Witam
Mam pytanie skoro KBW były protoplastą ZOMO to czy ZOMO stworzono na bazie KBW - wg mojej wiedzy raczej ZOMO formowano od podstaw. Tylko co się stało z jednostkami KBW. NJW w końcówce lat 80-tych liczyły ok. 9000 żołnierzy czyli całkiem sporo jednostek i żołnierzy było ponad etaty NJW - czy wiadomo jak wyglądało przejście KBW w NJW i ZOMO?
Nadwiślańskie Jednostki Wojskowe MSW
#32witam, ja również służyłem w Bieszczadach /jako mundurowiec /w latach 1993 - 1998, pozdrowienia
#33Widzę, że nie przeczytał pan wyraźnie co napisałem. Zaznaczyłem, że może i KBW było protoplastą ZOMO. Pewnosci takiej nie mam. Być może część kadry przeszła do tej formacji. Formacje milicyjne w resorcie bezpieczeństwa tworzono dla potrzeb milicji i jej zadań. KBW po 56 roku zmierzało w kierunku formacji OTK. Po rozwiązaniu KBW w 1965 to jednostki tej formacji stanowiły zalążek OTK. Jedynie niewialka częśc oddziałów KBW pozostała pod rozkazami MSW, i to one stanowiły zaczątek NJW MSW. W swoim poscie pan Gryz opisal jakie jednostki były KBW były protoplastą NJW MSW
#34Prepraszam ale z tego co ustaliłem ZOMO tworzono od podstaw. Nie powstało na bazie KBW.
#35Gdy rozpoczynałem swoją służbę w NJW MSW formacja ta składała się z
1. Dowództwa JW MSW w Warszawie na Podchorążych nr JW 2601,
2. Warszawaka Brygada MSW im "Czwartaków AL" JW 2610 - Warszawa ul. Podchorążych,
3. Śląska Brygada MSW im Gwardi Ludowej" JW 1492 - Katowice ul. Żadanowa,
4. 3 pułk inżynieryjno - budowlany nr już nie pamiętam - lokalizacja tej jednostki Legionowo, Piaseczno i
chyba Bemowo tej ostatniejnie jestem pewien,
5. pułk łaczności JW 1060 - Emów gm. Wiązowna
6. 4 bieszczadzki pułk zmotoryzowany JW 2667 - Kwaszenina częśc pododdziałów rozlokowana była
Trzcianiec, Trójca, Arłamów, Ustrzyki Dolne, Grąziowa, wcześniej Tarnawa Dolna, Muczne to przed
moim tam przybyciem,
7. 7 samodzielny batalion inżynieryjny JW 1917 - Bemowo Warszawa,
8. 8 Oddział Zabezpieczenia Obiektow Specjalnych JW 3668 Warszawa ul. Podchorążych,
9. 103 pułk lotniczy JW 1159 - Bemowo Warszawa,
10. Ośrodek Skolenia Poligonowego Raducz JW 2501 - Raducz gm Nowy Kawęczyn,
11. 9 samodzielny batalion zabezpieczenia i obslugi DNJW MSW.
Tyle bylo jednostek ja ja rozpoczynałem karierę w NJW. Dowódcą tej formacji był płk FILIPEK. Pierwszą moją jednostką był 9 sbzio karierę rozpoczynałem na krem, następnie przeniesiono mnie do JW 1060 Emów na 1 błącz. jaok dowódcę plutonu zabezpieczenia choć faktycznie pełnilem obowiązki dowódcy plutonu szkolnego kierowców, następnie była JW 2667 gdzie od dowódcy plutonu transportowego, przez zastępcę do spraw technicznych kompanii transportowej, dowódcę tejże kompanii, wpadłem do służb technicznych logistyki JW 2667 gdzie pełniłem funkcje oficera zaopatrzenia, inżyniera pułku. Zakończyłem swoją karierę jesienią 1995 gdy losy formacji zaczęły się chwiać i przeszedłem do MON - u.
