17 Dywizja Piechoty

17 Dywizja Piechoty

Dziękuję za wyjaśnienia i dodatkowe informacje dot. etatów DP nr 2/1-2/6, 2/8 i 2/10
oraz „ genealogii” stosowania nazwy dywizjon artylerii samochodowej/samobieżnej.
Pana informacje potwierdzają moje przypuszczenia.
Te etaty 2/7 i 2/9 gdzieś po drodze się „ulotniły”.
Też byłbym skłonny przyjąć, że etat 2/9 jeżeli już istniał nie powinien dotyczyć jednostki zabezpieczenia
jaką była Piekarnia Wojskowa.
Sugestie dot. nazwy pułk / dywizjon artylerii samochodowej - przekonują mnie.
Jakoś nie wpadłem na to, że może być to nazwa zapożyczona z języka rosyjskiego.
Niejako korzystając z okazji chciałbym podziękować (sądzę, że nie tylko w swoim imieniu)
za prawdziwy bestseller dla osób interesujących się tą problematyką - jakim niewątpliwie jest Pana książka „ Polskie wojska lądowe w latach 1945 - 1960”.
Ogrom pracy.
Mam nadzieję, że następne wydania będą wykraczały poza rok 1960 (tak jak w wojskach chemicznych i inżynieryjnych).
Na zakończenie - jedno pytanie.
Otóż na stronie 39 - podaje Pan, że 14. DP w lecie 1945r. podporządkowana była OW - Poznań zaś jej dowództwo stacjonowało w Ostródzie. Właśnie ta Ostróda nie daje mi spokoju.
Z moich informacji wynika, że Rozkazem Naczelnego Dowódcy WP Nr 58/Org z dnia 15.03.1945r.
sformowano 14. Dywizję Piechoty w Bydgoszczy oprócz 47. Pułku Piechoty formowanego w Świeciu
i 49. Pułku Piechoty formowanego w Chełmnie. Formowanie dywizji zakończono w dniu 01.07.1945r.
Nic nie wiem by dywizja ta nawet na krótko stacjonowała w Ostródzie.
Spotkałem się co prawda z nie potwierdzoną informacją, że jakiś czas dywizja ta przebywała w m. Ostrów Wielkopolski. Ale źródła tej informacji są mało wiarygodne.
Terytorialnie Poznański OW nie obejmował przecież Okręgu Mazurskiego.
Podlegał on OW - Warszawa. Czyżby 14. DP stacjonowała eksterytorialnie ?.
Ponadto dwie dywizje w bezpośredniej bliskości (15. DP w Olsztynie) zaprzeczałyby ówczesnemu systemowi dyslokacji jednostek piechoty.
Jeżeli to możliwe proszę o odpowiedź w tym temacie.

Serdecznie pozdrawiam.
Krzysztof Puchala

17 Dywizja Piechoty

Witam!

Wracając do nazwy pododdziałów artylerii samobieżnej sformowanych w czasie II WŚ to przymiotnik "samochodowej" w nazwach tych jednostek stosowano nie tylko w rozkazach powołujących je do zycia ale także umieszczano na sztandarach wręczanym tym jednostkom.
W cytowanej już pracy Stanisława Komornickiego na stronach 198 i 202 umieszczono fotografie sztandarów 24 i 25 Pułku Artylerii Samochodowej.

Pozdrawiam Grzegorz

17 Dywizja Piechoty

Witam !

Co prawda pytanie nie jest kierowane do mnie, ale ja nie spotkałem sie z nazwą 11.sdas.
Z tego co wiem to dywizjon "Pionów" nosił nazwę - 6. Dywizjon Artylerii 5. BAA.
Potocznie zaś - dywizjon artylerii wielkiej mocy.

K. P.

17 Dywizja Piechoty

Witam Uczestników.

Za sprawą Grzegorza sprawa 11das z Głogowa została wyjaśniona. Był to nr dyonu "PIONÓW" czasu"W"
gdy jednostka przechodziła w podporządkowanie Frontu.

Mam pytanie do K. PUCHAŁY odnośnie przesunięć jednostek między 15,21,22 i 18 DP w l.50-tych.
Czy mógłbyś przybliżyć te roszady? Np.czy przeformowywana 15DP na 15 DZ przekazywała swoje pułki
(50,53,54pp) w 1954 czy miało to miejsce w 1952.

pozdrawiam Tomek.

P. S. Książka p. KAJETANOWICZA jest rewelacyjna!Długo czekałem (i pewnie nie tylko ja) na takie opracowanie. Szkoda tylko, że zmiany składu bojowego podane są tylko dla niektórych dywizji.
Ale to nie pomniejsza wysokiej oceny tej znakomitej pracy.
Pozdrawiam Tomek

17 Dywizja Piechoty

Witam !

