17 Dywizja Piechoty
#11Dziękuję za wyjaśnienia i dodatkowe informacje dot. etatów DP nr 2/1-2/6, 2/8 i 2/10
oraz „ genealogii” stosowania nazwy dywizjon artylerii samochodowej/samobieżnej.
Pana informacje potwierdzają moje przypuszczenia.
Te etaty 2/7 i 2/9 gdzieś po drodze się „ulotniły”.
Też byłbym skłonny przyjąć, że etat 2/9 jeżeli już istniał nie powinien dotyczyć jednostki zabezpieczenia
jaką była Piekarnia Wojskowa.
Sugestie dot. nazwy pułk / dywizjon artylerii samochodowej - przekonują mnie.
Jakoś nie wpadłem na to, że może być to nazwa zapożyczona z języka rosyjskiego.
Niejako korzystając z okazji chciałbym podziękować (sądzę, że nie tylko w swoim imieniu)
za prawdziwy bestseller dla osób interesujących się tą problematyką - jakim niewątpliwie jest Pana książka „ Polskie wojska lądowe w latach 1945 - 1960”.
Ogrom pracy.
Mam nadzieję, że następne wydania będą wykraczały poza rok 1960 (tak jak w wojskach chemicznych i inżynieryjnych).
Na zakończenie - jedno pytanie.
Otóż na stronie 39 - podaje Pan, że 14. DP w lecie 1945r. podporządkowana była OW - Poznań zaś jej dowództwo stacjonowało w Ostródzie. Właśnie ta Ostróda nie daje mi spokoju.
Z moich informacji wynika, że Rozkazem Naczelnego Dowódcy WP Nr 58/Org z dnia 15.03.1945r.
sformowano 14. Dywizję Piechoty w Bydgoszczy oprócz 47. Pułku Piechoty formowanego w Świeciu
i 49. Pułku Piechoty formowanego w Chełmnie. Formowanie dywizji zakończono w dniu 01.07.1945r.
Nic nie wiem by dywizja ta nawet na krótko stacjonowała w Ostródzie.
Spotkałem się co prawda z nie potwierdzoną informacją, że jakiś czas dywizja ta przebywała w m. Ostrów Wielkopolski. Ale źródła tej informacji są mało wiarygodne.
Terytorialnie Poznański OW nie obejmował przecież Okręgu Mazurskiego.
Podlegał on OW - Warszawa. Czyżby 14. DP stacjonowała eksterytorialnie ?.
Ponadto dwie dywizje w bezpośredniej bliskości (15. DP w Olsztynie) zaprzeczałyby ówczesnemu systemowi dyslokacji jednostek piechoty.
Jeżeli to możliwe proszę o odpowiedź w tym temacie.
Serdecznie pozdrawiam.
Krzysztof Puchala