Pułki dywizji Wojsk Lądowych WP w 1986 roku

pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku

Panie Witoldzie.
Przedstawione przez Pana informacje wypełniają luki w moim wyobrażeniu zmian zachodzących w WOPL.
Jednak moim zdaniem przedstawione przez Pana założenie dotyczace genezy rakietyzacji 13 pplot jest błędne.
Po zapoznaniu sie danymi na stronie FRR11 niestety nie mozna wywnioskować ile zestawów przekazano Polsce. Wiadomo natomiast że przed 1987r. 11 prplot NRD miał strukture 4 bateryjną. Wobec zawartych w Kopenhagenie informacji (1988 - 107 wyrzutni (120 zakupionych) + 27 SNR - tej stan został zachowany do końca NRD) a etat pułku w MSD i PD to 5 baterii chyba nalezy przyjąc że z NAL mogliśmy przejąć max. 2 baterie co powoduje że dalej brakuje nam 2 do Elbląga + 1 straconej w wypadku.!
Z posiadanych przeze mnie materiałów z WSOWOPL z roku 84/85 równiez wynika że pułk "kuboski" to 5 brplot. co jednak nie znaczy że wobec rakietyzacji Gubina nie podjeto już wtedy kroków majacych na celu zmiane struktury dywizyjnych pplot.
Wobec powyższego proszę mi powiedzieć czy wobec uzyskanych przeze mnie informacji z "pierwszej reki" o "ogołoceniu" 3 dywizyjnych pplot i WSOWOPL ca gdzies pomiędzy 1984-86? (pamieć ludzka jest zawodna) oraz przedstawionych powyzej spostrzeżeń nie mozna uznać moich przypuszczeń za zasadne iż Elbląg powstał jednak w oparciu o Polskie zestawy KUB!

Do Pana Jarosława Ciślaka:
Panie Jarku czy zechciałby Pan skonsultować kwestie "Kubów" 13 pplot "ze swoimi źródłami" i rozwiać wszelkie wątpliwości w tej kwestii?
Z góry dziekuję

Co do informacji pochodzących z pierwszej ręki nie można prowadzić polemiki, ponieważ nie potrafię określić wiarygodności źródła. Możliwości połączenia zestawów KUB wersji M1 i M2 są bardzo małe. Zmiany jakie wprowadzono w zestawie M2 nie były tylko kosmetyką. Zestaw M2 to praktycznie nowy wyrób. Owszem wyrzutnie z wersji M1 mogły być wykorzystane lecz SNR 1S91M1 oraz rakiety 3M9ME i 3M9M1, to już zupełnie inna historia. Zestaw M1 może zwalczać cele wyłącznie na kursach spotkaniowych, natomiast M2 na kursach spotkaniowych, w pościgu oraz w pewnym zakresie śmigłowce w zawisie. Zasięg ognia zestawu M1 17,5 km, pułap max 10 km, zestaw M2 odpowiednio 24 km i 14 km. W zestawie M2 można wykorzystać rakiety 3M9ME i 3M9M1, ale w zestawie M1 wykorzystanie rakiet 3M9M3 jest niemożliwe. Zestaw dowodzenia pułkiem ZENIT musiałby posiadać dwa oprogramowania dla rozwiązania zadań związanych z przydziałem celu dla zestawu M1 i M2. Zestaw musiał być jednolity. Ponadto zestaw w 13 paplot był w wersji M2, zatem ogołocenie dotyczyłoby pułków okręgowych. Po rozwiązaniu 11 (66) i 18 paplot w uzbrojeniu pozostały wyłącznie zestawy M2. Niestety w obecnej chwili nie jestem w stanie rozwiać Pana wątpliwości. Będę poszukiwał nowych materiałów, które pozwolą wyjaśnić sprawę. Może koledzy z forum posiadają wiedzę na ten temat. Czekam na informacje.

Proszę nie przecieniać moich skromnych mozliwości. Ale do rzeczy.
WP zakupiło łącznie 124 wyrzutnie Kub. Daje to 3 pułki x 20 + 4 pułki x 16 wyrzutni. Nie wiem czy kupowano je również w NRD, ale osobiście wątpie w to.

Kolejno przezbrajano w Kuby:
- 75.paplot Rogowo POW (1974)
- 66.paplot Bolesławiec SOW (1974)
- 55.paplot Szczecin POW (1977)
- 18.paplot Jelenia Góra SOW (1979)
- 69.paplot Leszno SOW (1979)
- 15.paplot Gołdap WOW (1980)

W 1980 roku rozpoczeto prezbrajanie DZ w Osy. Kolejno:
- 83. paplot Koszalin 8. DZ (1980)
- 128. paplot Czerwieńsk 4. DZ (1983)
- 124. paplot Szczecin 12. DZ (1984)

W międzyczasie (1982 rok) 75/66/18. paplot Kub prezkazano do 20/11/10. DPanc.
W 1986 5. paplot Gubin 5. DPanc uzbrojono w Osy.
W 1986 13. paplot Elbląg 16. DPanc uzbrojono w Kuby.

Jeśli dowiem sie czegoś jeszcze to napiszę.

Dziekuję Panie Jarku.
Pańska informacja pozwala złapać mi "drugi oddech" bo Pan Witold postawił mnie pod murem.

Panie Witoldzie
Z całą pewnoscią po rozwiazaniu 18 jeleniogórskiego pozostały nam tylko zestawy M2 bo jest ich dzisiaj 20 (4 dywizjony po 5 baterii).
Ciekawostka jest natomiast że na stronach MON w opracowaniu pt:. Tradycje WOPL autorzy piszą ze po rozwiazaniu 11 (66) pplot i 2(75;99) pplot na stanie WP było 25 brplot zestawów 2K12M2 (sic!) ciekawe skąd az tyle!

Podsumowując:
Czy zdodzi się Pan z nastepującymi stwierdzeniami:
- wszystkie "kuboskie"paplot wdrozone w latach 1974-80 miały etat 5 bateryjny.
- w latach 80 paplot armijne (3) miały nadal 5 br. a dywizyjne juz tylko 4br.

Gdzie się podziały 3 baterie KUB w przypadku:
1) jeśli 13 paplot dostał wozy z NRD.
2) jeśli w roku 2000 mieliśmy wg MON 25 baterii.