W uzupełnieniu tego ciekawego ostatnio tematu.
Wpisy ewidencyjne w głównej książce mienia na podstawie przesyłanych w tamtym okresie dokumentów materiałowych zapewne były ujmowane z pewnym opóźnieniem w stosunku do wprowadzanych etatów oraz składanych meldunków, stąd zapewne te drobne różnice ilościowe w naszych postach.
Zapisy ewidencyjne pozwalają jednak stwierdzić co faktycznie było na ewidencji w jednostkach, a nie zawsze były to stany zgodne z wprowadzonymi etatami.
W trakcie 1984 r. pierwsze wozy 2S1 polskiej produkcji trafiły do nastepujących JW
6 kpl. do JW. 3126 w POW, (36 pz Trzebiatów)
6 kpl. do JW. 3446 w POW, (5 pz Szczecin)
6 kpl. do JW. 3761 w POW, (49 pz Wałcz)
7 kpl. do JW. 2626 w SOW, (17 pz Międzyrzecz),
W SOW ujęto na 01.01.1985 r. 11 kpl. gdyż w 1984 r dwa bojowe 2S1 (poradzieckie) zostały przeklasyfikowane na szkolne, z tego 1 został przekazany prawdopodobnie do WAT Warszawa. W 1986 r. 17 pz otrzymał dodatkowo jeszcze 1 x 2S1 nowy polskiej produkcji. W pułku było więc na koniec 1986 r. 12x122 mm shb 2S1 oraz dodatkowo 1x122 mm 2S1 szkolny. Ten szkolny jak pisałem w innym poście stał na sali szkoleniowej das, i najprawdopodobniej był to ten, który się swego czasu zapalił.
Pozdrawiam kolegów
Re: Haubica 2S1
#32i to sie zgadza z tym co napisałem kilka dni temu
Pierwszy das /dwubateryjny/ powstał w 17 pz : 6x2S1 produkcji radzieckiej ; 6x2S1 produkcji polskiej
#33Cześć.
To jak tak świetnie idzie wyjaśnianie historii „Goździka”, to może uda się wyjaśnić co nieco w sprawie trenażerów TAS.
TAS-3 został przyjęty do wyposażenia, ale wcześniej zbudowano prototypowe serie trenażerów TAS-1 i TAS-2. Kto z Kolegów zna parametry trenażerów TAS-1 i TAS-2, czym się one różniły? W jakich jednostkach i w jakich ilościach wykorzystywano trenażery TAS-1, TAS-2 i TAS-3.
Pozdrawiam
Witek
To jak tak świetnie idzie wyjaśnianie historii „Goździka”, to może uda się wyjaśnić co nieco w sprawie trenażerów TAS.
TAS-3 został przyjęty do wyposażenia, ale wcześniej zbudowano prototypowe serie trenażerów TAS-1 i TAS-2. Kto z Kolegów zna parametry trenażerów TAS-1 i TAS-2, czym się one różniły? W jakich jednostkach i w jakich ilościach wykorzystywano trenażery TAS-1, TAS-2 i TAS-3.
Pozdrawiam
Witek
#34raz tylko trenażer dla 2S1 widziałem i to było śmieszne wrażenie
wieża Goździka na podwoziu Stara z podporami jak jakiś podnośnik koszowy, Te podpory to dlatego, że pomimo iż "lufa" tego czegoś to była jakaś rura z grubej blachy to i tak przy obrocie wieży powodowała przechylanie całego podwozia

ale najwięcej to koledzy z CSAiU w Toruniu powinni wiedzieć bo tam to cudo widziałem
a kolejne wersje to może już bardziej podobne do Goździka były bo trenażer tylko części artyleryjskiej nie oddaje realiów działania obsługi całego działa samobieżnego
wieża Goździka na podwoziu Stara z podporami jak jakiś podnośnik koszowy, Te podpory to dlatego, że pomimo iż "lufa" tego czegoś to była jakaś rura z grubej blachy to i tak przy obrocie wieży powodowała przechylanie całego podwozia

ale najwięcej to koledzy z CSAiU w Toruniu powinni wiedzieć bo tam to cudo widziałem
a kolejne wersje to może już bardziej podobne do Goździka były bo trenażer tylko części artyleryjskiej nie oddaje realiów działania obsługi całego działa samobieżnego
#35Cześć.
