W ramach korpusu jutlandzkiego (LANDJUT) była niemiecka 6. DZmech (do końca lat 80-tych wyposażona wyłącznie w Leopardy 1) i duńska Dywizja Jutlandzka (3 brygady zmech + grupa bojowa piechoty zmot) - Leopard 1 i Centurion; samych wysp miały bronić 2 x BZmech i 4 x Grupy Bojowe;
do tego w ramach LANDJUT Niemcy oddawali Dowództwo Terytorialne Szlezwiku-Holsztynu w składzie 2 brygad OT i 2 pułków OT (brygada miała 1 baon panc na M48 A2GA2 przezbrojone w armaty 105mm, dwa baony zmot/albo M113, dywizjon holowanych haubic - najprawdopodobniej 105mm ew. 155mm M114; pułk miał 3 baony zmotoryzowane).
O ile wiem, to w ramach desantu morskiego na Danię piechota morska (polska i ZSRR) miała byc tylko pierwszym rzutem, mającym opanować przyczółki, które następnie byłyby wykorzystane prze 1-2 dywizje strzelców zmot ("ciężkie") transportowane w drugim-trzecim rzucie
6PDPD
#82Mam jeszcze następujące pytanie: jak właściwie była liczebnośc pododdziałów wchodzących w skład 6 PDPD? Interesuje mnie okres połowy lat 80., gdy jeszcze była to dywizja, a nie brygada; w monografii H. Królikowskiego brak jest tych informacji, co mocno utrudnia porównanie naszej jednostkiz analogicznymi jednostkami innych krajów. Interesuje mnie liczebnośc batalionu/kompanii, dywizjonu artylerii itp.
Będę wdzięczny za informacje
Będę wdzięczny za informacje
7. Łużycka Dywizja Desantowa
#83Zastanawia mnie obecnie jedna rzecz od 1988 r. LWP przechodziło proces transformacji.
Wcześniej posiadaliśmy:
5xDPanc
8xDZmech
1xDDes później 1xBOW
1xDPD później 1xBPSzt
w wyniku zmian zlikwidowano czwarte pułki w Dywizjach a nowy plan zakładał:
9xDZmech (3 skadrowane: 1, 10 i 16)
4xBMT
Ale co miało się stać z 7 BOW?
Czy jeszcze w LWP planowano jej rozwiązanie skoro kupowano równocześnie Lubliny?
Czy zamierzano wymienić uzbrojenie?
Wcześniej posiadaliśmy:
5xDPanc
8xDZmech
1xDDes później 1xBOW
1xDPD później 1xBPSzt
w wyniku zmian zlikwidowano czwarte pułki w Dywizjach a nowy plan zakładał:
9xDZmech (3 skadrowane: 1, 10 i 16)
4xBMT
Ale co miało się stać z 7 BOW?
Czy jeszcze w LWP planowano jej rozwiązanie skoro kupowano równocześnie Lubliny?
Czy zamierzano wymienić uzbrojenie?
#84Proces projektowania i budowy ODS typu Lublin trwał od przełomu lat 70. i 80. Miało ich powstać 12. Wyhamowano produkcję do 5 własnie gdy zmieniła się sytuacja polityczno-militarna.
#85Dziękuję za informację.
W tej chwili musiałbym postawić zupełnie abstrakcyjne pytanie:
Jak planowano w końcu lat 70-tych przezbroić 7 DD?
Prawdopodobnie zamiast Topasów miały pojawić się BWP-1 co oznaczałoby również wycofanie PT-76. Tylko co dalej tylko likwidacja kczp w pdes., przezbrojenie bczp na T-72 czy może przejście 7 DD na strukturę batalionową.
Gdyby ktoś kiedyś znalazł odpowiedź byłbym wdzięczny, chociaż osobiście wątpię czy kiedyś się tego dowiemy.
W tej chwili musiałbym postawić zupełnie abstrakcyjne pytanie:
Jak planowano w końcu lat 70-tych przezbroić 7 DD?
