Udało mi się dotrzeć do planów wyposażania pułków WP w czołgi T-72 i T-55AM. Podkreślam planów. Pochodzą one z końca 1984 roku.
Do końca 1984 roku przezbrojono w T-72 (po 94 sztuki):
- 8. pczś 11. DPanc
- 28. pczś 20. DPanc
Plan dla T-72 na następne lata wyglądał następująco:
- w 1985 roku - 27. pczś 5. DPanc
- w 1986 roku - 68. pczś 20. DPanc
- w 1987 roku - 29. pczś 11. DPanc
- w 1988 roku - 3. pczś 11. DPanc
- w 1989 roku - 24. pczś 20. DPanc
- w 1990 roku - 42. pz 11. DPanc i 49. pz 20. DPanc (po 40 sztuk)
Jak widać planowano T-72 w całości tylko dla 11. DPanc i 20. DPanc.
5. DPanc miała dostać tylko jeden pułk T-72.
Spowodowane to było programem T-55AM.
W latach 1986-1988 planowano wprowadzenie T-55AM do 23. pczś, 73. pczś i 13. pz 5. DPanc.
W roku 1989 T-55AM miały otrzymać jednostki 16. DPanc, a w 1990 roku jednostki 10. DPanc.
W ten sposób w 1990 roku:
- DPanc miały mieć T-72 i T-55AM;
- DZ SOW i POW miały mieć T-55;
- DZ WOW w większości T-34 (moja wcześniejsza informacja o częsciowym przezbrojeniu 9. DZ w T-55 była chyba pomyłką).
W związku z powyższymi informacjami dotyczącymi PLANÓW mam pytanie o ich realizację. W jakich latach które pułki WP na prawdę otrzymały T-72 i T-55AM.
Wyposażanie pułków WP w czołgi T-72 i T-55AM
#2Dzięki za informacje. Po porównaniu ze swoimi notatkami dopisuję kilka punktów:
1) T-72 w liczbie 40 sztuk zostały wprowadzone na stan 1 pz w końcówce lat 80-tych.
Zatem czy wyposażenie "reprezentacyjnego pz" w T-72 było planowane czy zdecydowano później ?
2) kwiecień 1987 r. - T-55AM w 16 pczś 8 DZ;
3) 1988 r. - T-55AM w 18 pczś 4 DZ a potem bz;
4) T-72 otrzymał 73 pczś 5 DPanc i to był prawdopodobnie ten zaplanowany pułk.
Ze swojej strony prosiłbym o rozwianie poniższych wątpliwości:
Co do pczś nie mam wątpliwości posiadały 94 czołgi, początkowo kompanię piechoty a następnie bz, początkowo nie miały organicznej artylerii a następnie das - dwubateryjny 12 2S1.
Co do pczś z T-55AM niestety tylko przypuszczam, że wymieniając czołgi T-55 na T-55AM zmodyfikowano strukturę na analogiczną do pczś wyposażonych w T-72 (np. w 16 pczś 8 DZ po przezbrojeniu w T-55AM pojawił się das).
Dla nowych uczestników:
pczś z T-55 to 81 czołgów czyli 1 d-dcy i 5 kompanii po 16 czołgów;
pczś z T-72 to 94 czołgi czyli 1 d-dcy i 3 bataliony po 31 czołgów.
1) T-72 w liczbie 40 sztuk zostały wprowadzone na stan 1 pz w końcówce lat 80-tych.
Zatem czy wyposażenie "reprezentacyjnego pz" w T-72 było planowane czy zdecydowano później ?
2) kwiecień 1987 r. - T-55AM w 16 pczś 8 DZ;
3) 1988 r. - T-55AM w 18 pczś 4 DZ a potem bz;
4) T-72 otrzymał 73 pczś 5 DPanc i to był prawdopodobnie ten zaplanowany pułk.
Ze swojej strony prosiłbym o rozwianie poniższych wątpliwości:
Co do pczś nie mam wątpliwości posiadały 94 czołgi, początkowo kompanię piechoty a następnie bz, początkowo nie miały organicznej artylerii a następnie das - dwubateryjny 12 2S1.
Co do pczś z T-55AM niestety tylko przypuszczam, że wymieniając czołgi T-55 na T-55AM zmodyfikowano strukturę na analogiczną do pczś wyposażonych w T-72 (np. w 16 pczś 8 DZ po przezbrojeniu w T-55AM pojawił się das).
Dla nowych uczestników:
pczś z T-55 to 81 czołgów czyli 1 d-dcy i 5 kompanii po 16 czołgów;
pczś z T-72 to 94 czołgi czyli 1 d-dcy i 3 bataliony po 31 czołgów.
#3Jeszcze co do WOW
1 DZ - 1 pz w T-72, pozostałe nie wiem;
3 i 9 DZ - po ok. 130 T-55U ale w jakich pułkach nie wiem.
Moim zdaniem niektóre pułki WOW miały pozostać przy T-34. Pytanie które ?
1 DZ - 1 pz w T-72, pozostałe nie wiem;
3 i 9 DZ - po ok. 130 T-55U ale w jakich pułkach nie wiem.