W czasie mojej służby pod skrzydła NJW MSW dodano pare jednostek z MON. Było to w początku lat 90 i nie bardzo się to zintegrowało z pozostałością. Wiem, że przyjęto wtedy
1. pulk ochronny z Góry KAlwarii,
2. pułk ochronny z Olsztyna,
3. brygadę łaczności w Kielcach,
4. pułk zabezpieczenia w Czerwonym Borze
5. batalion w Lninie
i to chyba wszystko lecz jeśli się mylę to proszę o sprostowanienr tych jednostek na razie nie odnalazłem.
Pierwszą jednostką jaką rozformowano w NJW MSW był 7 sbinż połaczono go chyba z 3 pułkim inżynieryjno budowlanym
1. Dowództwa JW MSW w Warszawie na Podchorążych nr JW 2601,
2. Warszawaka Brygada MSW im "Czwartaków AL" JW 2610 - Warszawa ul. Podchorążych,
3. Śląska Brygada MSW im Gwardi Ludowej" JW 1492 - Katowice ul. Żadanowa,
4. 3 pułk inżynieryjno - budowlany nr już nie pamiętam - lokalizacja tej jednostki Legionowo, Piaseczno i
chyba Bemowo tej ostatniejnie jestem pewien,
5. pułk łaczności JW 1060 - Emów gm. Wiązowna
6. 4 bieszczadzki pułk zmotoryzowany JW 2667 - Kwaszenina częśc pododdziałów rozlokowana była
Trzcianiec, Trójca, Arłamów, Ustrzyki Dolne, Grąziowa, wcześniej Tarnawa Dolna, Muczne to przed
moim tam przybyciem,
7. 7 samodzielny batalion inżynieryjny JW 1917 - Bemowo Warszawa,
8. 8 Oddział Zabezpieczenia Obiektow Specjalnych JW 3668 Warszawa ul. Podchorążych,
9. 103 pułk lotniczy JW 1159 - Bemowo Warszawa,
10. Ośrodek Skolenia Poligonowego Raducz JW 2501 - Raducz gm Nowy Kawęczyn,
11. 9 samodzielny batalion zabezpieczenia i obslugi DNJW MSW.
Tyle bylo jednostek ja ja rozpoczynałem karierę w NJW. Dowódcą tej formacji był płk FILIPEK. Pierwszą moją jednostką był 9 sbzio karierę rozpoczynałem na krem, następnie przeniesiono mnie do JW 1060 Emów na 1 błącz. jaok dowódcę plutonu zabezpieczenia choć faktycznie pełnilem obowiązki dowódcy plutonu szkolnego kierowców, następnie była JW 2667 gdzie od dowódcy plutonu transportowego, przez zastępcę do spraw technicznych kompanii transportowej, dowódcę tejże kompanii, wpadłem do służb technicznych logistyki JW 2667 gdzie pełniłem funkcje oficera zaopatrzenia, inżyniera pułku. Zakończyłem swoją karierę jesienią 1995 gdy losy formacji zaczęły się chwiać i przeszedłem do MON - u.
W czasie mojej służby pod skrzydła NJW MSW dodano pare jednostek z MON. Było to w początku lat 90 i nie bardzo się to zintegrowało z pozostałością. Wiem, że przyjęto wtedy
1. pulk ochronny z Góry KAlwarii,
2. pułk ochronny z Olsztyna,
3. brygadę łaczności w Kielcach,
4. pułk zabezpieczenia w Czerwonym Borze
5. batalion w Lninie
i to chyba wszystko lecz jeśli się mylę to proszę o sprostowanienr tych jednostek na razie nie odnalazłem.
Pierwszą jednostką jaką rozformowano w NJW MSW był 7 sbinż połaczono go chyba z 3 pułkim inżynieryjno budowlanym
#37pozdrawiam Panie poruczniku, nasze wspólne działania w trzciańcu będą niezapomniane, zaś Tarnogórski i Wilk to już legendy a i ostatnio spotkałem Jacka Dziwisza w Warszawie.