Prawdopodobnie zamiast Topasów miały pojawić się BWP-1 co oznaczałoby również wycofanie PT-76. Tylko co dalej tylko likwidacja kczp w pdes., przezbrojenie bczp na T-72 czy może przejście 7 DD na strukturę batalionową.
Gdyby ktoś kiedyś znalazł odpowiedź byłbym wdzięczny, chociaż osobiście wątpię czy kiedyś się tego dowiemy.
#86Witam Panów!!!
Jestem kolekcjonerem naszywek wojskowych.
Mam wielką prośbę-czy któryś z Panów może napisać jakie kolory naszywek nosiły poszczególne pułki
7. Łużyckiej Dywizji desantowej?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Jestem kolekcjonerem naszywek wojskowych.
Mam wielką prośbę-czy któryś z Panów może napisać jakie kolory naszywek nosiły poszczególne pułki
7. Łużyckiej Dywizji desantowej?
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
#87Witam,
Widzę, że interesuje się Pan 7 ŁDD. Mam w domu (nie ukrywam, że na zbyciu) Kronikę 7 Dywizji Desantowej prowadzoną przez chor. Szczepańca. Ponad setka zdjęć, wycinków z prasy itd. Kronikę uratowałem przed wywiezieniem na wysypisko w trakcie przekształceń 7 DD w 7 BOW, a dalej w 1 BOT. Leży u mnie i czeka na chętnego.
Pozdrawiam
Mariusz
Widzę, że interesuje się Pan 7 ŁDD. Mam w domu (nie ukrywam, że na zbyciu) Kronikę 7 Dywizji Desantowej prowadzoną przez chor. Szczepańca. Ponad setka zdjęć, wycinków z prasy itd. Kronikę uratowałem przed wywiezieniem na wysypisko w trakcie przekształceń 7 DD w 7 BOW, a dalej w 1 BOT. Leży u mnie i czeka na chętnego.
Pozdrawiam
Mariusz
#88Czy ktoś zna daty kiedy w 11. bczśr 7. Dywizji Desantowej wymieniono T-34-85 na T-55 a potem kiedy je wymieniono na PT-76. Zaznaczam, że chodzi mi wyłącznie o batalion czołgów średnich.
#89Witam,
nie jestem pewny, czy Panowie nie mylą batalionów czołgów. Wprawdzie moja pamięć nie sięga tak daleko, ale w pewnym okresie istnienia 7DD były dwa bataliony czołgów 11 (pływających) i 12 (średnich). 12 bcz był (pzynajmniej od 1983 r.) z założenia mobilizowany, a więc "na workach". Kiedy zaś 7DD przeszła z czołgów średnich na pływające postaram się dowiedzieć z wiarygodnego źródła.
Pozdrawiam
Mariusz
nie jestem pewny, czy Panowie nie mylą batalionów czołgów. Wprawdzie moja pamięć nie sięga tak daleko, ale w pewnym okresie istnienia 7DD były dwa bataliony czołgów 11 (pływających) i 12 (średnich). 12 bcz był (pzynajmniej od 1983 r.) z założenia mobilizowany, a więc "na workach". Kiedy zaś 7DD przeszła z czołgów średnich na pływające postaram się dowiedzieć z wiarygodnego źródła.
Pozdrawiam
Mariusz
#90WItam
To dość ciekawa informacja, bo chyba dotychczas wszyscy sądzili że 7. DD składała się z trzech pułków desantowych i jednego batalionu czołgów (kiedyś średnich (gdy miał na stanie T-34 a potem T-55) a później pływających (gdy wprowadzono juz PT-76))
To dość ciekawa informacja, bo chyba dotychczas wszyscy sądzili że 7. DD składała się z trzech pułków desantowych i jednego batalionu czołgów (kiedyś średnich (gdy miał na stanie T-34 a potem T-55) a później pływających (gdy wprowadzono juz PT-76))