Moim zdaniem niektóre pułki WOW miały pozostać przy T-34. Pytanie które ?
#4czy z sumy czołgów różnych typów posiadanych w roku 1990 da się skonfrontować te nowe informacje
z rzeczywistością ? chodzi mi tu głownie o te "gorsze" typy czołgów tj T55 i T34 w WOW i porównanie plan / realizacja ? niektórzy z uczestników Forum specjalizują się w takich porównaniach
z rzeczywistością ? chodzi mi tu głownie o te "gorsze" typy czołgów tj T55 i T34 w WOW i porównanie plan / realizacja ? niektórzy z uczestników Forum specjalizują się w takich porównaniach
#5Napisałeś:
"3) 1988 r. - T-55AM w 18 pczś 4 DZ a potem bz;"
Czy to znaczy, że w batalionach zmechanizowanych także były czołgi? Czy pułk dalej posiadał według etatu 94 (lub 81) wozów? A może chochlik przy pisaniu.
Swoją drogą dawno temu słyszałem od kuzyna, że służył-początek lat 80- w Lublinie (pułk zmechanizowany) i na stanie posiadali T-34. Niestety już nie mogę z nim zweryfikować czy uaktualnić tego info.
"3) 1988 r. - T-55AM w 18 pczś 4 DZ a potem bz;"
Czy to znaczy, że w batalionach zmechanizowanych także były czołgi? Czy pułk dalej posiadał według etatu 94 (lub 81) wozów? A może chochlik przy pisaniu.
Swoją drogą dawno temu słyszałem od kuzyna, że służył-początek lat 80- w Lublinie (pułk zmechanizowany) i na stanie posiadali T-34. Niestety już nie mogę z nim zweryfikować czy uaktualnić tego info.
#6Pamiętam artykuł w "Żołnierzu Polskim", tytuł coś ze "ścianą wschodnią". Reporter wybrał się na wycieczkę wzdłuż wschodniej rubieży, odwiedzając miasta garnizonowe. W jednym z ośrodków składowania sprzętu trafił na frustrata (i słusznie), który narzekał, że w okolicy jest mało wojska, a w "konserwie" trzyma jedynie T-34.
#7Jest przy czym pospekulować! Według tego co policzyłem było w sumie 23 pułki czołgów (z tego 15 w DPanc) oraz 24 pułkowe bataliony czołgów w DZ oraz 5 pułkowych batalionów w DPanc.
Wydaje się pewne (z Waszych postów), że na 1.01. 1986:
w T-72 wyposażono:
2 pczś 11 DPanc
28 pczś 20 DPanc
73 pczś 5 DPanc
w T-55:
18 pczś 4 DZ (skoro w 88 roku dostali Meridy więc raczej nie mieli T-34)
16 pczś 8 DZ (sytuacja jak wyżej dot. 87 roku)
5 pczś 3 DZ
29 pczś
w późniejszym okresie wT-72 zostały wyposażone 8 pczś i batalion 1 pz 1 DZ
Wydaje się pewne (z Waszych postów), że na 1.01. 1986:
w T-72 wyposażono:
2 pczś 11 DPanc
28 pczś 20 DPanc
73 pczś 5 DPanc
w T-55:
18 pczś 4 DZ (skoro w 88 roku dostali Meridy więc raczej nie mieli T-34)
16 pczś 8 DZ (sytuacja jak wyżej dot. 87 roku)
5 pczś 3 DZ
29 pczś
w późniejszym okresie wT-72 zostały wyposażone 8 pczś i batalion 1 pz 1 DZ
#8Oczywiście namieszałem trochę. W 86 roku w T72 wyposażone były:
8 pczś 11 DPanc
28 pczś 20 DPanc
73 pczś 5 DPanc
Nie wiem skąd wziąłem 2 pczś 10 DPanc? Jeszcze raz przewertuje posty (coś musiało w tym być?).
Przepraszam za zamieszanie, chciałem zebrać do kupy posiadaną wiedzę, przynajmniej tą z postów.
Pozdrawiam
8 pczś 11 DPanc
28 pczś 20 DPanc
73 pczś 5 DPanc
Nie wiem skąd wziąłem 2 pczś 10 DPanc? Jeszcze raz przewertuje posty (coś musiało w tym być?).
Przepraszam za zamieszanie, chciałem zebrać do kupy posiadaną wiedzę, przynajmniej tą z postów.
Pozdrawiam
#93) 1988 r. - T-55AM w 18 pczś 4 DZ a potem bz;"
Przepraszam, że uprościłem powinno być:
początkowo T-55AM w 18 pczś a następnie w bz pz - batalionach zmechanizowanych w pułkach zmechanizowanych.
Generalnie moją myślą było to, że plan który opisał Jarosław Ciślak był później zmodyfikowany albo wszedł w życie w innym kształcie ponieważ:
1) T-72 otrzymał 1 pz z 1 DZ;
2) T-55AM otrzymały również 4 i 8 DZ.
Czyli generalizowałbym nieco inaczej:
ŚOW i POW w T-72 i T-55AM
a
WOW w T-55 i nieliczne pułki w T-34.
