Cześć !
Rozkazem MON Nr 012/Org. z dnia 28.02.1950r. nakazano Dowódcom OW-II i OW-IV w terminie do dnia 01.05.1950r. sformować:
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej 1. KPanc. - JW 2718 Giżycko
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej 2. KPanc. - JW 2775 Żagań
Jednakże już Rozkazem MON Nr 033/Org. z dnia 20.04.1950r. przeformowano obydwa bataliony na nowe etaty:
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej
(etat 5/62 - 299 żołnierzy)
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej
(etat 5/62 - 299 żołnierzy)
Pod koniec 1950r. bataliony te stacjonowały następujaco (CAW. IV.501.1/A-394):
* 1. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej - JW 2718 Braniewo
* 2. Samodzielny Batalion Artylerii Pancernej -JW 2775 Żary, ul. Żagańska 89
Nie wiem kiedy dokonano zmiany dyslokacji w/w batalionów z Giżycka do Braniewa i z Żagania do Żar.
W tym pierwszym przypadku zapewne chodziło o przybliżenie jednostki w pobliże stacjonowania sztabu 1. KPanc (tj. Gdańska).
W Rozkazach MON Nr 0044/Org. i Nr 0045/Org. z dnia 17.05.1951r. - nie spotkałem informacji o wykorzystaniu tych batalionów do formowania zarówno 11.spcz jak i 22.spcz.
Tylko przy 29. Samodzielnym Szkolnym Batalionie Artylerii Pancernej - jest adnotacja o tym, że formuje się on na bazie 1. Samodzielnego Batalionu Artylerii Pancernej.
Pozdrawiam.
K. P.
Bataliony czołgów i piechoty (zmechanizowane) w WP
#22Witam !
Dzięki za odpowiedź !
Informacje o wykorzystaniu obu batalionów do formowania 11. SPCz i 22. SPCz zaczerpnąłem z odpowiednio:
1. Z. Moszumański "Jednostki WL na Warmii i Mazurach w l.1945-1960" w "Z dziejów WP na..." str.20
Autor powołuje się na Rozkaz MON nr 0043/org z 17.05.1951 (przypis nr 67)
2. J. Kajetanowicz "PWL w latach..." str.153 przypis nr 75
Natomiast P.Piotrowski w "SOW..." podaje, że 2.batalion (a raczej jego dowództwo) stało się bazą dla formowania 15.Szkolnego PCz w Opolu
Pozdrawiam Tomek
Dzięki za odpowiedź !
Informacje o wykorzystaniu obu batalionów do formowania 11. SPCz i 22. SPCz zaczerpnąłem z odpowiednio:
1. Z. Moszumański "Jednostki WL na Warmii i Mazurach w l.1945-1960" w "Z dziejów WP na..." str.20
Autor powołuje się na Rozkaz MON nr 0043/org z 17.05.1951 (przypis nr 67)
2. J. Kajetanowicz "PWL w latach..." str.153 przypis nr 75
Natomiast P.Piotrowski w "SOW..." podaje, że 2.batalion (a raczej jego dowództwo) stało się bazą dla formowania 15.Szkolnego PCz w Opolu
Pozdrawiam Tomek
Pozdrawiam Tomek
#23Roland Waszkowiak napisał:
batalion fizylierów BPanc:
2x kfiz;
kdes;
bappanc;
km;
krusz;
plsanit;
plzaop;
czy znane sa stany i struktury pododdziałów tego batalionu? czy taki skład był również w 1. Brygadzie Pancernej w okresie gdy miała ona strukturę pułkową?
czy znane są typy srodków transportowych tych pododdziałów?
batalion fizylierów BPanc:
2x kfiz;
kdes;
bappanc;
km;
krusz;
plsanit;
plzaop;
czy znane sa stany i struktury pododdziałów tego batalionu? czy taki skład był również w 1. Brygadzie Pancernej w okresie gdy miała ona strukturę pułkową?
czy znane są typy srodków transportowych tych pododdziałów?
#2411 pcz w Giżycku tworzyła grupa organizacyjna wydzielona z 2 pcz z Opola pod dowództwem kpt. Kowalewskiego. Po kilku tygodniach od rozpozęcia działań grupy organizacyjnej stanowisko dowódcy pułku objął mjr Cegłowski, który według relacji byłych żołnierzy pułku był szefem sztabu 2 pcz.
#25Witam
To mój pierwszy post na PFW, niestety ustawienia pozwalają zobaczyć jedynie początek danego wątku, stąd być może moja odpowiedz coś powieli, ale nie chcąc tworzyć „zasług” poprzez pisanie o sprawach, o których nie mam pojęcia, mam innego wyjścia.
Nie za bardzo wiem, do czego kolega chciał się odnieść… Pułk to pułk, choć też pułk pułkowi nierówny. Nie wchodząc już w porównania piechoty i czołgów, tylko na tym ostatnim przykładzie: jest tyle różnych wariantów począwszy od liczebności plutonu, przez ilość plutonów w kompanii, kompanii w batalionie i tychże w pułku, nie mówiąc już o np. istnieniu szczebla batalionu, że pułk może sobie liczyć od 20 do 90 wozów bojowych i tylko od przyjętych etatów wynika, że nie będzie ona nazwana batalionem.
Co do naszych pułków czołgów i artylerii pancernej jest jeszcze jedna okoliczność – one ewoluowały od pułków artylerii pancernej, w pewnym momencie stały się batalionami (cziap) i w końcu pułkami czołgów. I jestem przekonany, że od samego początku taki los dla nich przewidziano, a ze względów sprzętowych (posiadania jednego i braku drugiego) pojawiły się takie hybrydy.
To mój pierwszy post na PFW, niestety ustawienia pozwalają zobaczyć jedynie początek danego wątku, stąd być może moja odpowiedz coś powieli, ale nie chcąc tworzyć „zasług” poprzez pisanie o sprawach, o których nie mam pojęcia, mam innego wyjścia.
Nie za bardzo wiem, do czego kolega chciał się odnieść… Pułk to pułk, choć też pułk pułkowi nierówny. Nie wchodząc już w porównania piechoty i czołgów, tylko na tym ostatnim przykładzie: jest tyle różnych wariantów począwszy od liczebności plutonu, przez ilość plutonów w kompanii, kompanii w batalionie i tychże w pułku, nie mówiąc już o np. istnieniu szczebla batalionu, że pułk może sobie liczyć od 20 do 90 wozów bojowych i tylko od przyjętych etatów wynika, że nie będzie ona nazwana batalionem.
Co do naszych pułków czołgów i artylerii pancernej jest jeszcze jedna okoliczność – one ewoluowały od pułków artylerii pancernej, w pewnym momencie stały się batalionami (cziap) i w końcu pułkami czołgów. I jestem przekonany, że od samego początku taki los dla nich przewidziano, a ze względów sprzętowych (posiadania jednego i braku drugiego) pojawiły się takie hybrydy.
Tak jesteśmy zainteresowani.
Pozdrawiam
Krzysztof
Pozdrawiam
Krzysztof