Spis wojskowych statków latających

witam
w tabeli excela (wydanie 1) rzeczywiście wkradł sie błąd w przypisaniu Migów 19 do 62plm w czasie gdy wszystkie były juź w 28plm.
Tabela ta została skorygowana przy pomocy Grzegorza i rozesłana ponownie - mam nadzieję, że dotarła do wszystkich wskazanych odbiorców- jeżeli nie, proszę o zgłoszenie.

Natomiast jeśli chodzi o ilości w literaturze - zgadzam się z artykułem J. Litwińskiego - maksymalna ilość 33 Mig19P/PM w 1961r. minus ubytki spowodowne awariami i katastrofami w kolejnych latach. Natomaist ilości podane w w artykule P. Piotrowskiego (12+12 Mig19P +12 MiG19PM) nie znajdują moim zdaniem odbicia w innych opublikowanych dotychczas źródłach. Dlatego - jezeli takie są- są bardzo ciekawe i wnoszą małą rewolucję do informacji o Migach 19.
Jak pisałem, jest kilka faktów nie pasujących do teorii 33 Migów19, np. numer boczny 627, np. wzmianki o zniszczeniu pierwszego Mog19 przed 1961rokiem - a wtedy skąd jeszcze 33szt w zestawieniu J. Litwińskiego ? itd.
Natomiast zestawienie P. Piotrowskiego na 1965r (20+10) mieści się w granicach rozważań - także w artykule J. Litwińskiego 30szt w 1966 i w naszej(mojej i Grzegorza) tabelce,

pozdrawiam
AR

Witam

Przede wszystkim chciałbym uścislić kilka spraw.

"Wszystkie" dostępne publikacje na temat MiG-19 to raptem kilka artykułów i wzmianek w wiekszych opracowaniach. Liczba 33 to niestety efekt przepisywania informacji z jednego artykułyu do drugiego. Nikt do tej pory nie pokusił się o szersze opracowanie na tamat służbytych samolotów w polskim lotnictwie. (nie liczę publikacji wydanych przed 1989 r.!!!).

1. Komentując zdanie "Natomaist ilości podane w w artykule P. Piotrowskiego (12+12 Mig19P +12 MiG19PM) nie znajdują moim zdaniem odbicia w innych opublikowanych dotychczas źródłach" - no cóż, znam od lat Pawła, wiem z jakich dokumentów archiwalnych korzystał i przychylam się do jego wersji.

2. Liczba 20 MiG19P +10 MiG-19PM z 1965 r. przeczy całkowicie teorii przejęcia 19 MiG-19P. A powtarzam to zestawienie jest dla mnie wiarygodne bo pochodzi z meldunków o stanie bojowym wszystkich jednostek liniowych naszego lotnictwa.

3. Skąd w 1961 r. liczba 33 maszyn. Otoż do tego roku rozbite zostały 3 MiG-19. Nie były to katastrofy, nie zginęli w nich piloci, więc trudno znaleźć ich slad w opublikowanych opracowaniach (nie źródłach!!!!!!!!!!!!!!)

4. Nie mając potwierdzenia we własnych szczegółowych badaniach (moje prace badawcze nigdy nie skupiały się na lotnictwie, wiem sporo, ale niejako przy okazji znajdując różne informacje w przeglądanych dokumentach sztabowych) mogę tylko zaapelować do osób, które być może śledzą to forum, ale nie włączają się do dyskusji, a są w posiadaniu pełnej dokumentacji MiG-19 - z numerami, datami dostaw i losami poszczególnych egzemplarzy.

Do tego czasu moim zdaniem trzeba tylko cierpliwie czekać

Pozdrawiam
Robert

Szanowny Robercie !

Meldunki o stanie bojowym to rzeczywiście skarbnica wiedzy jeżeli chodzi o stany ilościowe danego sprzetu, rotacji sprzętu między jednostkami i tylko pozazdrościć możliwości dostępu do nich.
Natomiast nie wykazują stanu numerowego. Ale jest w nich jedna mała wada - w żaden sposób nie odzwierciedlają w przypadku lotnictwa awarii i katastrof, kiedy to zachodzi rzeczywisty ubytek sprzętu. Mało tego dopuki nie będzie zatwierdzonego protokołu powypadkowego taki rozbitek taki będzie dalej figurował na stanie jednostki. Prace komisji trwają trochę dłużej niż jeden dzień do tego jeszcze cała procedura sztabowa a więc od daty (czyli faktycznego ubytku) wypadku przynajmniej jeszcze 2-3 miesięcy taki samolot będzie formalnie istniał na stanie jednostki i będzie figurował w meldunkach o stanie bojowym. Dlatego posługiwanie się tymi meldunkami a raczej danymi w nich zawartymi trzeba traktować też bardzo ostrożnie.
W roku 1961 a dokładnie 15 września utraciliśmy w katastrofie kolejnego Miga 19 z 28 plm w Słupsku wraz z pilotem ppor.pil. Janem Drewiczem (pierwsza katastrofa tego typu z czterech)

Źródło bardzo wiarygodne - wykaz poległych na tablicy pamiątkowej 28 plm w Słupsku
Żródło mniej wiarygodne - książka Pamięci Lotników Wojskowych 1945 - 2003

Źródło mniej wiarygodne dlatego iż znalazłem przypadki niezgodności dat - dlatego należy te dane powtórnie sprawdzić.

Natomiast przychylam się do stwierdzenia iż tych samolotów było 36 a zapowiadało się prawdopodobnie więcej. Mało kto podaje że i 29 plm w Ornecie był szykowany na przezbrojenie w te maszyny. W 1959 roku w etacie miał 12 maszyn wersji PF ale nigdy nie został w nie uzbrojony. A więc pojawia się kolejna jednostka oprócz Poznania, Słupska i Mierzęcic.

Jeżeli chodzi o ich numery boczne i seryjne to w chwili obecnej jedynym źródłem gdzie można byłoby to sprawdzić to pozostają tylko rozkazy dzienne jednostek - Tam powinny być dane o przydziale poszczególnych samolotów technikom-załogom

Grzegorz

Doskonale zdaję sobie sprawę z pewnych ułomności meldunków o stanach bojowych. Spis, o którym pisałem pochodził z 1 lipca 1965 r. i nie uwzgledniał np. samolotów MiG-21, które zostały dostarczone pod koniec czerwca 1965 r. do poszczególnych jednostek.

Co do wspomnianej katastrofy. to wiarygodna jest data 15.09.1961 (gdzieś pojawił się rok 1962, ale to raczej zwykła literówka)

R.

Robercie !

Z tego co jeszcze pamiętam takie meldunki to w sumie robiło się raz na miesiąc czyli jest to zestawienie miesięczne. Trudno w tym wypadku żądać ściśle sprecyzowanych dat nie mniej jednak w pewnym sensie uściślają terminy przyjecia / ubycia danego sprzętu. A jest to zdecydowany postęp w stosunku do dat rocznych.
Pisząc swój post miałem na myśli fakt iż w opracowaniach tego typu autorzy często nieświadomie mylą daty ubycia / przyjęcia sprzętu nie znając zasad pisania takich meldunków i innych procedur. Stąd też powstaje szereg dat różniących się od siebie a następnie są powielane przez innych. Bardzo dobrze byłoby aby podawano konkretne źródło (np. protokół przyjęcia - przekazania, meldunek o stanie bojowym itp.) tak aby czytający miał niejako rozeznanie. Przyjęcie maszyny np 25.07 nie będzie uwidocznione w takim meldunku za m-c lipiec a dopiero w sierpniowym. Natomiast powołując się na np.relacje ustną to taka maszyna rzeczywiście pod koniec lipca była w jednostce. I już powstaje rozbieżność i powód do jakże częstych sporów a wręcz kłótni na szerokim forum jak to u nas Polaków często i gęsto bywa

Grzegorz

Nie widziałem tego tajemniczego spisu ale rację ma Robert R. i Paweł P.
Oto w prezencie noworocznym spis naszych MiG-19.

MiG-19P (24 szt):
721
723
724
726
727
728
729
730
732
734
736
739
1007
1008
1011
1012
1015
1017
1018
1021
1023
1024
1025
1029

MiG-19PM (12 szt.):
902
904
905
906
908
909
910
911
912
914
916
917

Niestety nie mam obecnie czasu aby przepisywać inne informacje dotyczące tego typu samolotów.
Jeśli jesteście jeszcze czymś zainteresowani proszę przesłać mi ten plik z listą pytań. Może znam na któreś odpowiedź.
Pozdrawiam wszystkich numeromaniaków.
jcislak@poczta.onet.pl

Ostatni Aeroplan jest w całości (zesyt + płyta CD) poświęcony śmigłowcowi W3 i jego odmianom. polecam miłosnikom lotnictwa i numerologii - jeśli jeszcze go nie mają.

pozdrowinia
AR

Wykaz śmigłowców Mi 17

Mi 17 106 M 01 701
Mi 17 106 M 02 602
Mi 17 106 M 03 603
Mi 17 106 M 04 604
Mi 17 106 M 05 605
Mi 17 106 M 06 606
Mi 17 106 M 07 607
Mi 17 106 M 08 O608

Przeglądając strony internetowe napotkałem zdjęcie śmigłowca z numerem na belce ogonowej 0600 z tym iż pierwsza cyfra 0 (zero) wyraźnie była domalowana. Czy ktoś zna numer fabryczny tej maszyny?