Brykiet
kompania rozpoznania 4 pzmot trzcianiec zaś obecnie Southampton anglia
Brykiet
kompania rozpoznania 4 pzmot trzcianiec zaś obecnie Southampton anglia
#38Witam. Na podstawie własnych wspomnień i zapisków z dawnych lat zasadniczej służby w 1 WBZmot. NJW MSW im. Czwartaków Armii Ludowej (Warszawa), ośrodku szkoleniowym w Raduczu i 4 bieszczadzkim Pułku Zmotoryzowanym NJW MSW (Kwaszenina) z okresu IV.1981r. - IV.1983r. przedstawiam garść szczegółów z tamtych lat.
1 WBZmot. - Warszawa ul. Podchorążych 38
Z pamięci odtwarzam, że brygada w swym składzie miała dowództwo, służby, 4 bataliony zmotoryzowane, Szkołę Podoficerów i Młodszych Specjalistów (1 i 2 kp, 4 k med.). Na terenie jednostki było dowództwo NJW MSW, magazyny uzbrojenia i mundurowe NJW, plac defiladowy, stadion sportowy, kino, budynek wartowni i aresztu, 4 duże budynki batalionowe, budynek SPiMS, duża stołówka, budynek izby chorych, chyba również bursa kadry, sala gimnastyczna, klub żołnierski.
Uzbrojenie: P-64 (kadra), TT (służbowy wartowniczy), kbk AK, kbk AKM, kbk AK GN, kbk AKMŁ, kbk AKMS, PK, PKS, RGPpanc-7, granaty ręczne, miny ppiechotne i ppanc, co najmniej 2 BRDM-2., kbk SKS w kompani reprezentacyjnej.
Samochody: UAZ, STAR 28 i 29, STAR 660 nie przypominam sobie czy były STAR-y 266.
Wyszkolenie żołnierzy brygady sprowadzało się do umiejętności pełnienia służby wartowniczej (obiekty rządowe i inne podobnego charakteru) oraz ochrony - obrony obiektu w realiach pola walki.
Plac ćwiczeń i strzelnice: Warszawa - Siekierki tereny przy wałach przeciwpowodziowych.
Szkoła Podoficerów i Młodszych Specjalistów - samodzielny trzykondygnacyjny budynek 20 m za bramą wjazdową od strony ul. Podchorążych. Parter 1 kp SPiMS, część 4 k med., I piętro 2 kp SP i MS i część 4 kmed.,
II piętro pirotechnicy BOR.
Komendant SPiMS (IV-8. VI.81r) - ppłk Wojciechowski,
(od 8. VI.81r.) - mjr Hnat
dca 1 kp SPiMS (IV-X.81r.) - por. Bogdański
(od X.81r.) - por. Kilianek
z-ca dcy ds. polit. - plut.pchor. Staromłyński
szef kompanii - sierż. Straszewski
dca I plp - ppor./por. Zając
dca II plp - (IV-X.81r.) ppor. Majcherczyk
(od X.81r.) ppor Kryszałowicz
dca III plp - st.kpr. Kuśmierz
Z ważniejszych wydarzeń pamiętam:
X - XI.81r. - częste ćwiczenia akcji kurierskiej,
1.12.81r. - brygada + jakieś nieznane mi inne jednostki + MO wykonała tzw. „pokaz siły” przejeżdżając ulicami Warszawy. Wszystko co mogło wyjechało na ulice.