W uzupełnieniu mojego postu z 26 lutego 2005r.:

* 14. Samodzielny Batalion Łączności 17. DP w m. Kraków
(etat 2/5 - 164 żołnierzy)

Pozdrawiam.

K. P.

17 Dywizja Piechoty

Witam Krzysztof !

W pracy P. Piotrowskiego " SOW przekształcenia organizacyjne 1945-1956" autor w aneksie nr 1 (str.251) podaje, że 14 bł wchodził w skład 7 Łużyckiej Dywizji Piechoty. Podaje również nazwisko dowódcy tego batalionu. Czy sądzisz, że w w/w pracy jest błąd ? W tym samym aneksie autor wymienia również 7 dapp w składzie tej Dywizji, co jest na pewno błędem.

pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

17 Dywizja Piechoty

Tomek !

W skład 7. DP wchodziła 14. Samodzielna Kompania Łączności (a nie 14. Batalion Łączności).
Z tymi numerami kompanii (batalionów) DP - jest sporo nieścisłości w pracach Komornickiego,
Jurgielewicza, Pawłowskiego, które niestety później były powielane w innych opracowaniach.
Prawidłowe nazwy i numery to:

* 1. DP - 1. Samodzielna Kompania Łączności
* 2. DP - 2. Samodzielna Kompania Łączności
* 3. DP - 3. Samodzielna Kompania Łączności
* 4. DP - 4. Samodzielna Kompania Łączności
* 5. DP - 12. Samodzielna Kompania Łączności
* 6. DP - 15. Samodzielna Kompania Łączności
* 7. DP - 14. Samodzielna Kompania Łączności
* 8. DP - 13. Samodzielna Kompania Łączności
* 9. DP - 16. Samodzielna Kompania Łączności
* 10. DP - 19. Samodzielna Kompania Łączności
* 11. DP - 17. Samodzielna Kompania Łączności (w pierwszym składzie z 1944r. z 3. AWP)
* 11. DP - 18. Samodzielny Batalion Łączności (od marca 1945r.)
* 12. DP - 18. Samodzielna Kompania Łączności (w pierwszym składzie z 1944r. z 3. AWP)
* 12. DP - 19. Samodzielny Batalion Łączności (od marca 1945r.)
* 13. DP - 20. Samodzielny Batalion Łączności
* 14. DP - 21. Samodzielny Batalion Łączności
* 15. DP - 27. Samodzielny Batalion Łączności
* 16. DP - 12. Samodzielny Batalion Łączności
* 17. DP - 14. Samodzielny Batalion Łączności

Oczywiście 7. dappanc w składzie 7. DP - to pomyłka.

Pozdrawiam.
K. P.

17 Dywizja Piechoty

Uzupełnienie.
Prezentowany w poprzednim poście wykaz - obrazuje stan z czerwca 1945r.

K. P.

17 Dywizja Piechoty

Cześć Krzysztof !

Jesteś niesamowity !!!!!!!

Mam jeszcze jedno pytanie: w lipcu 1945 miejsce kł w DP zajął bł. Etat 2/1- 2/10 miał jednak bardzo krótki żywot (do lutego 1946). Czy we wszystkich DP posiadających dotychczas kł faktycznie sformowano bł. Pytam, ponieważ bardzo rzadko można spotkać się z pełnymi nazwami batalionów łaczności z tego okresu. A poza tym występuje jeszcze stara prawda LWP, że " etat swoje -życie swoje"

pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek

17 Dywizja Piechoty

Witam !

Sprawa stacjonowania 14DP w Ostródzie miała charakter czasowy. W lipcu 1945 r Dywizję skierowano do rejonu Warmii, gdzie uczestniczyła w tzw. " bitwie o chleb " czyli prowadziła akcję żniwną na tych terenach. Drugim zadaniem Dywizji było zabezpieczenie akcji osiedleńczej.

Manewr dyslokacji 14DP na Warmię odbywał się pieszo i trwał prawie 2 tygodnie (7 - 17.07.1945) i zyskał miano "Wielkiego Marszu ". Niestety udało mi się ustalić dyslokacje tylko:

* sztab 14DP Ostróda
* sztab 49 PP Lidzbark W. (pododdziały były rozmieszczone w promienu 30 km od miasta)

Do stałych garnizonów Dywizja powróciła w pażdzierniku 1945 r

Pozdrawiam Tomek

P. S. Według moich informacji 49 PP formował się w m. Koronowo (ok. 20km na północ od Bydgoszczy).
Do Chełmna przeszedł dopiero w dn.3-8.10.1945 r.
Pozdrawiam Tomek