Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

Witam po przerwie urlopowej. Niestety pamięć jest zawodna a wielu faktow niestety nie rejestrowałem w bardziej trwały sposób. Odtwarzam z pamięci:
- 1kp Kwaszenina, 2 kp Trzcianiec, inne obiekty (nie pamiętam czy były to siedziby kompanii czy też wydzielonych pododdziałów) to Trójca i Tyrawa,
- Osrodek w Raduczu podlegał bezośrednio NJW MSW. Na początku lat 80-tych na pewno służył 1 BZmot i 7 płącz z Iwicznej, oddziały o charakterze szkolnym nie podlegały komendzie ośrodka korzystały jedynie z jego bazy.

Likwidacja NJW MSWiA

Witam,
Szukam informacji odnosnie likwidacji NJW MSWiA.

zgodnie z art 1 ustawy z dnia 22 grudnia 1999 r.o czasowym podporządkowaniu niektórych jednostek wojskowych (Dz.U.00.2.6 z późn. zm.) "Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Jednostka Wojskowa Nr 1004 - Biuro Ochrony Rządu - oraz jednostki podległe Szefowi Biura Ochrony Rządu - JW. 1061, JW. 2610, JW. 2611, JW. 3049 - zwane dalej "jednostkami wojskowymi" - w celu ich restrukturyzacji pozostają podporządkowane ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych do dnia 31 grudnia 2000 r.". Pozniej przedluzono w/w termin do 31.XII.2001 r.
Ustawa z dnia 16 marca 2001 r. o Biurze Ochrony Rządu (t.j. Dz.U.04.163.1712 z późn. zm.) uchyliła w/w ustawe, i w art. 144-150 na nowo uregulowala kwestie restrukturyzacji NJW MSWiA. Art 144 ustawy o BOR stanowił iż "jednostki wojskowe podległe ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych, podlegają likwidacji do dnia 31 grudnia 2001 r." i w tym terminie zostają podporządkowane ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych.

Wynika z tego iż ustawa o BOR wprowadziła podporządkowanie ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych określonych jednostek wojskowych, tj.:
- Nadwiślańskich Jednostek Wojskowych Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji w likwidacji,
- Jednostki Wojskowej Biuro Ochrony Rządu,
- podległych szefowi BOR jednostek: I Warszawska Brygada Zmotoryzowana, Garnizonowy Węzeł Łączności, Orkiestra Reprezentacyjna oraz Garnizonowa Stacja Obsługi.

Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe zostały z data okreslona powyzej rozformowane. Czesc zolnierzy przeszla do nowoutworzonego BOR-u zas czesci zlozono wypowiedzenia.

Prosze o kontakt osoby majace informacje w temacie likwidowania NJW a takze zlnierzy ktorzy sluzyli w tych jednostkach w momencie ich restrukturyzacji.

Pozdrawiam,
Łukasz Bieryło

Uprzejmie proszę o wszelkie możliwe wiadomości na temat plutonu rozpoznania konnego 4 pułku NJW (bieszczadzkiego). Interesuje mnie szczególnie data powstania plutonu, miejsca kwaterowania, jego liczebność, kadra, uzbrojenie, zadania, ilość koni, posiadane rzędy końskie, ważniejsze wydarzenia. Czy istniały również inne oddziały konne NJW ?

W Piasecznie była filia jednostki, 2621 czyli tej z Legionowa. W Piasecznie (a właściwie w Iwicznej) jednostka mieściła się przy Szkole Ruchu Drogowego MO (to też przykrywka, bo było tam i ZOMO i ASW i jeszcze coś, ale bardzo tajne) W Piasecznie była szkółka podoficerska i batalion BIB.
W Legionowie co prawda na bramie pisało, że jest tam wojsko (w Piasecznie nie), ale w gruncie rzeczy była to przykrywka dla szkoły SB.
Piaseczno (Iwiczna) pilnowało (warty) pilnowało też Pałacu Mostowskich.
Legionowo (a wiec i Piaseczno) zabezpieczało (chyba częściowo) obsadę Arłamowa i całkowicie załogę Przasnysz.
Dane z lat 1985-87.

W okolicach Przasnysza było lotnisko (lotnisko!, za dużo powiedziane!) podległe NJW. "Załoga Przasnysz" (okolice Sierakowa) pilnowała (chyba żeby trawa równo rosła) tego "lotniska. Czyli warta tam i kilka kilometrów dalej w lesie w okolicach miejscowości Karwacz. Tam z kolei były jakieś magazyny. Kto się tam załapał był na wczasach. Jeden zawodowy i czterdziestu kilku rozbójników! Pozdrowienia dla "majora Ognia".

Witam
Koło Przasnysza było lotnisko gruntowe które było użytkowane przez pułk szkolny, o ile pamiętam w latach 50-tych. Po jego rozformowaniu lotnisko zostało choć istnienie obsady trochę mnie zaintrygowało bo w ten sam sposób powinny być "załogi" i innych lotnisk polowych (gruntowych) np. w Kroczewie [ może była "obsługiwana" przez jednostkę z Modlina ? ], Słomczynie, m. Wysokie Mazowieckie i kilku innych

Witam.

Mam do Państwa trzy pytania dotyczące NJW i dlatego zdecydowałem się reaktywować ten temat.

Pierwsze dotyczy Oddziału Zabezpieczenia Obiektów Specjalnych (Oddział Zabezpieczenia Obiektów Kierowania WOW ?) Jaki był skład tej jednostki i jej zadania (domyślam się, że chodzi o przejęcie w wypadku "W" strategicznych obiektów dowodzenia w stolicy, ale czy ten tok rozumowania jest słuszny)?

Drugie pytanie: czy w/w Oddział Zabezpieczenia Obiektów Specjalnych to ta sama jednostka co 9. Batalion Specjalny NJW? Na jego temat wiem jedynie to, że przeznaczony był do ochrony placówek dyplomatycznych obcych państw na terenie Polski, stacjonował w Warszawie na ulicy Podchorążych 38 i został rozwiązany w 1995. Czy posiada ktoś informacje na temat szkolenia, jakie przechodzili żołnierze służący w tym batalionie?

Trzecie pytanie:Żandarmeria NJW. Samodzielny Oddział Żandarmerii z Emowa był jedynym takim oddziałem w NJW? Czy poszczególne pułki/brygady posiadały własne oddziały ŻW?

Chcę zaznaczyć, że nie jestem historykiem wojskowości, a raczej pasjonatem historii, do tego młodym wiekiem, proszę więc o wyrozumiałość, jeśli pytam o rzeczy trywialne

Pozdrawiam

Witam jako nowy i też mam kilka pytań w temacie:

1) Czy wydano jakąś monografię lub inne obszerne opracowanie historyczne na temat NJW MSW? jak dotąd nic nie znalazłem, ale może słabo szukałem...

2) Czy jakiś akt prawny inny niż ówczesne przepisy ogólnowojskowe regulował zasady użycia przez żołnierzy NJW MSW broni lub środków przymusu bezpośredniego? Chodzi mi zwłaszcza o okres po roku 1990

3) Czy i na jaką skalę NJW wspierały po roku 1990 działania innych służb - Policji, Straży Granicznej? Znalazłem tylko fragmentaryczne informacje że pograniczników wspierało lotnictwo (103 Pułk) i wspomniana kompania rozpoznawcza z Trzciańca

Pozdrawiam
Michał Piekarski

Poszukuję jakichkolwiek informacji o JW-3042. Czy była to Nadwiślańska Jednostka Wojskowa czy MON. Jaka była jej nazwa i gdzie są przechowywane jej dokumenty.