2.12.81r. - SPiMS bierze udział w blokadzie Szkoły Pożarniczej (bez broni, chodziło o oddzielenie gapiów od miejsca akcji MO)
12.12.81r. - grupy żołnierzy z SPiMS. (po 3-4 żołnierzy, broń i amunicja 4x30) przydzieleni zostali nieznanym cywilom (prawdopodobnie zaufani pracownicy Głównego Urzędu Telekomunikacji) i z nimi kolumną samochodów ciężarowych zostali dowiezieni pod gmach GUT przy ul. Barbary. Od godz. 22 żołnierze wraz ze swoimi przewodnikami zajmują poszczególne pomieszczenia, w których znajdowały się łącza telekomunikacyjne. Zajęcie pomieszczeń odbywało się bez problemów. Będący wewnątrz pomieszczeń dyżurni otwierali pomieszczenia widząc przez wizjery twarze znajomych im współpracowników. Od ok. godz. 0 - 13.12.81r. deinstalacją łączy zajmowali się nieznani cywile. Ok. godz. 11- 13.12.81r. szkoła powróciła do koszar.
od 4.01.82r. - częste udziały w uzbrojonych konwojach z pocztą MSW do komend wojewódzkich MO (konwoje samochodowe lub PKP - służbowy przedział).
od 13.04.82r. do 06.06.82r. służba w batalionie szkolnym w ośrodku w Raduczu
dca batalionu - mjr Famielec
szef szt. - por. Bogdański
zca ds. pol. - kpt. Antosiewicz
mam niestety dane dot. tylko 8 kp:
dca kp - ppor. Babiarz
szef kp - sierż Marczak
dca I plp - ppor. Korotko
dca II plp - st.kpr.pchor. Kasperczak
dca II plp - ppor. Poniedziałek
batalion szkolny miał przeszkolić (unitarka) żołnierzy na potrzeby różnych jednostek NJW.
Od 07.06.82r. do 14.04.83r. służba w 4 Pzmot. 2 kp - Trzcianiec. Nowy duży funkcjonalny trzykondygnacyjny budynek. Warunki b.dobre, była nawet duża kompanijna biblioteka. W otoczeniu park maszyn. obory Iglopolu Dębica.
Dowództwo pułku w Kwaszeninie, pułk miał strukturę kompanijną, obiekty zajmowane przez poszczególne kompanie rozrzucone były na znacznym obszarze Bieszczad. Zadania - rekultywacja terenów na potrzeby upraw (pasza), przejęcie hodowli bydła po IGLOPOLU. Wyszkolenie żołnierzy symboliczne. Jednostka nie posiadała znaczącej wartości bojowej. Broń: P-64, kbk AKM, AKMS, PK. Ciekawostka: pułk był odpowiedzialny za dobór niektórych żołnierzy (gospodarczych) na załogę do ośrodka w Arłamowie. 11.11.82r. zwolniono z tamtąd Wałęsę. Ja byłem tam 14.11.82r. - przywiozłem 10 żołnierzy ze składu 2 kp. Za to że wlazłem na teren ośrodka i obejrzałem sobie pokój zwolniony przed paroma dniami przez internowanego Wałęse stanąłem do raportu u dcy pułku. Załatwił to osobiście Superczyński, „pan” na Arłamowie. Jakoś się wybroniłem.
Dowództwo 2kp 4Pzmot (07.06.82 - 06.11.82r):
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - st.kpr. Wróbel do 13.10.82r.
- ppor. Skroczek od 14.10.82r.
dca II plp - ppor. Skroczek do 13.10.82r.
ppor. Korotko od 14.10.82r.
dca III plp - ppor. Korotko do 13.10.82r. (likwidacja 14.10.82r.)
07.11.82r pułk wystawia batalion operacyjny dla zabezpieczenia porządku podczas spodziewanych rozruchów w Krakowie. Batalion wyruszył kolumną samochodową o godz. 13.30. Trasa: Trzcianiec-Sanok-Krosno-Jasło-Tarnów-Kraków. Przyjazd 23.30. Zakwaterowanie na terenie koszar 10 baonu 6 PDPD. Żołnierze 4 Pzmot. wyposażeni byli w broń osobistą, maski, plecaki, łopatki, OP-1. Do 13.11.82r. żołnierze pełnili patrole na terenie Krakowa i Nowej Huty. Dowództwo 2 kp na czas wyjazdu do Krakowa:
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - ppor. Trynkos (28 żołn.)
dca II plp - por. ? (28 żołn.)
dca IIIplp - ppor. Stańczyk (28 żołn)
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (14.11.82r. - 05.01.83r.)
