy rażenia. Pułk opl. dywizyjny zawsze osłania w natarciu pierwszorzutowe pułki oraz sztab i dywizjon artylerii. Pułk armijny osłania pierwszorzutowe dywizje stanowisko dowodzenia armii, BROT, BA. Jednak zawsze tworząc jednolitą strefę obrony przy wykorzystaniu całości sił pułku. Związki drugiego rzutu armii osłania lotnictwo w strefach dyżurowania oraz pułki art. plot. Oczywiście można jeszcze bardzo dużo napisać na ten temat, ale nie przydzielajcie baterii do poszczególnych pułków.