Co do liczby czołgów to najbardziej wiarygodna dotycząca lat 80-tych to ta, że LWP posiadało 3.330 czołgów.
Przepraszam, że uprościłem powinno być:
początkowo T-55AM w 18 pczś a następnie w bz pz - batalionach zmechanizowanych w pułkach zmechanizowanych.
Generalnie moją myślą było to, że plan który opisał Jarosław Ciślak był później zmodyfikowany albo wszedł w życie w innym kształcie ponieważ:
1) T-72 otrzymał 1 pz z 1 DZ;
2) T-55AM otrzymały również 4 i 8 DZ.
Czyli generalizowałbym nieco inaczej:
ŚOW i POW w T-72 i T-55AM
a
WOW w T-55 i nieliczne pułki w T-34.
Co do liczby czołgów to najbardziej wiarygodna dotycząca lat 80-tych to ta, że LWP posiadało 3.330 czołgów.
#10Wojsko i Wychowanie nr 4/1994 r.
Kpt. Jarosław Piątek „Wypisy z pułkowej kroniki”
Artykuł dotyczy 8 pułku czołgów.
„Większe zmiany nastąpiły dopiero w sierpniu 1979 roku, wtedy właśnie jednostka otrzymała pierwsze czołgi T-72, uważane za jedne z najnowocześniejszych na świecie. 8 pułk jako pierwszy w WP miał je przyjąć do swego wyposażenia. Pierwsze egzemplarze dostarczono prosto z radzieckich zakładów produkcyjnych. Stworzono początkowo specjalny pododdział, niemal w całości skadrowany. Część kadry tzw. 5 eksperymentalnej kompanii została wcześniej przeszkolona w Związku radzieckim. Oficerowie zostali wyznaczeni na dowódców wozów, chorążowie i podoficerowie zawodowi obsadzili stanowiska mechaników-kierowców. Stale w pododdziale przebywał radziecki doradca techniczny. W składzie kompanii eksperymentalnej obecny był także oficer polityczny. Na bazie tego pododdziału w szybkim tempie szkolono pozostałą kadrę pułku. Często organizowano również pokazy dla przedstawicieli najwyższych władz państwowych i wojskowych. Niemal cała jednostka żyła sprawami szkolenia 5 kompanii T-72.”
„Latem 1979 r. pierwsi oficerowie odbyli strzelania z nowych czołgów. Po pokazach dla I sekretarza KC PZPR do obsługi czołgów dopuszczono żołnierzy służby zasadniczej. Postawiono przed nimi wysokie wymagania. Musieli legitymować się odpowiednim wykształceniem, nawet do tego stopnia, że pierwsi dowódcy czołgów posiadali wyższe wykształcenie, a pozostali średnie techniczne, najczęściej związane z elektroniką.”
„Już w 1980 roku nowy pododdział na T-72 wziął udział w manewrach na terenie NRD. Po ich zakończeniu polskie czołgi wzięły udział w defiladzie w Magdeburgu.”
„W 1983 roku pułk przeszedł na strukturę batalionową”
Kpt. Jarosław Piątek „Wypisy z pułkowej kroniki”
Artykuł dotyczy 8 pułku czołgów.
„Większe zmiany nastąpiły dopiero w sierpniu 1979 roku, wtedy właśnie jednostka otrzymała pierwsze czołgi T-72, uważane za jedne z najnowocześniejszych na świecie. 8 pułk jako pierwszy w WP miał je przyjąć do swego wyposażenia. Pierwsze egzemplarze dostarczono prosto z radzieckich zakładów produkcyjnych. Stworzono początkowo specjalny pododdział, niemal w całości skadrowany. Część kadry tzw. 5 eksperymentalnej kompanii została wcześniej przeszkolona w Związku radzieckim. Oficerowie zostali wyznaczeni na dowódców wozów, chorążowie i podoficerowie zawodowi obsadzili stanowiska mechaników-kierowców. Stale w pododdziale przebywał radziecki doradca techniczny. W składzie kompanii eksperymentalnej obecny był także oficer polityczny. Na bazie tego pododdziału w szybkim tempie szkolono pozostałą kadrę pułku. Często organizowano również pokazy dla przedstawicieli najwyższych władz państwowych i wojskowych. Niemal cała jednostka żyła sprawami szkolenia 5 kompanii T-72.”
„Latem 1979 r. pierwsi oficerowie odbyli strzelania z nowych czołgów. Po pokazach dla I sekretarza KC PZPR do obsługi czołgów dopuszczono żołnierzy służby zasadniczej. Postawiono przed nimi wysokie wymagania. Musieli legitymować się odpowiednim wykształceniem, nawet do tego stopnia, że pierwsi dowódcy czołgów posiadali wyższe wykształcenie, a pozostali średnie techniczne, najczęściej związane z elektroniką.”
„Już w 1980 roku nowy pododdział na T-72 wziął udział w manewrach na terenie NRD. Po ich zakończeniu polskie czołgi wzięły udział w defiladzie w Magdeburgu.”
„W 1983 roku pułk przeszedł na strukturę batalionową”