Produkowaliśmy z tego wiem do początku lat 80-tych zppk AT-3c (Malutka-P). Wyrzutnia na BRDM-2 nazywała się 9P133. Kupiliśmy tylko 18 wyrzutni 9P148 Konkurs.
W ZSRR planowano wdrożyć Szturm-S z wyrzutnią 9P149. Czy ktoś wie jakie były plany LWP w tym zakresie. Nośnik produkowaliśmy MTLB a od 1986 r. użytkowaliśmy AT-6 Szturm na śmigłowcach Mi-24W.
Dlaczego w PRL nie kupiono AT-5 po zak. AT-3c
#2Witam
Może palne głupstwio-czy makutkie to przypadkiem nie były produkowane w Polsce?
pozdrawiam
Może palne głupstwio-czy makutkie to przypadkiem nie były produkowane w Polsce?
pozdrawiam
#3Wg mojej wiedzy Malutkie produkowano w PRL. Stąd pytanie co miało byc dalej i ewentualnie jak miała wyglądać przyszłość broni ppanc w LWP.
#4Piotr
To co teraz powiem są to tylko dywagacje nie poparte (niestety) zadnymi potwierdzonymi informacjami.
Po zakupiue licencji na "Konkursy" przez przemysł DDR w połowie lat 80 (który miał zaopatrywać i CSRS i ZSRR), wydaje sie ze jedyna możliwością produkcji ppk w Polsce był "Kokon".
Podjecie takiej licencji na początku lat 90 teoretycznie powinno być rozwazane bowiem przygotowywano wersje Sokoła W-3U "Salamandra" na nosie której umieszczono charakterystyczna osłone stacji naprowadzania.
Poza tym mam pytanie czy wiemy jakiej produkcji były rakiety do zestawu 9P148?
To co teraz powiem są to tylko dywagacje nie poparte (niestety) zadnymi potwierdzonymi informacjami.
Po zakupiue licencji na "Konkursy" przez przemysł DDR w połowie lat 80 (który miał zaopatrywać i CSRS i ZSRR), wydaje sie ze jedyna możliwością produkcji ppk w Polsce był "Kokon".
Podjecie takiej licencji na początku lat 90 teoretycznie powinno być rozwazane bowiem przygotowywano wersje Sokoła W-3U "Salamandra" na nosie której umieszczono charakterystyczna osłone stacji naprowadzania.
Poza tym mam pytanie czy wiemy jakiej produkcji były rakiety do zestawu 9P148?
#5Spotkałem sie kiedyś z informacjami ze w połowie lat 80 kupiono licencje na "Igłe" i "Fagota" ale z nieznanych przyczyn ich nie wdrozono. Czy cos o tym wiemy?
#6Cześć Krzysztof
O fagotach nie słyszałem, ale ptaszki śpiewają, że nasz grom to właśnie igła
pozdrawiam
O fagotach nie słyszałem, ale ptaszki śpiewają, że nasz grom to właśnie igła
pozdrawiam
#7Pierwsze Gromy wyposazone były w importowane głowice od Igły - podobno!
#8Krzysztof
Salamandra powstala jako propozycja uzbrojenia Sokola a byla wyposarzona w sprzet pochodzacy z Mi-24 D ktory rozbil sie troche wczesniej. Stad takie a nie inne jej uzbrojenie i systemy naprowadzania.
Salamandra powstala jako propozycja uzbrojenia Sokola a byla wyposarzona w sprzet pochodzacy z Mi-24 D ktory rozbil sie troche wczesniej. Stad takie a nie inne jej uzbrojenie i systemy naprowadzania.
#9Mi-24D to AT-2 Falanga jeżeli mnie pamięć nie myli.
Pomińmy to na pewno nie było uzbrojenie perspektywiczne
Pomińmy to na pewno nie było uzbrojenie perspektywiczne
#10Kurcze ale ja kojarze zdjęcie/rysunek W-3U z Kokonami, muszę sprawdzić w domu?