Garnizon Prudnik

Garnizon Prudnik

Witam!!! Czy ktoś posiada może szczegółową wiedzę na temat garnizonu w Prudniku? Chodzi mi o 15pułk WOW, WOP, Straż Graniczną i inne (?). Dzięki za pomoc!

Prudnik

Mama pewne choć nie pełne wiadomości o dowództwie Prudnickiego Batalionu Wojsk Ochrony Pogranicza, o dowódcach kilkustrażnic od ok. 1952/3r do 70r. Dokumentów tych nie mam chwilowow domu, ale z pamięci wiem tyle: dowódcami byli mjr. Kuzio przeniesiony potem nad morze chyba do koszalina. Jego ojciec był przed wojną kolejarzem i już przed wojną uczęszczał do gimnazjum był sprawiedliwy, cenił kreatywność i samodzielne rozwiązywanie problemów wśród podległych mu oficerów. chyba ppłk. Kukier który przyszedł na to stanowisko z kursu czy przeszkolenia w Kętrzynie. Na stanowisko przyszedł w stopniu kapitana i po nie długim czasie otrzymał promocję do stopnia majora, wcześniej był min. dowódcą strażnicy w Owśiszczach, po rodzinnej tragedii ok. 1970/1 lub 2 odszedł do cywila. Jeżeli zainteresowałem moją wiedzą proszę o kontakt

Prudnik

Nie wiem jak Maciek, ale ja jestem zainteresowany!
Gdybyś zechciał przedstawić strukturę organizacyjną i obsadę personalną byłbym zobowiązany.

Prudnik

dowódcą 15 pułk KBW był Tadeusz SROCZYŃSKI (1925-1992) w 1969 r. mianowany gen. bryg.

Prudnik

Dzięki za odzew!!! Co prawda długo czekałem na jakieś wpisy, ale jednak są! Jestem z Prudnika, więc stąd moje zainteresowanie. Potrzebowałbym dane o strukturze, etatach, uzbrojeniu, zarówno WOW jak i WOP-u. Odnośnie 15pułku, a w zasadzie baonu, to na początku lat 50-tych jego żołnierze pilnowali prymasa Wyszyńskiego, który był więziony w klasztorze franciszkanów w Prudniku właśnie. Oczywiście sami żołnierze nie wiedzieli, kogo pilnują. Pozdrawiam!!!

Prudnik

Struktury WOP były bardzo prosto zorganizowane:
-Dowództwo WOP w Warszawie
-Brygady tzw.oddziały
-Bataliony
-Strażnice
Batalion WOP w Prudniku podlegał Górnośląskiej Brygadzie WOP w Gliwicach, którego dowódcami byli napewno w latach 50 wcześniej nie wiem pułkownicy Hakman, Stanisławski a następnie generał brygady Bolesław Bonczar.

Prudnik

bylem w wojsku w prudniku w 1990 roku to wtedy byla JW1989. 109 DYWIZJON PRZECIW PANCERNY. dowodca tj;byl PLK. KOBRZAK

Prudnik

Czy na pewno był to 109.dappanc czy sąsiedni 108.dappanc ?

Prudnik

Też mam wątpliwości, Jarku. Wg mojej wiedzy – 108 dappanc 11 DZ miał numer 1989,
natomiast numer JW 1985 posiadał 109 dappanc wchodzący w skład 4 DZ.

Bogusław
Pozdrawiam, Bogusław

Prudnik

A czy czasem oba te dywizjony nie stały w Prudniku? Coś mi świta, że przy okazji planów likwidacji prudnickiego garnizonu w opolskim dodatku "GW" była wzmianka o jednostkach garnizonu i wymieniano tam dwa dyony. Ale mogę się mylić, pamięć mam zawodną...