Dlaczego w PRL nie kupiono AT-5 po zakupie AT-3c

Dlaczego w PRL nie kupiono AT-5 po zakupie AT-3c

Produkowaliśmy z tego wiem do początku lat 80-tych zppk AT-3c (Malutka-P). Wyrzutnia na BRDM-2 nazywała się 9P133. Kupiliśmy tylko 18 wyrzutni 9P148 Konkurs.
W ZSRR planowano wdrożyć Szturm-S z wyrzutnią 9P149. Czy ktoś wie jakie były plany LWP w tym zakresie. Nośnik produkowaliśmy MTLB a od 1986 r. użytkowaliśmy AT-6 Szturm na śmigłowcach Mi-24W.

Dlaczego w PRL nie kupiono AT-5 po zak. AT-3c

Piotr
To co teraz powiem są to tylko dywagacje nie poparte (niestety) zadnymi potwierdzonymi informacjami.
Po zakupiue licencji na "Konkursy" przez przemysł DDR w połowie lat 80 (który miał zaopatrywać i CSRS i ZSRR), wydaje sie ze jedyna możliwością produkcji ppk w Polsce był "Kokon".
Podjecie takiej licencji na początku lat 90 teoretycznie powinno być rozwazane bowiem przygotowywano wersje Sokoła W-3U "Salamandra" na nosie której umieszczono charakterystyczna osłone stacji naprowadzania.
Poza tym mam pytanie czy wiemy jakiej produkcji były rakiety do zestawu 9P148?

Dlaczego w PRL nie kupiono AT-5 po zak. AT-3c

Krzysztof

Salamandra powstala jako propozycja uzbrojenia Sokola a byla wyposarzona w sprzet pochodzacy z Mi-24 D ktory rozbil sie troche wczesniej. Stad takie a nie inne jej uzbrojenie i systemy naprowadzania.