Polskie dywizje pancerne i zmechanizowane 1957-89

Szanowny Kolego Jacku, tabelka istotnie bardzo cenna w dane sprzętu, lecz w tabeli ilości wyrzutni taktycznych dla 3 i 9 DZ wydaje mi się, że wkradł się błąd.
42 da (3 DZ) i 44 da (9 DZ) miały latach 70 po dwie wyrzutnie 2P16. Stan taki utrzymywał się do około 1982 roku, kiedy przezbrojono je na wyrzutnie 9P113 w ilość 2 sztuki.

Tylko że to nie jest błąd.

42 i 44.da w roku 1970 na czas "P" zostały podporządkowane odpowiednio 20.DPanc (42.da) i 16.DPanc (44.da) w celach szkoleniowych, a dopiero na czas "W" były planowane do przekazania do 3. i 9. DZ

I co ciekawe w moim zestawieniu ich nie ma, bo te dywizjony w meldunku o stanie bojowym na 1.01.1975 r. zestawiono je POZA dywizjami, jako jednostki okręgowe.

42.da jak Pan napisał miał 2 szt. 2P16, ale 44.da miał 2 szt. 2P16 i 1 szt. 9P113 na dzień 1.01.1975.
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

Dziękuję, za doprecyzowanie i cenna dyskusje.
Proszę powiedzieć gdzie pojawiła się informacja o podporządkowanie tych dywizjonow 16 i 20 DPanc.? Bo z taką informacją pierwszy raz się spotykam.
42 da podlegał szkoleniowo pod 2 BA Choszczno, a 44 da pod 6 BA Toruń- tak było zazwyczaj podawane i realizowane chyba w latach 70, o ile się nie mylę.

Nie spotkałem, się z określeniem, że te dwa dywizjony były okręgowe.
Zawsze podkreślano, że są częścią DZ.

Po godz 22 sprawdzę historię 42 da w książce o historii garnizonu Choszczno. Może tam będzie więcej szczegółów.

15.DZ w Pomorskim OW i 2.DZ w Śląskim OW. W tych dywizjach były tzw. Szkoły Podoficerskie i Szkoły Młodszych Specjalistów. Np. w Nysie (33.pz) szkolono dowódców drużyn dla pododdziałów zmechanizowanych, w Kłodzku (27.pz) szkolono kierowców czołgów, a w Gliwicach (15.pczś) dowódców czołgów. Jakich innych specjalistów szkolono i gdzie - tego niestety nie wiem.

Panie Wojciechu,

Ja historię tych dywizjonów znam wprost z dokumentów organizacyjnych Sztabu Generalnego WP, więc niejako jest to informacja z 1-szej ręki.

Zdaje się że historię tych dywizjonów też tu na forum pokrótce opisałem, no ale przypomnę.

Dywizjony te początkowo były dywizjonami podległymi bezpośrednio dowódcy POW, i być może ma Pan rację że wtedy szkoleniowo podlegały 2.BA i 6.BAA.

Ale w 1970 roku ukazało się Zarządzenie Szefa Sztabu Generalnego WP nr 037/Org. z dnia 24.04.1970 r. w którym czytamy:
" Pkt. 2. W celu zabezpieczenia odpowiednich warunków szkoleniowych oraz utrzymania wymaganego poziomu gotowości bojowej, zezwalam Dowódcy Pomorskiego Okręgu Wojskowego na podporządkowanie:
- 42 Dywizjonu Artylerii - Dowódcy 20 DPanc;
- 44 Dywizjonu Artylerii - Dowódcy 16 DPanc."

Tak więc od tego momentu D-ca POW przekazał te dywizjony dowódcom tych dywizji. Chociaż jeśli w meldunku z 1975 r. zostały one wykazane jako okręgowe to myślę że nie było to pełne podporządkowanie.

Natomiast w planach mobilizacyjnych dywizjony te faktycznie były planowane do podporządkowania dla 3. i 9. DZ, ale tylko na czas "W". A meldunki o stanie bojowym sporządzano wg stanu na czas "P".
pozdrawiam Jacek
http://www.jednostki-wojskowe.pl

To podporzadkowanie, w celach szkoleniowych, wynikało raczej z faktu, że na czas "W" dywizjony te wykonywały zadania w strukturach swoich macierzystych ogólnowojskowych związków taktycznych. Szkolenie w brygadach zdecydowanie obejmowało inne zadania niż w dywizjach (inny szczebel i miejsce w ugrupowaniu bojowym)
Pozdrawiam Tomek