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - por. Skroczek do 22.11.82r.
- ppor. Trynkos od 23.11.82r.
dca II plp - st.kpr. Brzeziński
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (06.01.83r. - 01.03.83r.)
dca kp - por. Sebzda
zca ds. polit. - pchor Dyląg
szef kp - sierż Stój
dca I plp - ppor. Trynkos
pomocnik - kpr. Raczyński
dca II plp - ppor. Czarnecki do 30.01.83r.
ppor. Korotko od 31.01.83r.
pomocnik - st.kpr. Brzeziński
dca III plp - mł.chor. Solarz
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (01.01.83r. - 14.04.83r.)
dca kp - por. Sebzda
zca ds. polit - pchor Dyląg
szef kp - sierż Stój
dca II plp - ppor. Korotko
dca III plp - pchor. Szalony
dca IV plp - pchor. Konieczny
W przyśpieszonym tempie odtworzyłem i zebrałem dane z przed dwudziestu paru lat. Może komuś się coś z tych danych przyda. Jeśli będą potrzebne jakieś inne szczegóły dot. tamtych lat, a ja ich doświadczałem i nie zapomniałem - na pewno odpowiem. Pozdawiam.
1 WBZmot. - Warszawa ul. Podchorążych 38
Z pamięci odtwarzam, że brygada w swym składzie miała dowództwo, służby, 4 bataliony zmotoryzowane, Szkołę Podoficerów i Młodszych Specjalistów (1 i 2 kp, 4 k med.). Na terenie jednostki było dowództwo NJW MSW, magazyny uzbrojenia i mundurowe NJW, plac defiladowy, stadion sportowy, kino, budynek wartowni i aresztu, 4 duże budynki batalionowe, budynek SPiMS, duża stołówka, budynek izby chorych, chyba również bursa kadry, sala gimnastyczna, klub żołnierski.
Uzbrojenie: P-64 (kadra), TT (służbowy wartowniczy), kbk AK, kbk AKM, kbk AK GN, kbk AKMŁ, kbk AKMS, PK, PKS, RGPpanc-7, granaty ręczne, miny ppiechotne i ppanc, co najmniej 2 BRDM-2., kbk SKS w kompani reprezentacyjnej.
Samochody: UAZ, STAR 28 i 29, STAR 660 nie przypominam sobie czy były STAR-y 266.
Wyszkolenie żołnierzy brygady sprowadzało się do umiejętności pełnienia służby wartowniczej (obiekty rządowe i inne podobnego charakteru) oraz ochrony - obrony obiektu w realiach pola walki.
Plac ćwiczeń i strzelnice: Warszawa - Siekierki tereny przy wałach przeciwpowodziowych.
Szkoła Podoficerów i Młodszych Specjalistów - samodzielny trzykondygnacyjny budynek 20 m za bramą wjazdową od strony ul. Podchorążych. Parter 1 kp SPiMS, część 4 k med., I piętro 2 kp SP i MS i część 4 kmed.,
II piętro pirotechnicy BOR.
Komendant SPiMS (IV-8. VI.81r) - ppłk Wojciechowski,
(od 8. VI.81r.) - mjr Hnat
dca 1 kp SPiMS (IV-X.81r.) - por. Bogdański
(od X.81r.) - por. Kilianek
z-ca dcy ds. polit. - plut.pchor. Staromłyński
szef kompanii - sierż. Straszewski
dca I plp - ppor./por. Zając
dca II plp - (IV-X.81r.) ppor. Majcherczyk
(od X.81r.) ppor Kryszałowicz
dca III plp - st.kpr. Kuśmierz
Z ważniejszych wydarzeń pamiętam:
X - XI.81r. - częste ćwiczenia akcji kurierskiej,
1.12.81r. - brygada + jakieś nieznane mi inne jednostki + MO wykonała tzw. „pokaz siły” przejeżdżając ulicami Warszawy. Wszystko co mogło wyjechało na ulice.
