Artyleria naziemna WP - rozwój organizacyjny
#21Cześć Tomek !
Sam mam sporo wątpliwości co do struktur i etatów 1. WDKaw.
Dr J. Kajetanowicz (str. 73) pisze, że cyt. " das posiadał identyczną strukturę jak dywizjon w DP ", a wcześniej na tej samej stronie - w strukturze 1. WDKaw wymienia też etat 2/4.
Według mnie etat 2/4 - to dywizjon artylerii przeciwpancernej (samochodowej), wyposażony w armaty przeciwpancerne 76 mm Zis-3, a nie działa samobieżne. Dlatego też wydaje mi się, że raczej chodziło w tym przypadku o dywizjon artylerii samochodowej, a nie samobieżnej.
Wątpię, żeby ten das został sformowany. A jeżeli już - to na pewno nie posiadał dział samobieżnych
SU 76 i SU 57. Chyba, że planowano go wyposażyć w działa zdobyczne ?.
Praktycznie od marca 1945r. nie formowano juz dywizjonów artylerii samobieżnej - dlaczego więc w przypadku 1. WDKaw zrobiono by wyjątek ?.
W notatkach spisanych z artykułu Sławomira Sadowskiego " Ostatnie wielkie jednostki konne WP " zamieszczonego w Zeszytach Naukowych WSO im. J. Bema, nr 14 - nie mam odnotowanej nazwy 5.das.
" W dniu 18. 05. 1945r. 1. Warszawska Dywizja Kawalerii została wyłączona ze składu 1. Armii WP
i podporządkowana bezpośrednio Naczelnemu Dowódcy WP. 1. WDK wyznaczono do ochrony
odcinek granicy nad Odrą od Świnoujścia do Słubic. W dniu 23. 05. 1945r. - 1. WDK przesunięto do
rejonu Gorzowa, a w dniu 09. 06. 1945r. włączono w skład 2. Armii WP. Następnie podporządkowano
ją 1. Korpusowi WP (DOW Koszalin). Na Środkowe Pomorze 1. WDK przybyła w dniu 07.07.1945r.
Dowództwo 1. WDKaw, 3. Pułk Ułanów, 57. Pułk Artylerii Konnej, 4. Dywizjon Artylerii
Przeciwlotniczej, 10. Szwadron Łączności, 12. Szwadron Saperów oraz jednostki tyłowe stanęły
w m. Koszalin, 2. Pułk Ułanów w m. Sławno, a 1. Pułk Ułanów w m. Trzebiatów ".
Być może 5. das (?) nigdy nie został sformowany - podobnie jak 5. Pułk Ułanów tej dywizji.
Natomiast sformowany we wrześniu 1945r. - 5.dappanc miał już inny etat niz formowane w tym samym czasie według etatu 2/4 - dappanc DP.
Dla mnie też jest zagadką dlaczego dwa dappanc (w składzie 1. WDKaw i 6. DP) miały ten sam numer (5).
Pozdrawiam.
K. P.