Ustronie Morskie - jednostka

Witam
mam do Was pytanie - mianowicie chodzi mi o jednostkę w Ustroniu Morskim.
Nie wiem czy dalej ona funkcjonuje.
Ale gdy chodziłem sobie po lasach i umocnieniach po dawnej 31 Baterii Artylerii Stałej (31BAS) chcąc-niechcąc natrafiłem na tę jednostke.
Jakieś maszty, liny, słupy i wielkie koła naciągowe - fajny niecodzienny widok.
zatem mam pytanie co to za jednostka i czym sie zajmuje (zajmowała).

Dziękuję i pozdrawiam !
Pozdrawiam Tomasz

Tomek !

Był to 42. Dywizjon Ogniowy OPK (JW 4135). Powstał na podstawie Rozkazu Dowódcy Wojsk OPK z dnia 06. 02. 1969r. Formowanie rozpoczeto w w dniu 21. 04. 1969r. w Stargardzie Szczecińskim (Miedwiu) na bazie 38. do. W dniu 08. 09. 1969r. przedyslokowany do Ustronia Morskiego (informacja za Wojtkiem W. ). Wchodził w skład 26. Brygady Artylerii OPK. Od października 1990r. nosił nazwę - 42. Dywizjon Rakietowy OP. Rozformowany został w 1995r.

K. P.

Krzysztofie

zatem powiedz mi po co stoją te maszty i anteny? To raczej musi być jakas radiolokacja albo nasłuch.

owszem 42 Dywizjon rozformowano lecz anteny pozostały i dalej działają (wojsko tam siedzi a teren jest partolowany) więc chyba musiala to być inna jednostka ?
Pozdrawiam Tomasz

Tomasz!

Teren byłego 42 dywizjonu znajduje się na prawo od ujścia rzeczki do morza i zajęty jest przez MW. Natomiast teren byłego 31 BAS (na lewo od ujścia) zajmuje chyba także MW (łączność), ale szczegółów Ci nie podam. Poza zamkniętym terenem, tuż nad lewym brzegiem kanału, można obejrzeć obiekty byłego BAS- garaż dla reflektora oraz jego agregatu.

Pozdrowienia
W. W.

Witam
wlasnie chodzi mi co to za jednostka po lewej stronie ujscia rzeczki.
lączność ? czy to pewna informacja ?

owszem przy rzeczce są obiekty po 31 BAS - garaż dla reflektora i garaż dla agregatu. za to w lesie mozna obejrzec inne ciekawe obiekty - stanowiska ogniowe i wieżę ZPKO.
Pozdrawiam Tomasz

Tomek !

Nie jest to informacja pewna. Sadzę jednak, że jest to jedna z kompanii namierzania (lub rozpoznania) radiowego 6. Ośrodka Radioelektronicznego MW.

K. P.

Witam
Owa jednostka o którą sie rozchodzi to prawdopodobnie RCN - Radiowe Centrum Nadawcze z 11 p€lku łączności. czy owe info jest prawidłow ? szukam potwierdzenia....
Pozdrawiam
Tomek
Pozdrawiam Tomasz