Grzegorzu
czy wszystkie te samoloty (Limy) weszły do uzbrojenia lotnictwa polskiego czy poszły też na eksport ?
czy jest policzalne w jakich latach które serie wchodziły do służby ?
Nie wszystkie samoloty Lim weszły na uzbrojenie naszego lotnictwa. Znaczna część wyprodukowanych samolotów została wyeksportowana do innych krajów np NRD, Syria, Egipt, Wietnam. Niestety jak do tej pory nie ma (a może nie spotkałem się) opracowania dokąd i ile egzemplarzy zostało wyeksportowanych. W tamtych czasach było to wszystko tajne (przed przeczytaniem zniszczyć) a teraz nie wiem czy to ktoś jest w stanie zebrać do kupy i sumiennie opracować.
Oprócz fabrycznie nowych maszyn poszło też trochę maszyn używanych przez nasze lotnictwo ale przy tej masie maszyn zebrać to do kupy to trzeba się sporo natrudzić.
Oczywiście wszystko można policzyć i ustalić ale trzeba mieć dostęp do różnych materiałów a najlepiej fabrycznych a tego ja niestety nie mam.
Spis wojskowych statków latających
#22Zapewne i Niemcy mieli jakiś system oznaczania maszyn ale trzeba mieć wszystkie maszyny z numerami seryjnymi i bocznymi i daty dostaw aby coś kolwiek powiedzieć
#23Co wiesz na temat prowadzonych w Polsce prac nad bronią lotniczą i rakietową. W szczególności o prowadzonych na początku lat pięćdziesiatych pracach nad samolotem naddżwiękowym o symbolu FM-13.
Może wiesz kto wie?
Może wiesz kto wie?
#25Grzegorzu
Co do numerów z NRD to mam chyba wszystkie nr taktyczne i seryjne, ale nijak nie mogę znaleźć systemu.
Romanie !
Co do numerów śmigłowców to jak najbardziej - TAK
Co do numerów z NRD to mam chyba wszystkie nr taktyczne i seryjne, ale nijak nie mogę znaleźć systemu.
Romanie !
Co do numerów śmigłowców to jak najbardziej - TAK
#26Krzysztofie !
Jeżeli możesz to prześlij mi je - pomyślimy. Dobrze by było abyś miał też daty dostawy bo to się może wiązać ze sobą
Jeżeli możesz to prześlij mi je - pomyślimy. Dobrze by było abyś miał też daty dostawy bo to się może wiązać ze sobą
#27Grzegorzu
Mam chyba daty wprowadzenia do służby, ale nie to jest najgorsze
Otóż kiedyś miałem to w Excelu (CUDOWNA TABELA ZE WSZYSTKIMI DANYMI)
Wydrukowałem sobie
Potem rąbnęli mi komputer z pracy (tylko tam to miałem nagrane)
A wydruk jest na tyle nieszczęśliwy, że jest w postaci ciasnej tabeli, tak, że skanując i czytając Recognitą wychodzą same bzdury
Więc teraz w wolnych chwilach wklepuję to mozolnie. Mam już 2 strony z ok. 30-tu.
Mam chyba daty wprowadzenia do służby, ale nie to jest najgorsze
Otóż kiedyś miałem to w Excelu (CUDOWNA TABELA ZE WSZYSTKIMI DANYMI)
Wydrukowałem sobie
Potem rąbnęli mi komputer z pracy (tylko tam to miałem nagrane)
A wydruk jest na tyle nieszczęśliwy, że jest w postaci ciasnej tabeli, tak, że skanując i czytając Recognitą wychodzą same bzdury
Więc teraz w wolnych chwilach wklepuję to mozolnie. Mam już 2 strony z ok. 30-tu.
#28Krzysztofie - takie rzeczy ja dodatkowo zgrywam sobie na dyskietkę. Przezorny jest ubezpieczony. Teraz to Ci życzę dużo samozaparcia bo to rzeczywiście mozolna praca. Z tego co mi wiadomo NAL używała około 270 szt. Ale poczekam
#29Straciłem dane parę lat temu. Teraz jestem przezorny.
Co do danych to mam statki latające od czasu powstania NRD, także latające "zabytki".
Co do danych to mam statki latające od czasu powstania NRD, także latające "zabytki".
#30Krzysztofie ! polecam stronkę www.scramble.nl/plbase. możesz sobie poszperać po numerach. Wychodzi coś takiego
2008 -- MiG-21PF 762008 w/o w/o w/o 17apr67
2009 -- MiG-21PF 762009 Krakow pre may93 may03
2008 -- MiG-21PF 762008 w/o w/o w/o 17apr67
2009 -- MiG-21PF 762009 Krakow pre may93 may03