2.12.81r. - SPiMS bierze udział w blokadzie Szkoły Pożarniczej (bez broni, chodziło o oddzielenie gapiów od miejsca akcji MO)
12.12.81r. - grupy żołnierzy z SPiMS. (po 3-4 żołnierzy, broń i amunicja 4x30) przydzieleni zostali nieznanym cywilom (prawdopodobnie zaufani pracownicy Głównego Urzędu Telekomunikacji) i z nimi kolumną samochodów ciężarowych zostali dowiezieni pod gmach GUT przy ul. Barbary. Od godz. 22 żołnierze wraz ze swoimi przewodnikami zajmują poszczególne pomieszczenia, w których znajdowały się łącza telekomunikacyjne. Zajęcie pomieszczeń odbywało się bez problemów. Będący wewnątrz pomieszczeń dyżurni otwierali pomieszczenia widząc przez wizjery twarze znajomych im współpracowników. Od ok. godz. 0 - 13.12.81r. deinstalacją łączy zajmowali się nieznani cywile. Ok. godz. 11- 13.12.81r. szkoła powróciła do koszar.
od 4.01.82r. - częste udziały w uzbrojonych konwojach z pocztą MSW do komend wojewódzkich MO (konwoje samochodowe lub PKP - służbowy przedział).
od 13.04.82r. do 06.06.82r. służba w batalionie szkolnym w ośrodku w Raduczu
dca batalionu - mjr Famielec
szef szt. - por. Bogdański
zca ds. pol. - kpt. Antosiewicz
mam niestety dane dot. tylko 8 kp:
dca kp - ppor. Babiarz
szef kp - sierż Marczak
dca I plp - ppor. Korotko
dca II plp - st.kpr.pchor. Kasperczak
dca II plp - ppor. Poniedziałek
batalion szkolny miał przeszkolić (unitarka) żołnierzy na potrzeby różnych jednostek NJW.
Od 07.06.82r. do 14.04.83r. służba w 4 Pzmot. 2 kp - Trzcianiec. Nowy duży funkcjonalny trzykondygnacyjny budynek. Warunki b.dobre, była nawet duża kompanijna biblioteka. W otoczeniu park maszyn. obory Iglopolu Dębica.
Dowództwo pułku w Kwaszeninie, pułk miał strukturę kompanijną, obiekty zajmowane przez poszczególne kompanie rozrzucone były na znacznym obszarze Bieszczad. Zadania - rekultywacja terenów na potrzeby upraw (pasza), przejęcie hodowli bydła po IGLOPOLU. Wyszkolenie żołnierzy symboliczne. Jednostka nie posiadała znaczącej wartości bojowej. Broń: P-64, kbk AKM, AKMS, PK. Ciekawostka: pułk był odpowiedzialny za dobór niektórych żołnierzy (gospodarczych) na załogę do ośrodka w Arłamowie. 11.11.82r. zwolniono z tamtąd Wałęsę. Ja byłem tam 14.11.82r. - przywiozłem 10 żołnierzy ze składu 2 kp. Za to że wlazłem na teren ośrodka i obejrzałem sobie pokój zwolniony przed paroma dniami przez internowanego Wałęse stanąłem do raportu u dcy pułku. Załatwił to osobiście Superczyński, „pan” na Arłamowie. Jakoś się wybroniłem.
Dowództwo 2kp 4Pzmot (07.06.82 - 06.11.82r):
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - st.kpr. Wróbel do 13.10.82r.
- ppor. Skroczek od 14.10.82r.
dca II plp - ppor. Skroczek do 13.10.82r.
ppor. Korotko od 14.10.82r.
dca III plp - ppor. Korotko do 13.10.82r. (likwidacja 14.10.82r.)