To cudo ze zdjęcia to prawdopodobnie TAS-2, ale pewności nie mam. Może na podstawie oznaczeń na tym pojeździe ktoś może wskazać ostatniego użytkownika, który przekazał ten sprzęt na złom (zdjęcia poniżej). TAS-1 i 2 (na podwoziu Stara-266) miały znacznie więcej wyposażenia, własne agregaty zasilania i pozwalały na prowadzenie zajęć poligonowych. TAS-3 był znacznie uboższy np. brak wieżyczki dowódcy, radiostacji, urządzenia filtrowentylacyjnego, itp. Poniżej zdjęcie trenażera TAS-3. W 1992 r. OBRMZiT ze Stalowej Woli zbudował serię przedprodukcyjną 3 sztuk tego trenażera. Pozdrawiam
Witek
To cudo ze zdjęcia to prawdopodobnie TAS-2, ale pewności nie mam. Może na podstawie oznaczeń na tym pojeździe ktoś może wskazać ostatniego użytkownika, który przekazał ten sprzęt na złom (zdjęcia poniżej). TAS-1 i 2 (na podwoziu Stara-266) miały znacznie więcej wyposażenia, własne agregaty zasilania i pozwalały na prowadzenie zajęć poligonowych. TAS-3 był znacznie uboższy np. brak wieżyczki dowódcy, radiostacji, urządzenia filtrowentylacyjnego, itp. Poniżej zdjęcie trenażera TAS-3. W 1992 r. OBRMZiT ze Stalowej Woli zbudował serię przedprodukcyjną 3 sztuk tego trenażera. Pozdrawiam
Witek
Haubica 2S1
#36O 2S1 Goździk w WP, kilka słów jeszcze - ciekawy artykuł o historii wprowadzania konstrukcji do naszych jednostek artylerii. Zapraszam do dyskusji.
https://defence24.pl/przemysl/zanim-pow ... a-gozdzika
https://defence24.pl/przemysl/zanim-pow ... a-gozdzika
Haubica 2S1
#37Cześć.
W załączniku wrzucam artykuł, o którym pisze Wojciech, z moimi drobnymi uzupełnieniami. 12 lat temu w Polsce Zbrojnej nabazgroliłem artykulik na podobny temat, ale z perspektywy lat wiem, że było w nim bardzo dużo błędów.
Dodatkowo dorzucam plik z artykułem zawierającym "Protokół z posiedzenia w Komitecie Centralnym w dn. 25 lutego 1969 r. w sprawie produkcji transportera bojowego TB–40".
Tych materiałów nie wrzucałem na stronę Defence24, bo chcę uniknąć niemerytorycznych komentarzy.
W załączniku wrzucam artykuł, o którym pisze Wojciech, z moimi drobnymi uzupełnieniami. 12 lat temu w Polsce Zbrojnej nabazgroliłem artykulik na podobny temat, ale z perspektywy lat wiem, że było w nim bardzo dużo błędów.
Dodatkowo dorzucam plik z artykułem zawierającym "Protokół z posiedzenia w Komitecie Centralnym w dn. 25 lutego 1969 r. w sprawie produkcji transportera bojowego TB–40".
Tych materiałów nie wrzucałem na stronę Defence24, bo chcę uniknąć niemerytorycznych komentarzy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Haubica 2S1
#38Fragment zgłoszenia patentowego haubicy 2S1.
Haubica 2S1
#39Głos Weterana i Rezerwisty nr 3/2025 strona 21. Ciekawa informacja o dostawie 12 samobieżnych haubic 122 mm "Goździk" do 11 Złotowskiego Pułku Zmechanizowanego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam