Pułki dywizji Wojsk Lądowych WP w 1986 roku

pułki dywizji wojsk lądowych WP w 1986 roku

Czytając nieistniejące (znikniete) posty Krzysztof Puchały zacząłem szukać informacji o batalionach/kompaniach rozpoznawczych w Dywizjach.
Czy 3 i 9 DZ miała bataliony, czy zawsze tylko kompanie ?

Witam !
Cały problem z NRD-owskim KUB-em powstał z powodu mojej całkowitej nieznajomość języka niemieckiego. Dlatego poprosiłem o pomoc lektora języka niemieckiego, pracującego na uczelni technicznej. Sądziłem, że to daje gwarancję poprawności tłumaczenia, niestety myliłem się. Zrobiłem trochę zamieszania. Nadal jednak pozostaje sprawa dodatkowego sprzętu dla 13 paplot-u. Skąd wzięto baterię techniczną (Koszalin nie posiadał pełnej baterii technicznej). Elbląski pułk faktycznie mógł posiadać mieszany skład M1 i M2, przy założeniu, że strzela rakietami 3M9ME lub 3M9M1. Jednak wszystko wskazuje na to, że sprzęt trafił tam z pozostałych pułków.

Witam i pozdrawiam. Oto pytania: 1- czy w 1986 18. pcz. ś (Wędrzyn) miał jeszcze T-55?2. działania w/w w stanie wojennym 3. co to jest T54 U o ile mi wiadomo ostatnia modernizacją T54 była T54AM2. Przynajmniej taką wersję T 54 używał 18 w latach 1975-76.

Nie ma takiej modernizacji jak T-54U. Ostatnią modernizacją czołgu T-54 był czołg T-55U. W latach siedemdziesiątych rozpoczęto modernizację wszystkich posiadanych czołgów T-54A, AM, AM1, AM2 do standardu T-55A (bez wykładziny antyradiacyjnej). Podobnej modernizacji poddano również wszystkie czołgi T-55, tworząc wersję T-55M. W latach osiemdziesiątych rozpoczęto modernizację czołgów T-55A (wyłącznie późniejsze serie produkcyjne posiadające wykładzinę antyradiacyjną) do standardu T-55AM (czołg dowódczy ADM i saperski torujący ASM). W 1983 r. na wyposażeniu LWP nie było już czołgów T-54, wszystkie zmodernizowano do wersji T-55U.

Cytat z http://koalorka.terramail.pl/t-55.htm:
Podobne do radzieckich programy modernizacyjne czołgów T-55 i T-55A podjęto m.in. w Polsce. Zmodernizowany przez polski przemysł zbrojeniowy czołg oznaczony T-55AM wyposażono m.in. w: system kierowania ogniem SKO-1 Merida, system wyrzutni pocisków dymnych i wybuchowych granatów dymnych, system ostrzegania przed opromieniowaniem laserowym, dodatkowe opancerzenie (wzorowane na radzieckiej wersji czołgu T-55M), osłonę termiczną lufy armatniej, ekrany boczne, system ochrony przed bronią zapalającą oraz silnik o większej mocy. T-55AM występuje również w wersjach dowódczych: T-55AD1M oraz T-55AD2M.

Mam tylko wątpliwości co do oznaczenia czy nie T-55AM2 lub nawet T-55AM2P
Wprowadzony do uzbrojenia w 1986 r. Zakończenie dostaw w 1991 r. - na stanie 560 sztuk.

Wyposażano w nie DZmech na pewno 8 ale chyba również 4. Pułki czołgów i pułki zmechanizowane. Tylko do dziś nie wiem czy pułki czołgów średnich przezbrajane z T-55 na T-55AM2 miały strukturę kompanijną czy może batalionową. Za tą drugą przemawia wprowadzenie do nich dywizjonów artylerii samobieżnej.

Gwarantuję, że nasze czołgi nosiły wyłącznie oznaczenie T-55AM (na podstawie dokumentacji technicznej). Pojawiają się w literaturze różne oznaczenia wzorowane na modernizacjach rosyjskich lub czeskich. Jednak nasze były wyłącznie tak oznaczane. W pewnym okresie prowadzono prace nad możliwością zastosowania w naszych czołgach kierowanych rakiet ppanc, jednak przerwano dalsze prace nad tym tematem. Czołgi T-55AM wprowadzano również do DPanc np. do 16 DPanc w Elblągu.