Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

Re: Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

witam.
Zdaje sie że mój ojciec był w jednej z takich formacji , niestety nie moge wejść dalej bo jestem nowy , potrzebuje opublikować 5 postów - jak to sie robi ? mogłby Pan pomóc bo jestem bardzo ciekaw tego tematu.

pozdrawiam, jarosław

Parę pytań:

1) ktoś napisał tu, że niejaki Pan Ogień awansował za zasługi z sierżanta na majora. Domyślam się, że skoro stało się to w tempie błyskawicznym, to nie spełniał wymogów formalnych takich, jakie obowiązywały w MONie (wyższe wykształcenie + kurs oficerski lub WSO). Czyżby wojska MSW miały pod tym względem inne przepisy kadrowe?

2) co wiecie o pododdziale konnym Bieszczadzkiej jednostki NJW?

3) czy w Batalionie Ochrony Ambasad dużo było żołnierzy z wykształceniem podstawowym i niepełnym podst.? Pytam, bo tak właśnie przedstawiał się stan kwalifikacji zetoli z innych jednostek NJW, tyle że baon o który pytam był elitarny. No i później przeszedł (razem z całą Warszawską Brygadą Zmot.) pod BOR, a tam trzeba było mieć chyba min. średnie

Samodzielnej jednostki konnej w JW 2669 nie było. Pododdziały gdzie wystpowały w strukturze etatowej konie to:
- kompania rozpoznania; pluton rozpoznania konnego,
- kompania wsparcia; pluton granatników SPG-9.
To były wszystkie pododziały.

Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW

W 1996 r. w MSW pojawiła się koncepcja utworzenia na bazie NJW tzw. Żandarmerii Narodowej. Miała być ona formacją parapolicyjną wykorzystywaną do działań konwojowo-ochronnych oraz działań porządkowych realizowanych przez pododdziały zwarte. Struktura miała liczyć ok. 6-8 tys. ludzi, przy czym plany przewidywały pełne jej uzawodowienie w ciągu kilku lat. Trochę informacji na ten temat zawiera Biuletyn nr 2933/II ze wspólnego posiedzenia Komisji Administracji i Spraw Wewnętrznych oraz Komisji Obrony Narodowej przeprowadzonego 25-09-1996 r. Czy ktoś może ma założenia do ówczesnej ustawy czy jakieś dokumenty źródłowe?