07.11.82r pułk wystawia batalion operacyjny dla zabezpieczenia porządku podczas spodziewanych rozruchów w Krakowie. Batalion wyruszył kolumną samochodową o godz. 13.30. Trasa: Trzcianiec-Sanok-Krosno-Jasło-Tarnów-Kraków. Przyjazd 23.30. Zakwaterowanie na terenie koszar 10 baonu 6 PDPD. Żołnierze 4 Pzmot. wyposażeni byli w broń osobistą, maski, plecaki, łopatki, OP-1. Do 13.11.82r. żołnierze pełnili patrole na terenie Krakowa i Nowej Huty. Dowództwo 2 kp na czas wyjazdu do Krakowa:
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - ppor. Trynkos (28 żołn.)
dca II plp - por. ? (28 żołn.)
dca IIIplp - ppor. Stańczyk (28 żołn)
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (14.11.82r. - 05.01.83r.)
dca kp - por. Sebzda
szef kp - sierż Stój
dca I plp - por. Skroczek do 22.11.82r.
- ppor. Trynkos od 23.11.82r.
dca II plp - st.kpr. Brzeziński
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (06.01.83r. - 01.03.83r.)
dca kp - por. Sebzda
zca ds. polit. - pchor Dyląg
szef kp - sierż Stój
pomocnik - kpr. Raczyński
dca II plp - ppor. Czarnecki do 30.01.83r.
ppor. Korotko od 31.01.83r.
pomocnik - st.kpr. Brzeziński
dca III plp - mł.chor. Solarz
Dowództwo 2 kp w Trzciańcu (01.01.83r. - 14.04.83r.)
dca kp - por. Sebzda
zca ds. polit - pchor Dyląg
szef kp - sierż Stój
dca II plp - ppor. Korotko
dca III plp - pchor. Szalony
dca IV plp - pchor. Konieczny
W przyśpieszonym tempie odtworzyłem i zebrałem dane z przed dwudziestu paru lat. Może komuś się coś z tych danych przyda. Jeśli będą potrzebne jakieś inne szczegóły dot. tamtych lat, a ja ich doświadczałem i nie zapomniałem - na pewno odpowiem. Pozdawiam.
#39Bardzo ciekawe informacje.
Na gorąco kilka pytań:
- Czy pamietasz gdzie dokładnie stacjonowały pozostałe kompanie 4.pzmot w Bieszczadach
- Czy w Raduczu Batalion Szkolny wchodził w skład tego Ośrodka, czy była to część 1. BZmot stacjonująca na poligonie w Raduczu ?
Na gorąco kilka pytań:
- Czy pamietasz gdzie dokładnie stacjonowały pozostałe kompanie 4.pzmot w Bieszczadach
- Czy w Raduczu Batalion Szkolny wchodził w skład tego Ośrodka, czy była to część 1. BZmot stacjonująca na poligonie w Raduczu ?
#40W latach 80 - 90 tak były rozmieszczone pododdziały:
1. Dowodztwo i sztab - KWASZENINA
2. 3 kzmot., ktransp., k zaop., pldow - Kwaszenina
3. 2 kzmot. Trzcianiec
4. część 4 kzmot. Ustrzyki Dolne
5. 5 kzmot., krem., i część 4 kzmot. Arłamów
6. 1 k zmot. Trójce
później była reorganizacja i na Trzciańcu stały 2 i 5 kzmot. na początku pułk przeszedł na strukturę batalionową i był rozmieszczony:
1. bzmot. krozp. Trzcizniec
2. bzmot. kzabez. kłacz Sanok
3. Dowództwo i sztab Sanok
1. Dowodztwo i sztab - KWASZENINA
2. 3 kzmot., ktransp., k zaop., pldow - Kwaszenina
3. 2 kzmot. Trzcianiec
4. część 4 kzmot. Ustrzyki Dolne
5. 5 kzmot., krem., i część 4 kzmot. Arłamów
6. 1 k zmot. Trójce
później była reorganizacja i na Trzciańcu stały 2 i 5 kzmot. na początku pułk przeszedł na strukturę batalionową i był rozmieszczony:
1. bzmot. krozp. Trzcizniec
2. bzmot. kzabez. kłacz Sanok
3. Dowództwo i sztab Sanok